Atsivertę planus gyventojai išsigąsta, kad jų seniai stovinčių namų pašonėse gali pradėti dygti daugiabučiai. Tačiau Kultūros departamentas aiškina, kad vilniečiai piktinasi be pagrindo dėl prieš dvidešimtmetį jau galiojančių pakeitimų.

Sausio antroje pusėje Kultūros departamentas išplatino informaciją apie Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo teritorijų planavimo dokumento tvarkymo plano artėjančią pabaigą.

Čia suinteresuoti gyventojai ir pusės pagal paviešintus planus teikti savo pasiūlymus iki vasario 1 d.

Naujai norimus patvirtinti dokumentus atsivertę kai kurie senamiesčio gyventojai sunerimo – jų namų pašonėje bus leidžiama daugiabučių statyba. Vienas iš tokių pavyzdžių – Vokiečių g. gyventojai.

Vokiečių g. gyvenantis Kornelijus Platelis šiuo metu išėjęs į vidinį savo daugiabučio kiemą gali matyti žaidimo aikštelę, vaikų klegesiu pripildytą vaikų darželį, tačiau, pasak jo, Kultūros departamento norimi priimti sprendimai šioje vietoje uždegs žalią naujų daugiabučių statyboms.

Vilnietis su kai kuriais aplinkiniais gyventojais sunerimęs, kad šioje vietoje, kur dabar gyventojai gali žaisti su vaikais, ilsėtis žalioje zonoje vienur bus leidžiama 5 aukštų namų su mansarda, kitoje – 4 aukštų namų statyba.

„Yra numatyta, ir „Unesco“ dokumentuose, atkurti senamiestį, bet problema ta, kad perspektyviniame plane kieme numatoma leisti statyti keturių aukštų namus su mansarda. O mansarda mes žinome, ką reiškia – tai jau išeina šešių aukštų. Tai čia jokio atkūrimo nėra“, - portalui DELFI kalbėjo K. Platelis.

Pasak vilniečio, geriausiu atveju čia galėjo stovėti dviejų aukštų namai su mansardomis.

„O toje vietoje, kur dabar vaikų darželis yra, numatoma užstatymo galimybė iki 100 proc. ir penkių aukštų namai su mansarda“, – pridėjo pašnekovas. Vyras įsitikinęs, kad šioje vietoje tokio aukštingumo pastatų niekada nebuvo.

K. Platelis supranta, kad Kultūros departamento ruošiamas planas – dar nėra konkrečių nekilnojamojo turto vystytojų projektas, o tik galimybė.

„Aš įtariu, kad jie (nekilnojamojo turto vystytojai – red.) jau stovi projektuotojams už nugarų ir kvėpuoja, bet žinoma, jokių konkrečių planų aš nežinau, bet pagal jokią sveiką logiką toks atkūrimas šioje vietoje nėra galimas“, – įsitikinęs Vokiečių g. gyventojas.

DELFI primena, kad minėtoje teritorijoje stovėjo Vilniaus Didžioji sinagoga. Dar 2011 m. politikai žadėjo, kad ši istorinė vieta būtų prieinama lankytojams.

Tuometinio ministro pirmininko Audriaus Kubiliaus teigimu, Vyriausybė dės pastangas, kad dėl karo sunaikintas žydų kultūros paveldas būtų „grąžintas Lietuvai ir pasauliui“.

„Galbūt tai užtruks keletą metų, bet tikslas yra aiškus. Pirmiausia – archeologiniai tyrinėjimai, o po to - siekis, kad tai būtų matoma“, – tuomet kalbėjo A. Kubilius.

Kultūros departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas aiškino, kad sostinės senamiesčio gyventojai piktinasi dar 1995 m. priimtais detaliojo plano sprendimais.

„O ar bus, ar ne (naujų gyvenamųjų namų statybos – red.), dar neaišku. Specialusis planas dabar yra taisomas ir bus iš naujo tikriausiai po kelių mėnesių skelbiamas“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas teigė, kad per duotą gyventojams laiką išreikšti nuomonę apie senamiesčio tvarkymo planą, sulaukta daug pastabų. Pasiteiravus, ar bus atsižvelgta į suinteresuotų šalių pastabas, V. Karčiauskas teigė, kad ne į visus.

„Galiu tik pasakyti, kad čia nieko naujo nėra numatyta, ko nebuvo numatyta Senamiesčio regeneravimo projekte, kuris buvo patvirtintas prieš daugiau nei dvidešimt metų. Ir visą laiką tas pats galiojo. Vėliau tos pačios nuostatos buvo perkeltos į Senamiesčio specialųjį planą, patvirtintą 2003 m.”, – aiškino pašnekovas.

Pasiteiravus, kodėl tuomet šiuo metu taip sujudo gyventojai domėtis, kokios statybos yra galimos jų pašonėje, V. Karčiauskas teigė tikintis, kad dėl plataus sprendinių plano viešinimo.

Pasak Kultūros paveldo departamento atstovo, po planų paviešinimo ir kvietimo gyventojams pateikti pastabas Kultūros paveldo departamentas gavo daugiau nei 110 pasiūlymų.

Kaip tikino V. Karčiauskas, į visus juos jau atsakyta. Pasiūlymams buvo atsakyti tik ar bus į juos atsižvelgta, ar ne. Iki gegužės dabar bus vykdomi nauji projektavimo darbai pagal gautas pastabas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)