Anksčiau namą daugiabutyje ar kokį kitą statinį pastatęs statytojas susirinkdavo dokumentus ir kreipdavosi pažymos į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

Bet tokia procedūra dažną vargindavo, nes dokumento, įrodančio, kad projektas atitinka brėžinius, tekdavo laukti kelis mėnesius.

Nuo gegužės 1 dienos pažymą, kad statinys atitinka projektą, išduoda nebe valdininkai, o privačios bendrovės.

„Iniciatyvos perdavimas į kitas rankas yra sveikintinas, jeigu tai bus tinkamai sukontroliuota ir sukoordinuota“, – sako bendrovės „Bonava“ vadovas Remigijus Pleteras.

„Dažnai reikėdavo prašyti ir belstis į Statybos inspekcijos duris, kad paspartintų procesą. Nuo to kentėdavo tiek namo pridavimas, tiek ir būsimi gyventojai“, – pridūrė jis.

Statybų užbaigimą įrodančias deklaracijas ir pažymas perleisti privatininkams pasiūlė Aplinkos ministerija.

Ji siekė perkelti dalį naštos nuo Statybos inspekcijos, kad valdininkai galėtų susikoncentruoti į sudėtingiausius ir svarbiausius statinius, pavyzdžiui, poliklinikų ar darželių statybų užbaigimą.

„Jeigu Statybos inspekcijoje buvo vos 14 valstybės tarnautojų per visą Lietuvą ir jie atlikdavo šitą funkciją, tai dabar, mano žiniomis, jau yra arti 45 įmonių arba atestuotų specialistų, kurie užsiima ta veikla“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Simonas Gentvilas

Nauja tvarka gal ir nebūtų sukėlusi nepasitenkinimo, tačiau žmonių dėmesį atkreipė kainos. Pasirodo, gauti tą pačią pažymą ne iš Statybos inspekcijos, o iš privačios bendrovės – 17 kartų brangiau.

„Kai atlikdavo Statybos inspekcija, kaina būdavo 35 Eur. Šiuo metu, kadangi nėra sukurta konkurencinga aplinka, kaina šoktelėjo nuo 600 iki 1,5 tūkst. Eur“, – komentuoja bendrovės „Milstata“ vadovas Darius Skaisgirys.

Dėl tokio kainų šuolio žmonės reikalauja atšaukti naujoves. Internete paskelbta peticija, renkami parašai Aplinkos ministerijai.

„Peticija galioja septynias dienas. Didžioji dalis parašų surinkta per pirmas tris. Vėliau parašų aktyvumas sumažėjo ir per septynias dienas susirinko beveik 6 tūkst.“, – sako peticijos autorė Laura Masalskienė.

Opozicija Seime sutrikusi, už kokį projektą balsavo: nesitikėjo, kad pažymas perleidus privatininkams kainos taps neadekvačios.

„Pažyma išrašoma atsisėdus prie kompiuterio ekrano, trunkama ten apie 2-3 val., tai už ką ten imti 500-700 Eur ar net 1,5 tūkst. Eur? Tikrai nėra už ką“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys, socialdemokratas Linas Jonauskas.

Kai kas Aplinkos ministerijos siūlymams nepritarė iš karto.

„Rinka sureguliuos. Taip, ji sureguliuos, bet: kada? Ir kiek tai kainuos žmonėms? Tad visus tokius klausimus, manyčiau, turėtume daryti gerai apgalvoję“, – teigia Aplinkos apsaugos komiteto narys, „darbietis“ Aidas Gedvilas.

Ministras teigia, kad valstybinė kaina už pažymą – 35 Eur – buvo nepagrįstai maža, o privatininkų – gerokai per didelė.

„Nauja paslauga. Kažkas bando laimę paprašyti daugiau. Neturi ta kaina viršyti 250 Eur“, – mano S. Gentvilas.

Lietuvos statybininkų asociacija mano, kad statybos ekspertų paslaugos negali kainuoti pigiai: tai profesionaliausi žmonės statybų sektoriuje.

„Visuomenė padarys didelę klaidą, jeigu šitą paslaugą nuvertinsime“, – teigia asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

Dalius Gedvilas

Anot jo, klausimas yra ne kaina, o ar sąžiningai atliekama statybų ekspertizė. Nors privatininkai neprivalo vykti į vietą ir tikrinti statinio kokybės, asociacijos vadovas siūlo elgtis kitaip.

„Ekspertas turėtų važiuoti į vietą, apžiūrėti ir pažiūrėti, ar tikrai atitinka statinio konstrukcijos ir visi statybos įrengti elementai“, – kalba D. Gedvilas.

Ministras jau susitiko su statybų ekspertais ir, atvirkščiai, bandė paaiškinti, kad procedūra nesudėtinga ir pažymos neturi kainuoti tiek daug.

„Aiškus išaiškinimas leis statybos ekspertams sumažinti šitą kainą“, – teigia ministras.

Reguliuoti kainos nesiruošiama, bet jeigu ji ir toliau bus tokia didelė, Seimo nariai neatmeta galimybės sugrąžinti seną tvarką.

„Ministerija turėtų sustabdyti šito įstatymo galiojimą“, – sako parlamentaras A. Gedvilas.

„Neatmesčiau varianto, kad Seimas grįžtų prie ankstesnės tvarkos, kada Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija vėl imsis tos funkcijos“, – antrina Seimo narys L. Jonauskas.

Peticijos autoriai pastebi ir daugiau spragų: esą privačios bendrovės dabar išduoda pažymas kur kas lėčiau nei Statybos inspekcija.

Čia galite pažiūrėti LNK video: