Kulkos – ir kieme, ir namo stoge

„Jau pagal šūvį galiu pasakyti, iš kokio šautuvo šauna ir ar kieme saugu, ar nesaugu. Jeigu iš medžioklinio lygiavamzdžio šautuvo – kulka eina apie 300 metrų ir labai didelis garsas, kadangi kita kulkos struktūra ten“, – LNK žinioms pasakojo Panevėžio rajono sodybos gyventojas Algis Blažys.

Vyras daugiau artimų kaimynų neturi. Šaudykla – artimiausia.

„Jeigu pagal navigaciją žiūrint, tai nepilni 800 metrų. Tiesiai einant, nėra net kilometro. Jeigu pagal įstatymą, turėtų 2 kilometrų spinduliu nieko nebūti, jokių gyvenamų namų“, – žiniomis dalijosi jis.

Algimanto šeimos namai kaimynystės su šaudykla nenorėjo. Istoriškai susiklostė, kad pirktai sodybai 130 metų, o šaudykla buvo įrengta daug vėliau – sovietmečiu. Nežinia, kokių standartų tada buvo laikomasi, tačiau aišku viena – pirkdamas nekilnojamąjį turtą, panevėžietis buvo tikras, kad anuomet neveikusi šaudykla tokia ir liks. Deja.

„Vienas po kito keitėsi savininkai. Šaudydavo ir anie, kažkurie, kurie buvo. Atvažiuodavo, girti pašaudydavo ir atvažiuodavo pas mane kulkų pasirinkti“, – teigė A. Blažys.

Namų kieme – kaip fronto linijoje

Pastaruosius dvejus metus kulkas iš savo daržo renka pats sodybos savininkas.

„Pasiimu grėbliuką, pas mane durpė supilta, grėbstai ir išrieda kulka – susirenki“, – sakė jis.

O štai stoge įstrigusi kulka – greičiausiai, jau liks istorijai. Jos iškrapštyti nepavyksta, nebent tektų išardyti visą stogą.

„Ta jau rimta. Yra pramušta dviguba skarda ir ten tikrai jau iš rimto ginklo šauta“, – teigė A. Blažys.

Šaudyklos savininkas netiki

Dabartiniam šaudyklos savininkui Algis sako rodęs kieme surinktų kulkų kolekciją, tačiau supratimo – nesulaukė.

„Negali būti. Kaip ir pirmą kartą, taip ir antrą – čia aš prisigalvoju“, – pokalbio detalėmis dalijosi sodybos savininkas.

Ar pas kaimynystėje gyvenantį Algį gali skraidyti šaudyklos kulkos – LNK teiravosi ir paties šaudyklos savininko.

„Šaudo su instruktoriais, niekas niekada neduoda be priežiūros šaudyti, tad čia neįmanoma“, – teigė jis.

Namų kieme – kaip fronto linijoje

Šaudyklos savininkas aiškina, kad teoriškai kulkos negali pramušti pylimų, be to – ten esą vyrauja griežta priežiūra ir tvarka. Tiesa, šaudykla nuomojama ne tik mergvakariams ar bernvakario šventėms.

Aiškėja, kad toje pačioje lauko šaudykloje renkasi ir Panevėžio apskrities policijos pareigūnai. Šie dabar ten nebešaudo, nes pradėjo tyrimą ir šaudyklą laikinai uždarė. Visi persikėlė treniruotis vidun.

„Tikrai pareigūnams reikia daug patikrinti, daug surinkti medžiagos ir informacijos, ar tikrai kulkos yra atskriejusios iš šaudyklos, ar jos galėjo tiek nuskristi“, – teigė Panevėžio policijos atstovė Odeta Jukniūtė.

Sodyboje aptiktoms kulkoms bus atliekamas balistinis tyrimas. Jei būtų įrodoma, kad kulkos – tikrai iš šaudyklos, sodybos savininkas neslepia, kad būtų gerai už sugadintą stogą iš kaltininkų gauti kompensaciją. Su kulka užtaisyta skylė esą ilgai nelaikys.

Visą reportažą rasite LNK portale: