Ligoninės aukcione parduodami statiniai išsidėstę 1,2 ha panaudos teise valdomame valstybiniame sklype, jų plotas siekia 2,6 tūkst. kv. m. – parduodami 1–2 aukštų pastatai su mansarda, jie yra gydymo ir administracinės paskirčių. Trys iš septynių pastatų yra įtraukti į Kultūros vertybių registrą. Adresas – Vasaros g. 3.

„Naujo psichikos sveikatos centro korpuso, leidusio optimizuoti veiklą ir atlaisvinti istorinių statinių kompleksą, statybos baigtos 2024-ųjų birželį. Dar šiek tiek užtruks baldų gamyba ir skyrių perkėlimo darbai“, – portalui sakė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius.

Kaip vėliau išplatintame pranešime žiniasklaidai pridedama, plečiamos paslaugos ir gerinamos sąlygos, todėl senuosiuose pastatuose esančius skyrius perkelia į šalia naujai įrengtą, šiuo metu moderniausią Lietuvoje korpusą.

„odėl XX-o amžiaus pradžios statiniai, kuriuose Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras veikė iki šiol, galėtų būti rekonstruojami ir prikeliami naujam gyvenimui.

Įdomu, kad dauguma šių istorinių pastatų ir buvo statyti ne kaip ligoninės korpusai, o kaip užmiesčio vilos ir tik vėliau perduoti ligoninės reikmėms. Matyt, atėjo laikas grąžinti istorinę skolą šiems nuostabiems pastatams“, – sako „Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro“ direktorius Martynas Marcinkevičius.

Aukciono būdu parduodami 1-2 aukštų pastatai su mansarda - gydymo ir administracinės paskirčių. Šiuo metu juose veikia ligoninės skyriai ir kitos tarnybos. Tai, jog kompleksas ilgus metus veikė kaip ligoninė, reiškia, kad sklypo teritorijoje yra sukurta patogi infrastruktūra: asfaltuoti automobilių keliai ir pėsčiųjų takai, jungiantys pastatus, apšvietimas, teritoriją juosianti tvora. Parduodami pastatai bei sklypas (valdomas panaudos teise) yra visiškai atskirti nuo ligoninės, turi atskirą įvažiavimą, adresą, ribas.

Aukciono pabaiga planuojama rugsėjo 19 d., o visiškai perduoti patalpas naujajam šeimininkui ligoninė planuotų maždaug už pusmečio, o vėliausiai po metų nuo pardavimo.

Kaip jau skelbė portalas, užsakymą už 9,9 mln. eurų Vasaros g. 5 statyti Gerontopsichiatrijos, Ūmios psichiatrijos ir Psichosocialinės reabilitacijos 4,2 tūkst. kv. metrų ploto ligoninę gavo statybos įmonė „Naresta“.

XX amžiaus pradžią siekiantis kultūrinis paveldas

Trys statiniai - administracinės paskirties pastatas ir dvi vilos - yra įtraukti į Kultūrinių vertybių registrą. Jų istorija siekia XX amžiaus pradžią, kai ši teritorija priklausė Šv. Marijos Magdalietės vienuolynui, o sklypai buvo prijungti prie Vilniaus miesto. Vilniaus psichiatrijos ligoninei sklype esantys istoriniai statiniai perleisti 1922 m.

Visiems parduodamiems statiniams yra reikalinga rekonstrukcija, vienas iš jų - avarinės būklės.

Patrauklu plėtrai, sveikatinimo paslaugoms

VšĮ „Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro“ vadovo teigimu, rekonstruotame ir atnaujintame komplekse galėtų būti vykdoma sveikatinimo arba kita miesto bendrojo plano sprendinius atitinkanti plėtra.

„Aplinka ir infrastruktūra – itin tinkama, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros, reabilitacijos, grožio paslaugų teikimui. Rami sklypo vieta, parkas visai šalia šurmuliuojančio miesto centro, patogus susisiekimas ir galimybė turiningai leisti laiką gamtoje, gryname ore, puikiai suderinama su sveikatinimo, SPA, reabilitacijos, apgyvendinimo paslaugomis.“, – sako M. Marcinkevičius.

„Naujo psichikos sveikatos centro korpuso, leidusio optimizuoti veiklą ir atlaisvinti istorinių statinių kompleksą, statybos baigtos 2024-ųjų birželį. Dar šiek tiek užtruks baldų gamyba ir skyrių perkėlimo darbai, todėl pilnai perduoti patalpas naujajam šeimininkui planuotume maždaug už pusmečio, o vėliausiai po metų nuo pardavimo“, – teigia jis.