Meras Artūras Zuokas teigia, jog miesto valdžia bejėgė – esą žemė Pilaitėje grąžinta pagal nuosavybės atkūrimo procedūras, o savivaldybė dabar stengiasi užsitikrinti bent jau vieną sklypą Pilaitėje, kad jame būtų galima įkurti vaikų darželį.

Parko laukė ir nesulaukė

į DELFI kreipėsi Pilaitės gyventojas Marius. Anot jo, M. Mažvydo gatvėje ir jos prieigose butus pirkę vilniečiai ilgai buvo maitinami pažadais, jog šalia esančiame žemės sklype bus įrengtas parkas. O situacija domėtis pradėjusi bendruomenė sužinojo, jog žemė jau perleista į privačias rankas.

„Buvo patvirtinta, kad iki 2015 m. ten turi būti parkas. Apskritai naujame kvartale trys parkai turi būti: prie M. Mažvydo gatvės, kažkur giliau ir šone, kur „Eikos“ namai. Jie kaip ir patvirtinti. Bet pasirodo, sužinojome šiemet, kad tas mūsų parkas yra grąžintas kažkokiam fiziniam asmeniui, kaip žemės sklypas“, - kalbėjo Marius.

Anot jo, apie pasikeitusį žemės savininką bendruomenė sužinojo netyčia – tuomet, kai buvo sumanyta paskubinti parko įrengimą, ir vilniečiai savivaldybei pasiūlė savo darbo jėgą.

„Bet mums savivaldybė atsakė: labai gerai, kad jūs norite viską daryti, bet labai apgailestaujame – sklypas buvo grąžintas savininkui“, - teigė Pilaitės gyventojas.

Vilnietis pasakojo, jog bendruomenei pavyko susisiekti su naujojo žemės savininko atstovais – esą buvo pasakyta tik tiek, kad iki 2015 m. niekas nevyks, o po to numatoma keisti žemės paskirtį.

„Mes taip suprantame, kad iš mūsų parko liks namų kvartalas“, - sakė Marius.

A. Zuokas: naujieji savininkai ūkininkauti turbūt

Vilniaus meras A. Zuokas DELFI teigė, jog savivaldybė dėl sklypo M. Mažvydo gatvėje nieko negali padaryti. Mat Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) šį ir dar vieną sklypą Pilaitės mikrorajone perleido į privačias rankas pagal nuosavybės teisių atkūrimo procedūras.

„Mūsų prašymas buvo pateiktas NŽT suformuoti sklypus viešai paskirčiai. Tačiau NŽT juos skyrė nuosavybės atstatymui, - kalbėjo A. Zuokas. - Mums yra likęs dar vienas sklypas, nes buvo kreiptasi dėl trijų sklypų. Tai yra dar vienas likęs, šalia mokyklos ir bažnyčios. Kur mes prašome, kad mums šitą sklypą NŽT perduotų visuomeninei paskirčiai, kur būtų galima turėti ateityje vietą darželiui statyti.“

Miesto galvos teigimu, parko vizijas Pilaitėje veikiausiai teks pamiršti. „Jeigu, aišku, būtų viešoji (sklypų – DELFI) paskirtis išlaikyta ir atiduota miestui, teoriškai parkas būtų galėjęs būti. Bet NŽT nusprendė kitaip ir atkūrė tuose sklypuose nuosavybę. Toje miesto dalyje – ne (nėra galimybės įrengti parką – DELFI). Ir Vilniaus miesto savivaldybė savo vardu šiuo metu neturi nė vieno sklypo Pilaitėje. O ten, kur pretenduojame į sklypą Tolminkiemio g., prašome, kad mums suformuotų sklypą vaikų darželiui“, - aiškino A. Zuokas.

Anot mero, minėtajam sklypui nustatyta žemės ūkio paskirtis. Tačiau beveik neabejotina, kad naujieji žemės savininkai Pilaitėje ūkininkauti neketina.

„Tie du sklypai galėjo būti rezervuoti Pilaitės gyventojų interesams tenkinti. Dabar, aišku, priklausys jau nuo savininkų – ką jie ten planuos daryti ir, aišku, ką bus galima daryti pagal bendrąjį planą. Be abejonės, atkūrus žemės nuosavybę, jie turi teisę kreiptis į miestą dėl turto panaudojimo pagal bendrojo plano sprendinius. Ir, matyt, ir darys. Ūkininkauti, manau, tikrai nesiruošia. Aišku jie turės keisti žemės paskirtį, ir bendrojo plano sprendiniai tą leidžia šitoje teritorijoje“, - reziumavo A. Zuokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)