Kaip teigia agentūros rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis, tai parodo, kad būsto rinkoje jau susiformavo žemiausias aktyvumo taškas ir būsto pirkėjai po truputį sugrįžta į rinką.

„Šalies būsto rinka jau bando vaduotis iš ją sukausčiusio sąstingio, kuris iš esmės tęsėsi iki 2024 metų vidurio. Šių metų rugpjūtis yra antras mėnuo iš eilės, kuomet butų ir namų šalyje parduota daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus“, – sako R. Reginis.

„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje) 2024 metų rugpjūčio mėnesio reikšmė paaugo 0,1 proc. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 3,0 proc.

2024 m. rugpjūčio mėn. Vilniuje ir Šiauliuose butų pardavimo kainos atitinkamai augo 0,2 proc. ir 0,6 proc., vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai sudarė 2,6 tūkst. eurų ir 1,1 tūkst. eurų, po 6 eurus daugiau už kvadratinį metrą (Eur/m²).

Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje užfiksuotas 0,1 proc. butų kainų sumažėjimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai sudarė 1,8 tūkst. eurų, 1 Eur/m² mažiau ir 1,7 tūkst. eurų, 2 Eur/m² mažiau. Panevėžyje butų kainos per mėnesį nesikeitė ir vidutinė kvadratinio metro kaina siekė 1,1 tūkst. eurų.

„Fiksuojami teigiami būsto aktyvumo pokyčiai praktiškai yra sunkiai pastebimi rinkoje, kadangi bendros būsto įsigijimo apimtys išlieka pakankamai žemame taške ir pardavėjų derybinės pozicijos iš esmės nepagerėjo. Tai patvirtina pastarųjų kelių mėnesių senos ir naujos statybos butų kainos, kurios šalies didmiesčiuose išliko stabilios. Šiuo metu pirkėjams dar trūksta pasitikėjimo tiek dėl savo finansinių galimybių, tiek dėl būsto rinkos perspektyvų“, – aiškina R. Reginis.

2024 metų rugpjūčio mėnesį, palyginti su 2023 metų rugpjūčio mėnesiu butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje – 1,9 proc., Kaune – 3,7 proc., Klaipėdoje – 5,7 proc., Šiauliuose – 3,4 proc. ir Panevėžyje – 3,3 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją