Pasaulio finansų rinkų tendencijos

Paskutinę savaitės dieną Europos investuotojus į priekį vedė optimistinės nuotaikos (Stoxx Europe 600 +0,59 proc.), kad centrinis bankas dės visas pastangas, kad regiono ekonomika neprarastų inercijos. Penktadienį paskelbti euro zonos infliacijos duomenys parodė, kad mėnesinis infliacijos lygis kilo 0,2 proc., tačiau metinė infliacija nejudėjo ir apsistojo ties -0,1 proc. riba.

Tai kelia ECB susirūpinimą, nes šio rodiklio judėjime nėra aiškios krypties link jų užsibrėžto 2,0 proc. metinio infliacijos lygio. JAV akcijų rinkos irgi kilo, S&P 500 fiksuojant 0,46 proc., o Dow Jones stiebiantis 0,43 proc.

Baigiantis savaitei buvo apskelbta, kad JAV pramonės produkcijos apimtys, kaip ir prognozuota, susitraukė -0,2 proc., bet preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas nuo buvusios reikšmės kilo 5,6 proc.

Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Kinijos trečiojo ketvirčio BVP augo 6,9 proc. (buvusi reikšmė 7,0 proc.) ir tai buvo didesnis kilimas, nei tikėtasi (6,8 proc.). Pirmadienio ryte Azijos rinkose optimistinių nuotaikų nematyti Kinijos CSI 300 krentant -0,58 proc., o Japonijos Nikkei 225 traukiantis -0,88 proc.

Valiutų rinkos

Blogesni euro zonos infliacijos duomenys sumažino euro vertę prieš JAV dolerį, penktadienį EUR/USD valiutų kursui apsistojant ties 1,1348 lygiu. Šiandien euras stengiasi atgauti savo poziciją, pastarajam valiutų kursui stiebiantis 0,2 proc. iki 1,1370 ribos.

Šią savaitę galime sulaukti didesnių svyravimų ketvirtadienį, kuomet ECB paskelbs bazines palūkanų normas bei konferencijų metų nariai dalinsis įžvalgomis, kokios politikos bus laikomasi artimiausiu metu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose indeksai penktadienį užsidarė su skirtingomis kryptimis. Taline ir Rygoje jautėsi optimistinės nuotaikos, indeksams atitinkamai kylant po +0,76 proc. ir +0,41 proc., o Vilniuje nuotaikos buvo pesimistiškesnės, bendram biržos indeksui krentant -0,07 proc. Šiandien didelį investuotojų dėmesį turėtų pritraukti „Ventspils nafta“ pozicija.

Prekyba pastarosiomis akcijomis penktadienį buvo sustabdyta, o šiandien buvo paskelbta, kad prekyba bus vykdoma įprasta eiga. Perkančiųjų pusėje ties kaina 4,56 euro už akciją yra pastatytas net 6 109 454 vienetų pavedimas.

Remiantis „Ventspils nafta“ pranešimu, šis pavedimas yra pateiktas jos didžiausio akcininko, „Euromin Holdings“, kuris vykdo prievolę skelbti oficialų akcijų siūlymą supirkti likusias rinkoje akcijas. Šiandien svarbesnių naujienų skelbiama nebus, o rytoj yra numatyta išplatinti informaciją apie „Šiaulių bankas“ ir „Teo LT“ devynių mėnesių veiklos rezultatus.