Aktyviausia dienos pozicijos apyvarta net neperkopė 10 tūkstančių eurų. Ja tapo prekyba bendrovės „Apranga“ vertybiniais popieriais. Šie pabrango 1,11 procento iki 1,82 euro. Tikėtina, jog artėjantys ketvirčių rezultatai kiek išjudins prekybos aktyvumą ir apyvartos perkops bent jau 150 – 200 tūkstančių eurų.

Visai kitaip nei Vilniaus bei Rygos vertybinių popierių biržose pirmadienio prekybos sesija Taline buvo aktyvi. Tam esminės įtakos turėjo visą prekybą išjudinę puikūs „Olympic Entertainment Group“ bendrovės II ketvirčio finansiniai rezultatai. (plačiau apie tai įmonių naujienose). Šios bendrovės akcijų kaina pakilo 2,21 procento iki 1,39 euro, o apyvarta sudarė 289 tūkstančius eurų. Taip pat didelis aktyvumas buvo užfiksuotas ir prekyboje „Silvano Fashion Group“ vertybiniais popieriais. Nors ši bendrovė neskelbė jokių rezultatų jos pavarta taip pat perkopė 270 tūkstančių eurų.

Tuo tarpu Rygos vertybinių popierių biržos indeksas sekė Vakarų Europos nuotaikas ir fiksavo teigiamus pokyčius. Indeksas kilo 0,24 procento iki 384,26 punkto. Prekybos apimtys ir toliau išlieka vasariškai neaktyvios. Visos rinkos aktyvumas tesudarė 15 tūkstančių latų, o beveik pusė šios sumos atiteko prekybai farmacijos bendrovės „Olainfarm“ akcijomis. Šių vertybinių popierių nepakitusia kaina buvo suprekiauta už 7 tūkstančius latų. Daugiau jokios kitos bendrovės apyvarta neperkopė nė 5 tūkstančių latų.

Pirmadienį „Olympic Entertainment Group“ paskelbė puikius II ketv. finansinius rezultatus. Bendrovės pajamų metinis pokytis sudarė 4,1 proc., EBITDA padidėjo 6,3 proc., o grynojo pelno augimas išliko stiprus ir sudarė net 23,3 proc. Džiugina, kad įmonė vis dar sugeba išlaikyti pajamų augimą, didesnį nei sąnaudų didėjimą. Vėl labai stiprų rezultatą pasiekė dukterinė bendrovė Latvijoje.

Jos veiklos pelnas išaugo 50,9 proc. ir sudarė net 46 proc. visos grupės veiklos pelno. Stiprius rezultatus parodė ir Lietuvos bei Estijos dukterinės bendrovės. Apskritai, iš veikos Baltijos šalyse gauta net 78 proc. viso veiklos pelno, tad akivaizdu, kad nuo šio regiono ekonomikos būklės priklausys ir įmonės ateities rezultatai. Visgi akivaizdu, kad organinio augimo galimybės mažėja, tad įmonei, norint didinti sparčiau pelną, reikalingi pamatuoti įsigijimai ir aktyvesnė plėtra kitose rinkose.

„Limarko Laivininkystės Kompanija“ paskelbė apie labai didelius II ketv. grynuosius nuostolius, siekusius 26 mln. Lt ir susiformavusius dėl nuostolingo laivų pardavimo bei sustiprėjusio JAV dolerio lito atžvilgiu. Tiesa, įmonei atsisakius mažiausiai efektyvių laivų, iškart šoktelėjo grupės EBITDA – ji II ketv. siekė 2,9 mln. Lt ir buvo 26,1 proc. didesnė nei prieš metus.

Įmonė jau paskelbė, kad ir III ketv. bus parduotas dar vienas laivas, tad ji liks tik su 8 laivais. Nors tokie sprendimai gerina įmonės efektyvumą, tačiau kartu aišku, kad įmonės skolos niekur nedingsta, o laivų pardavimas su dideliais nuostoliais tik suteikia pagrindo abejonėms, ar įmonės nuosavas kapitalas netaps artimiausiu metu neigiamas, jeigu padėtis pervežimų laivais rinkoje nepagerės. Beje, įmonė artimiausiu metu vėl turės mažinti įstatinį kapitalą ir dengti sukauptą nuostolį.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)