Spalio 9 dieną išplatintas pranešimas žiniasklaidai, kuriame nurodyta, kad žiniasklaidos bendrovė „15min“ pradės 15 mln. Eur obligacijų platinimą – investuotojų skolinamais pinigais „15min“ refinansuos „M-1 grupės“ radijo stočių įsigijimą, o kol kas laikiną finansavimą šiam sandoriui suteikė „Tesonet“.

Informuota, kad bus siūloma 15 tūkst. obligacijų, kurių nominali vertė yra 1 tūkst. Eur, o metinės palūkanos – 9,8 proc.

Vz.lt analizė atskleidžia, kad kaip užtikrinimo priemonė obligacijų investuotojams bus siūlomas antrinis įsigytų „M-1“ grupės įmonių akcijos, tačiau potencialūs investuotojai negali įsivertinti, kiek užtikrinti gali būti investuodami, nes įkaito vertė neatskleidžiama.

„Verslo žinios“ taip pat praneša, kad tai reikėtų vertinti ir kontekste, kad šiuo metu žiniasklaidos grupė derasi su „Mano bankas“ dėl 6 mln. eurų. Emitento atstovai teigia, kad obligacijų išplatinimo ir banko paskolos gavimo procesai nėra tarpusavyje susiję ar priklausomi vienas nuo kito.

Straipsnyje nurodoma, kad iš pasiskolinti planuojamų 22 mln. Eur, emitentė 6,2 mln. Eur planuoja išleisti UAB „Reklamos ekspertai“ įsigyti iš „15min“ kontroliuojančio holdingo „4 Bees“. Iš obligacijos pritrauktų lėšų, 11,8 mln. Eur būtų skirti atsiskaityti su M-1 įsigijimo sandorį finansavusia „Tesonet“ įsteigtu „Mediatech Investment Fund“. Po paskolos grąžinimo „Tesonet“ įkūrėjų įsteigtas fondas paleis įkaitą.

Kaip vz.lt komentuoja analitikai, obligacijų nesėkmingo platinimo atveju „Mediatech“ neliktų nieko kito, kaip tik tapti kontroliuojančios įmonės dalininku.

„O tokia įvykių seka gana tikėtina, nes išplatinti 15 mln. Eur emisiją su silpnoku užstatu tikrai bus sudėtinga, nebent yra preliminarūs susitarimai su stambiais investuotojais“, – komentuoja kapitalo rinkos specialistas ir investuotojas „Verslo žinioms“ Domas Klimavičius.

„Bankinėje aplinkoje nuostolinga kompanija nebūtų galėjusi įsigyti pelningai veikiančio verslo ir jo įkeisti įsigijimui finansuoti, tad „Tesonet“ grupės finansinė parama yra tikrai netipinė. Netipinis ir šios tarpinės paskolos laikotarpis, mažiau nei 3 mėnesiai, ir kad ji bus taip greitai grąžinama surinktais obligacijų pinigais“, – komentuoja obligacijų platformos „BeMyBond“ vadovė Indrė Dargytė.

Tuo tarpu investicijų valdytojos „Nter Asset Management“ partneris Benas Poderis „Verslo žinioms“ komentuoja, kad įvairiuose verslo sektoriuose būna tokios privataus kapitalo stiliaus plėtros kultūros.

„Pats antrinis antrinių įmonių, kurios generuoja pagrindinį EBITDA, įkeitimas, kai pirminis yra bankui už santykinai nedidelę tam EBITDA pelnui skolą, atskirais atvejais gali būti netgi geresnis dalykas negu tik, pavyzdžiui, grupės įmonės akcijų įkeitimas, neįkeičiant antrinių“, – teigia jis.

Taip pat, kaip nurodo „Verslo žinios“, investuotojai ir analitikai norėtų daugiau informacijos, kaip emitentė ketina išgauti sinergijas su įsigytais verslais ir auginti jų vertę.

Kai rodo Rekvizitai.lt duomenys, „15min“ pajamos 2023 metais siekė 10,4 mln. eurų, bet patirta 591 798 Eur nuostolio.

„15min“ įmonių grupė valdoma per holdingo bendrovę „4 Bees“. Jos akcininkai yra Tomas Balžekas (59 proc.), Martynas Basokas (24 proc.), Gabrielė Burbienė (10 proc.) ir Tomas Bindokas (7 proc.).