Nubaudę ieškojo ženklo

Aukštaitijos sostinėje per šiuos metus už draudžiamose vietose pastatytus automobilius pričiupti 2000 pažeidėjų.

Vieną tokių nusižengimų Savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus inspektoriai antradienį užfiksavo Kauno gatvėje. Nors jos pakraščiuose, įsukus iš Respublikos gatvės, stovėjo visa dešimtis automobilių, jiems pagal Kelių eismo taisykles šioje vietoje būti nevalia. Tai rodo sankryžoje ties Kauno ir Respublikos gatvėmis įrengtas kelio ženklas „Sustoti draudžiama“.

Tačiau viso šio reikalo įdomybė ta, jog kitame Kauno gatvės gale, prie sankryžos su Kranto gatve, jokio sustoti draudžiamojo kelio ženklo nėra ir iki pusės gatvės galioja tik vienpusis eismas. Tad natūralu, kad iš šitos pusės įvažiavę vairuotojai ženklo, draudžiančio statyti mašiną, nemato.

„Prieš penkerius metus ar dar seniau čia nuo Kranto gatvės buvo toks kelio ženklas. Paskui jį nuėmė ir mes dėl to džiaugėmės. Čia, gatvės gale, retai kas važiuoja ir stato mašinas“, – pasakoja šioje Kauno gatvės vietoje gyvenantis R. Mikėnas.

Pasistatė prie namų

Panevėžietis džiaugėsi iki šios savaitės, kai trumpam palikęs automobilį Kauno gatvėje, prie savo namo, sulaukė inspektorių vizito.

„Aš kiemo neturiu, gatvė nuo namo – vos per žingsnį. Dažniausiai mašiną varau tiesiai į garažą, lauke nepalieku. Bet šį kartą stabtelėjau išsikrauti suvirinimo įrangos – montuoju tvorą. Žiūriu: man jau protokolas už automobilio lango užkištas už stovėjimą draudžiamoje vietoje“, – stebisi R. Mikėnas.

Savivaldybės inspektoriai jam paskyrė 15 eurų baudą. Tai pusė minimalios 30 eurų baudos už tokį nusižengimą. Didžiausia nuobauda siekia 60 eurų.

Tokių pačių sankcijų sulaukė ir visa virtinė kitų čia stovėjusių automobilių.

„Dar bandžiau aiškinti, kad tik iš vienos gatvės pusės įrengtas stoti automobiliams draudžiantis ženklas. Atvažiavus iš mūsų pusės nieko nėra. Inspektoriai nufotografavo mano mašiną, surašė protokolą. Mačiau, kad nuvažiavo patikrinti, ar sakau tiesą apie gatvės apribojimus tik viename gale“, – teigia panevėžietis.

Kitą dieną po surašyto protokolo R. Mikėnas ruošėsi eiti į Savivaldybę išsiaiškinti, ar sąžiningai buvo nubaustas.

„Mūsų gatvėje sustojusi mašina niekam netrukdo, yra vietos prasilenkti. Juk tik trumpam prie savo namų sustojau – išsikrauti“, – sako du dešimtmečius Kauno gatvėje gyvenantis R. Mikėnas.

Kelio ženklai

Uždraus griežčiau

Visgi Teisės ir Viešosios tvarkos skyriaus specialistai nusprendė R. Mikėnui baudos neskirti – apsiriboti įspėjimu.

„Artimiausiu laiku bus sprendžiamas klausimas dėl papildomo kelio ženklo įrengimo Kauno gatvėje nuo Kranto gatvės pusės“, – patvirtino skyriaus vedėjo pavaduotojas Aušrys Valkūnas.

Pasak Savivaldybės atstovo, draudimas statyti automobilius Kauno gatvėje ir dabar galioja nuo Respublikos gatvės iki pat sankryžos su Kranto gatve. Tačiau pripažįstama, jog atvažiavus nuo Kranto g. kelio ženklas „Sustoti draudžiama“ gali būti nepastebimas.

O kol kas Savivaldybė pataria R. Mikėnui savo automobilį statyti iš karto garaže.

„Gatvė yra valstybinėje žemėje ir pirmiausia ji skirta transporto priemonių eismui, o ne automobiliams stovėti. Ši gatvė siaura ir pastačius transporto priemonėms sunku prasilenkti“, – aiškino A.Valkūnas.

Anot jo, dėl panašių incidentų į Kauno gatvę netenka dažnai vykti. Viešosios tvarkos inspektoriai skundų dėl eismo sąlygų šioje gatvėje pastaruoju metu nėra gavę.

Tūkstančiai pažeidėjų

Per šiuos metus Savivaldybės Teisės ir Viešosios tvarkos skyrius jau surašė 1500 protokolų dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų. 20–30 tokių dokumentų kas dieną tenka užpildyti dėl vairuotojų elgesio keliose pažeidėjų pamėgtose miesto gatvių atkarpose.

„Didžiausia problema dėl ne vietoje stovinčių automobilių Respublikos gatvėje nuo J. Masiulio knygyno iki sankryžos su Topolių alėja ir šalia šios sankryžos esančioje autobusų stovėjimo aikštelėje. Taip pat P. Puzino gatvės atkarpoje tarp Respublikos ir A. Smetonos gatvės ties pataisos namais, kur autobusams sunku pravažiuoti“, – karštuosius taškus vardija A. Valkūnas.

Dar problemiška, anot jo, ir Liepų al. nuo A. Jakšto iki Marijonų g., kur irgi draudžiama automobiliams stovėti.

Dar 674 protokolus dėl Panevėžyje ne vietoje paliktų mašinų per šiuos metus surašė ir policijos pareigūnai. Jie pažeidėjams pritaiko baudą nuo 30 iki 90 eurų. Jei asmuo nesutinka su patrulių surašytu protokolu, turi teisę kreiptis į Kelių policijos tarnybą.

„Vakaruose net ne policijos pareiga sužiūrėti ne vietoje pastatytus automobilius. Savivaldybė tvarko gatves, įrengia stovėjimo aikšteles, jos funkcija ir prižiūrėti vairuotojus bei jų statomas mašinas“, - tvirtina Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas.

Tačiau ir policininkai, anot jo, pamatę ne vietoje stovintį automobilį ar gavę iš gyventojų pranešimą,
reaguoja į tokius atvejus.