Susisiekimo ministerija paskelbė, kad oficialus dviračių tako atidarymas įvyks ketvirtadienį.

„Rugsėjo 12 d., ketvirtadienį, 14:30 val., kviečiame visus dviračių entuziastus dalyvauti Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių užbaigto tako atidaryme. Šventinis startas ties naujai rekonstruota tako dalimi Juodkrantėje šioje vietoje iki Pervalkos“, – skelbia ministerija.

Jau rašėme, kad visų dviračių tako rekonstrukcijos darbų metu iš viso bus rekonstruota 22 km ilgio dviračių tako dalis, kuri susijungs su praėjusiais metais atnaujinta 13,5 km atkarpa. Jas sujungus, nuo Smiltynės iki Nidos dviračiais bus galima judėti moderniausiu ir aukščiausius standartus atitinkančiu keliu.

Rekonstruotas pėsčiųjų ir dviračių takas Smiltynė–Nida yra 2,5–3,5 m pločio, su asfalto danga, įrėminta bortais. Tai leis užtikrinti, kad, esant poreikiui, specialusis transportas tinkamai galėtų naudotis susisiekimo infrastruktūra ir nepažeistų rekonstruoto tako konstrukcijos. 2,5 m pločio takas įrengtas Naglių gamtinio rezervato teritorijoje, siekiant sumažinti žalą saugomoms gamtos vertybėms.

Ties Juodkrante, 2,77 km ilgio atkarpoje, pastatyta 5,5 m pločio dviračių gatvė su 2 m pločio šaligatviais pėstiesiems.

Viso Kuršių nerijos nacionaliniame parke besidriekiančio pėsčiųjų ir dviračių tako ilgis yra apie 50 km. Jo didžioji dalis, t. y. atkarpos nuo Smiltynės iki Juodkrantės ir nuo Juodkrantės iki Pervalkos, priklauso rekonstrukciją vykdančiai AB „Via Lietuva“, kuri rangos darbų sutartį yra pasirašiusi su konkursą laimėjusia įmone „YIT Lietuva“. Galutinis tako ruožas nuo Preilos iki Nidos, priklausantis Neringos savivaldybei, buvo remontuotas anksčiau ir eksploatacijai yra tinkamas.

Primename, kad istorinio Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių tako tiesimas vyko keliais etapais. Ruožas nuo Pervalkos gyvenvietės iki Pervalkos paplūdimio buvo įrengtas dar 1978 m. Nuo to laiko dalimis lipdytas, per visą pusiasalį nuvingiuojantis takas sulaukdavo tik būtinojo remonto ir iki 2022 m. rekonstruojamas nebuvo.