„Šiuo konkrečiu atveju Kybartų kelio poste buvo pateikta tranzito deklaracija gabenti prekes iš Kaliningrado srities į Rusiją. Lietuvos muitinė pradėjo tyrimą dėl šios tranzito procedūros. Apie tyrimo rezultatus informuosime“, – teigiama Muitinės departamento atsakyme portalui.

„Lietuvos muitinė dėkoja už pilietiškumą visuomenei ir žiniasklaidai – užfiksavusiems ir pateikusiems informaciją apie Vilniuje stovinčią transporto priemonę su rusiškais numeriais“, – teigia muitinė.

Pasak jos, vadovaujantis ES reglamentu, visoms Rusijoje įsisteigusioms kelių transporto įmonėms draudžiama transportuoti prekes keliais ES teritorijoje, be kita ko, vykstant tranzitu.

Dokumentas draudžia ir prekių transportavimą su Rusijoje registruotomis priekabomis ar puspriekabėmis. Tiesa, numatyta išimtis Rusijos Kaliningrado sričiai.

„Rusijoje registruotos transporto priemonės gali tranzitu gabenti prekes per Europos Sąjungą tarp Kaliningrado srities ir Rusijos“, – teigia muitinė.

Vilkiko priekabos numerio regioninis kodas yra 39 – tai Kaliningrado srities registracija:

Muitinė sako, kad informaciją apie galimus pažeidimus prašoma perduoti Lietuvos muitinei ar policijai. Skaitytojas teigė kreipęsis į policiją, bet priekaba likusi stovėti.

Vilniaus apskrities policija atsakė „Delfi“, kad paklausimas turėtų būti adresuojamas būtent Muitinės departamentui, kurio jurisdikcijoje jis ir esąs pagal Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį („Tarptautinių sankcijų arba Lietuvos Respublikos įstatymuose nustatytų ribojamųjų priemonių pažeidimas“).

Primename, kad nuo šių metų kovo 11 dienos Lietuvoje ir visoje ES teritorijoje išvis draudžiama važiuoti automobiliais turinčiais rusiškus registracijos numerius. O transporto priemonės su minėtais numeriais iki tos dienos turėjo išvykti iš ES teritorijos.

Nuo kovo 11 dienos asmenys, kurie turės automobilius su rusiškais registracijos numeriais laikomi pažeidusiais teisės aktų nuostatas ir jiems taikoma atsakomybė – skiriama bauda arba automobilio konfiskavimas, pranešė ELTA.

Muitinė pradėjo tyrimą dėl priekabos Vilniuje (asociatyvi nuotr.)

Išimtis taikoma Rusijos piliečiams, vykstantiems Rusijoje registruotomis transporto priemonėmis tranzitu į Kaliningrado sritį arba iš jos su supaprastinto tranzito dokumentu (STD). Toks tranzitas per Lietuvos teritoriją negali trukti ilgiau kaip 24 valandas. Vykstant tranzitu transporto priemonėje turi vykti jos savininkas.

Į redakciją kreipęsis vyras įsitikinęs, jog pagal galiojančią tvarką, iš Lietuvos teritorijos transporto priemonė su rusiškais registracijos numeriais turi būti pašalinta per parą. Jis, matyt, ir turi omenyje išimtį Kaliningradui.

Praeitų metų rugsėjo mėnesį atnaujintuose EK išaiškinimuose buvo nurodyta, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Muitinė penktadienį komentavo „Delfi“, kad pirminiais duomenimis, priekabą gabenusi transporto priemonė sugedo.