Iranas naktį iš šeštadienio į sekmadienį pirmą kartą Islamo Respublikos istorijoje tiesiogiai atakavo Izraelį. Pasak Izraelio kariuomenės, buvo paleista apie 300 raketų, dronų ir sparnuotųjų raketų, tačiau beveik visos jos buvo numuštos

Tai sukėlė pasipiktinimą tarptautinėje bendruomenėje, o kai kurios skrydžių bendrovės paskelbė, apie dalį laikinai stabdomų skrydžių. Vokietijos oro linijos „Lufthansa“ skrydžius į Tel Avivą (Izraelis) sustabdė iki pirmadienio, Beirutą (Libanas) ir Teheraną (Iranas) – iki balandžio 18 dienos.

Izraelis šiuo metu yra tarp valstybių, kuriai galioja griežčiausia Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacija – lietuviams keliautojams patariama į ją nevykti. Tokia rekomendacija galioja nuo praėjusių metų spalio 11 dienos. Teroristų grupuotė „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį surengė spalio 7 dieną.

Irano dronų ataka Izraelyje

Ministerija taip pat nurodo, kad po Irano atakos prieš Izraelį ir tęsiantis įtampai Artimuosiuose Rytuose, kariniai veiksmai gali labai greitai paaštrėti ir sukelti pavojų platesniame regione.

Oro uostai informacijos iš „Wizz Air“ negavo

Tiesiogiai iš Lietuvos į Izraelį galima nuskristi tik su „Wizz Air“. Pirmadienio rytą ji vis dar pardavinėjo bilietus iš Vilniaus į Izraelį. Artimiausia skrydžio data – balandžio 17 diena, trečiadienis.

Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas teigė, kad iš oro bendrovės „Wizz Air“ nėra sulaukta jokios informacijos apie artimiausių skrydžių į Izraelį ir iš jo pokyčius ar atšaukimus.

Tadas Vasiliauskas

„Šiuo metu tiesioginį oro susisiekimą tarp Vilniaus ir Tel Avivo vykdo tik oro bendrovė „Wizz Air“. Šie skrydžiai yra šiuo metu vykdomi dukart per savaitę – trečiadieniais ir šeštadieniais, o nuo birželio mėnesio planuojama, kad bus vykdomi trys skrydžiai per savaitę – antradieniais, trečiadieniais, šeštadieniais“, – Delfi komentavo T. Vasiliauskas.

„Wizz Air“ komentarą Delfi pateikė tik antradienį.

Įmonė pripažino, kad laikinai uždarius kelias oro erdves regione, buvo sutrikdyti kai kurie skrydžiai.

„Aviakompanija atidžiai stebi situaciją kartu su atitinkamomis institucijomis ir informuoja savo keleivius apie visus tvarkaraščio pakeitimus. Visiems keleiviams, kuriuos paveikė tvarkaraščio pakeitimai, bus suteikta galimybė persiregistruoti arba susigrąžinti pinigus. Keleivių, įgulos ir orlaivių sauga ir saugumas išlieka mūsų svarbiausiu prioritetu. Tikimės, kad į regioną netrukus sugrįš normali padėtis“, – komentare teigė bendrovė.

wizzair, wizz air, skrydis, lėktuvas, kelionės, stiuardesės

T. Vasiliauskas tikino, kad aviacijoje saugumas yra aukščiausias prioritetas, todėl oro bendrovės šiame kontekste atidžiai seka situaciją Izraelyje bei tame regione.

„Lygiagrečiai raginame ir keleivius sekti naujienas oficialiuose oro bendrovių tinklalapiuose. Jei bus pokyčių, jie bus paskelbti, taip pat keleiviai bus informuojami asmeniškai“, – teigė Lietuvos oro uostų atstovas.

Latvijos aviakompanijos „airBaltic“ artimiausias skrydis į Tel Avivą iš Vilniaus per Rygą suplanuotas gegužės viduryje, bilietus šiuo metu galima įsigyti.

„airBaltic“ atstovas spaudai Augusts Zilberts komentavo, kad dėl besitęsiančios situacijos Izraelyje visi kompanijos skrydžiai į Tel Avivą ir iš jo atšaukti nuo 2023 metų spalio iki bent jau 2024 metų gegužės vidurio.

Airbaltic, lėktuvas, skrydis

„Atsižvelgiant į neapibrėžtumą ir dažnai besikeičiančias sąlygas Izraelyje, šių skrydžių atnaujinimo tvarkaraštis jau buvo ne kartą koreguotas“, – pastebėjo A. Zilberts.

Pagrindiniai „airBaltic“, prioritetai, anot jo, yra keleivių, darbuotojų ir skrydžių saugumas. Atstovas nurodė, kad kompanija „palaiko glaudžius ryšius su nacionalinėmis ir tarptautinėmis valdžios institucijomis, yra lanksti ir pasirengusi prireikus koreguoti skrydžių tvarkaraštį.“

Kita pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ skrydžių į Izraelį nevykdo.

Kovo pabaigoje Delfi skelbė, kad ki „Hamas“ išpuolio „Ryanair“ naudojosi 1-uoju tarptautinio Ben Guriono oro uosto terminalu, tačiau prasidėjus neramumams, jis buvo uždarytas, o oro bendrovėms pasiūlyta naudotis 3-iuoju terminalu. Problema ta, kad šiame terminale oro bendrovėms taikomi didesni mokesčiai, kurie „Ryanair“ pasirodė nepriimtini.

Gavelienė: kelionės į Izraelį nebuvo nei prasidėjusios, nei atsigavusios

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė Žydrė Gavelienė, kad šeštadienio įvykiai situacijos iš esmės nepakeitė, nes organizuotos kelionės į Izraelį nebuvo atsigavusios.

Be kita ko, ji pastebėjo, kad Izraelis niekada nepateko į dešimtuką populiariausių kelionių krypčių.

Žydrė Gavelienė

„Tam tikros aviakompanijos atstatė reisus, bet dažniausiai tai yra kelionės verslui ir valstybiniam sektoriui. Poilsinės kelionės dar tikrai nebuvo atsigavusios.

Anksčiau buvo vykdomi užsakomieji skrydžiai į Eilatą, bet tai nėra įtaką daranti kryptis, kad jos nebūtų galima pakeisti. Tai ne Turkija ar Graikija, kurios turi didelį srautą keliautojų“, – Delfi sakė Ž. Gavelienė.

Asociacijos vadovės teigimu, tam, kad kelionių organizatorius pradėtų vykdyti keliones, visų pirma, reikia įsitikinti, kad kryptis yra saugi, o kol kas ši sąlyga neišpildyta.

„Keliautojas visada turi teisę atsisakyti kelionės, jei šalyje nėra saugu, iš to seka, kad kelionių organizatorius gali turėti nuostolių. Kol yra tokios aplinkybės, tikrai organizatorius nesiims organizuoti kelionių į šitas šalis“, – patikino ji.

Pokyčių dėl šeštadienio įvykių kelionių organizatoriai nesulaukė, tiesa, iš aviakompanijų buvo gauti nurodymai, kad jei reikėtų keisti skrydžio bilietus kitam kelionių segmentui – verslo, viešojo sektoriaus atstovams – į Iraną, Iraką, Jordaniją ar Libaną, kelionės galima atsisakyti arba pakeisti į artimą datą.

Pataria registruoti keliones

Savo ruožtu Lietuvos turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė–Rainienė pastebėjo, kad organizuotos turistinės kelionės į Izraelį galėtų būti atnaujintos nebent vasario pabaigoje.

„Tokia galimybė būtų, jeigu URM atnaujintų skelbiamą rekomendaciją, jei situacija būtų stabili“, – teigė M. Plepytė-Rainienė.

Milda Plepytė-Rainienė

Nacionalinio krizių valdymo centro atstovas Darius Buta sekmadienį Eltai nurodė, kad, remiantis ryšio operatorių gautais duomenimis, Izraelyje gali būti apie 180 Lietuvos piliečių.

M. Plepytė–Rainienė pastebėjo, kad dalis gali būti individualūs keliautojai.

„Tokiems asmenims reikėtų stebėti URM rekomendacijas ir skelbiamą informaciją. Vienareikšmiškai visuomet raginame, nesvarbu, ar vykstama į šalį, kurioje yra aukštesnio lygio rekomendacija, ar priešingai, registruoti savo keliones URM tinklalapyje, kad konsulinė informacija būtų lengviau pasiekiama, ir kad valstybė žinotų, kiek iš tiesų piliečių yra vienoje ar kitoje valstybėje“, – patarė turizmo atstovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)