Didesni oro uostai lemia didesnes kainas
Pasirodo, jog visa esmė slypi paprastuose dalykuose – kavinių ir parduotuvių kainas lemia patalpų nuomos mokesčiai, oro uosto dydis ir populiarumas, taip pat keliaujančių žmonių srautai. Lietuvos marketingo asociacijos valdybos pirmininkas Simonas Bartkus prie šių priežasčių paminėjo, jog taip svarbūs ir dar du dalykai: tai klientų noras mokėti už siūlomas paslaugas ir konkurencijos buvimas arba nebuvimas oro uostuose.
Tuo tarpu skaitytoja Patricija pastaruoju metu dažnai skraidanti iš Vilniaus į Italijos Čampino oro uostą pastebi, jog saldainių ir šokoladukų kainos oro uostoje daugmaž vienodos, tačiau didžiausią skirtumą įvardijo tarp gaiviųjų gėrimų ir sumuštinių. „Italijoj mineralinio vandens ir sumuštinio kainos dvigubai didesnės, nei Lietuvoje, nors atrodo eurai tie patys...“ , - teigia DELFI skaitytoja.
Labai panašios nuomonės ir pigių kelionių tinklalapio makalius.lt įkūrėjas Rimvydas Širvinskas, kitaip dar žinomas kaip Makalius. „Lietuvoje už paprastą trikampį sumuštinį oro uoste sumokėjau 3 eurus, o toks pats sumuštinis Rygoje kainuoja jau 5 eurus“. R. Širvinskas nurodė ir priežastį, dėl kurios galėtų būti toks ryškus kainų skirtumas. „Ryga – daugelio keliautojų tarpinė stotelė tarp kitų skrydžių. Žmonės negali išeiti iš oro uosto, todėl turi naudotis paslaugomis, siūlomomis oro uostuose, o tuo bendrovės ir naudojasi“.
Tuo tarpu Kauno oro uoste esančioje kavinėje „Feniksas Ra“ siūloma pavalgyti už prieinamas kainas: salotos kavinėje kainuoja nuo 2-5 eurų, mėsos ir žuvies patiekalai nuo 5-8 eurų, paprastos juodos kavos puodelis – 1,45 euro. Kavinės direktorius Ričardas Krušinskas teigė, jog palyginus maisto kainas Kauno oro uoste ir kaimynių šalių tokių kaip Estijos ir Latvijos, Kaune tikrai viskas pigiau dėl mažesnio ploto paties oro uosto ir mažesnės nuomos kainos.
Nėra taip blogai, kaip atrodo
Kol vieni skundžiasi didelėmis kainomis, kiti gali būti nepatenkinti pačia oro uosto politika. Tikriausiai daugeliui keliautojų nors kartą gyvenime pasitaikė ilgas tarpas skrydžių, kuomet tenka miegoti ant lagaminų, o ir rytinė kava neigiamai stebina savo kaina. Jog netektų nakties praleisti ant šaltos žemės ir maišytis kitiems po kojomis, Vilniaus oro uostas siūlo naktį praleisti šalia įsikūrusiame „AirInn Vilnius“ viešbutyje. Dviem žmonėms para šiame viešbutyje kainuotų 65 eurus. Taip pat vos už 50 m nuo keleivių terminalo įsikūręs „AirInn Vilnius“ siūlo maistą, sporto klubą, pirčių kompleksą, grožio saloną, kirpyklą ir daug kitokių patogumų.
Deja, ne visi oro uostai, kurie neretai sulaukia didesnio keleivių srauto nei Lietuvoje, siūlo šią prabangą. „Čampino oro uostas, kuris tikriausiai mažesnis už Vilniaus, užsidaro 12 valandą nakties ir atsidaro tik 4 valandą ryto, tai reiškia, jog tame tarpe negalima būti net pačiame viduje, o aplink nėra jokių parduotuvių ar kavinių, kuriose galėtum pavalgyti“ , - piktinasi skaitytoja Patricija.
Geriausios vietos pavalgyti keliaujantiems
„GateGuru“ kompanija, kuri keliautojams teikia naudingus patarimus, sudarė TOP 25 geriausių kavinių oro uostuose sąrašą atsižvelgdami į 35 tūkst. žmonių paliktus atsiliepimus. Jeigu teks lankytis Memfio oro uoste, „GateGuru“ siūlo užsukti į „Jim Nelly‘s Interstate BBQ“, kuris yra pirmoje sąrašo vietoje. Pasak vienos komentatorės, normali porcija kainavo mažiau, nei bet koks gėrimas oro uoste, o maistas savo skoniu itin priminė naminį. Daugiau informacijos rasite čia.
Antroje vietoje atsidūrė „Ufood Grill“, įsikūręs daugelyje valstijų Amerikoje. Ši kavinė puikiai tiks tiems keliautojams, kurie stengiasi sveikai maitintis: garuose virti brokoliai, tofu, sveikos keptos bulvytės – retai kada tai galima pamatyti oro uoste. Kavinės maistas taip pat pritaikytas ir vegetarams, o visos kalorijos surašytos šalia patiekalų, todėl galėsite drąsiai rinktis tai, kas jums priimtiniausia. Tai – puikus sprendimas tiems, kurie prižiūri savo mitybą ir nori skaniai pavalgyti. Jei planuojate savo apsilankymą, užsukite į www.ufoodgrill.com/Locations/ .
Trečią vietą užima „Shapiro‘s Delicatessen“ Indiniapolyje, egzistuojanti nuo 1905 metų. Čia galėsite paskanauti įvairių sumuštinių, kuriems ruginė duona pjaustoma šviežiai ir prie pat klientų akių. Kokybė ir tradicijos ilgametes tradicijos – puiki vieta sustoti ir atsipūsti. Daugiau siūlomų vietų galite rasti apsilankę www.travelchannel.com/interests/airports/articles/gategurus-top-25-airport-restaurants