Įtakos turi keli veiksniai

VMI Kontrolės departamento vyresnioji patarėja Laura Viešūnienė tikino, kad VMI ir toliau atidžiai stebi įmones bei vertina rizikas, kurios gali būti susijusios su tokiais atvejais nutinkančiu piktybiniu mokesčių slėpimu.

Visgi, kaip pastebi, 2022-2023 m. taikant stebėsenos priemones ir tik išimtinais atvejais atlikus kontrolės veiksmus į biudžetą priskaičiuotos mokėtinos mokesčių ir su jais susijusios sumos sudarė apie 15 mln. eurų, o per pirmus penkis šių metų mėnesius, nuo sausio iki gegužės, į biudžetą deklaruotinos mokesčių ir su jais susijusios sumos iš viso sudarė daugiau negu 2,2 mln. eurų.

Jei pati nesusimoka, ar įmonė pateks į VMI akiratį, pasak atstovės, gali lemti keli dalykai. Atidžiai yra stebimas verslo ir tam tikrų įmonių elgesys.

Tai, kaip patikslino, gali būti susiję su tokiais atvejais, kai, tarkime, fiksuojamas itin prabangaus automobilio įsigijimas, ar atvejai, kada vadovai neturi asmeninių automobilių. Taip pat, kaip pridūrė, kuro pildymas ar stovėjimas mokamose automobilių stovėjimo aikštelėse ne darbo metu.

Visgi, jei klausimų stebint įmonę kyla daugiau, jiems atsakyti, kaip tikino, gali būti renkama ir papildoma aktuali informacija, kuri priklauso nuo nagrinėjamo atvejo.

Pateikė pavyzdžius

L. Viešūnienė „Delfi“ sutiko plačiau papasakoti, kokia informacija gali būti surenkama siekiant nustatyti galimus mokesčių vengėjus. Ji pateikė keletą nutikusių pavyzdžių.

Viena gamybos įmonė turi kiek mažiau nei 2 tūkst. darbuotojų ir valdo apie 170 automobilių. Šešių iš jų, kaip patikslino, vertė siekia daugiau nei 100 tūkst. Eur.

„Pirminio pokalbio metu įmonės vadovas tvirtino, kad visi automobiliai naudojami tik ekonominėje veikloje.

Remiantis VMI turima bei papildomai surinkta informacijos iš tam tikrų paslaugų teikėjų, tokių, kaip mokamos automobilių stovėjimo aikštelės, įvažiavimo į mokamas zonas rinkliavos ir pan. buvo matyti, kad prabangiais automobiliais naudotasi savaitgaliais, o jais naudojosi ne tik vadovaujantys bendrovės darbuotojai, bet ir jų sutuoktiniai, kurortinėse zonose.

Po pakartotinio pokalbio įmonė mus informavo, kad skaičiuos pajamas natūra visiems 170 automobilių ir iš karto deklaravo 94 tūkst. Eur mokesčių

Po pakartotinio pokalbio įmonė mus informavo, kad skaičiuos pajamas natūra visiems 170 automobilių ir iš karto deklaravo 94 tūkst. Eur mokesčių“, – sakė L. Viešūnienė.

Kitas pateiktas pavyzdys buvo susijęs su vienu iš kurortų.

„Įmonės valdomas „Porsche“ automobilis buvo priskirtas vienam iš vadovaujančių darbuotojų, tačiau šiuo automobiliu 3 administracinės teisės pažeidimai fiksuoti to asmens sutuoktiniui, kuris nėra įdarbintas bendrovėje.

VMI dėmesį patraukė ir tai, kad šie pažeidimai fiksuoti Neringos savivaldybėje, kelyje Smiltynė – Nida bei savaitgalį“, – sakė atstovė.

Institucijos dėmesį gali patraukti ir darbuotojų, kurie buvo prastovose, padidėjusi automobilio rida.

Darbuotojas, kuriam priskirtas vienas iš automobilių, 3 mėnesius buvo prastovose, tačiau pagal automobilio kuro sunaudojimo ir nurašymo aktus, automobilis šiais laikotarpiais nuvažiavo 2045 km.

„Darbuotojas, kuriam priskirtas vienas iš automobilių, 3 mėnesius buvo prastovose, tačiau pagal automobilio kuro sunaudojimo ir nurašymo aktus, automobilis šiuo laikotarpiu nuvažiavo 2045 km.

Kitam įmonės darbuotojui, kuris vieną iš mėnesių atostogavo ir dirbo vos 1 dieną, priskirtas automobilis tuo laikotarpiu nuvažiavo 1 100 km.

Įvertinus surinktą informaciją, tokią, kaip kuro nurašymo aktai, automobilių stovėjimo aikštelių duomenys, ir įmonei nepateikus jokių tokį automobilių naudojimą pagrindžiančių dokumentų nustatyta, kad darbuotojai, naudodami įmonės vardu registruotus automobilius ir asmeniniais tikslais, gavo naudą – pajamas natūra.

Pradėjus kontrolės veiksmus, įmonę tą pačią dieną patikslino deklaracijas bei deklaravo pajamas natūra“, – sakė atstovė.

Eismas

Kaip ir kiek mokėti

L. Viešūnienė aiškino, kad jei įmonė suteikia darbuotojui asmeniniais tikslais naudoti automobilį, kuris naudojamas įmonės veikloje ir kurio tikroji rinkos kaina tų metų sausio 1 d. yra 50 tūkst. eurų, įmonė turi priimti sprendimą apmokėti ir asmeniniais tikslais sunaudotus degalus, todėl darbuotojo gautą naudą vertins 0,75 proc. nuo automobilio vertės.

„Tokiu atveju darbuotojas per mėnesį gauna 375 Eur pajamų natūra, nuo kurių kas mėnesį turi būti apskaičiuota ir sumokėta: 75 Eur GPM, 79,76 Eur „Sodros“ ir 5,25 Eur PVM mokesčių“, – sakė ji.

Kaip žadėjo, VMI skiria ir toliau skirs didelį dėmesį prevencijos veiksmams.

„Mūsų vertinimu prabangius automobilius įsigyjančias įmones nuolat informuojame laiškais apie tai, kad naudojant automobilį ir privatiems poreikiams, gali atsirasti ir mokestinės pareigos. Vertinama, ar pranešimus gavusios įmonės deklaruoja pajamas natūra, nedeklaravusius analizuojame, o rizikingiausiems inicijuojami kontrolės veiksmai“, – sakė ji.

„Delfi“ primena, kad į darbą ir iš jo važiuojantys įmonės automobiliu, turi susimokėti.

VMI neseniai sugriežtino pajamų natūra skaičiavimą, todėl tokios kelionės yra vertinamos, kaip automobilio naudojimas asmeniniais tikslais, o mokėtina suma priklausys nuo automobilio rinkos kainos.

Dėmesys atkreipiamas į tai, kad įmonės turtas gali būti naudojamas ir asmeniniams poreikiams tenkinti ir tai savaime – nėra neteisėta veikla, tačiau galioja tam tikros papildomos mokestinės taisyklės, t. y. turto naudojimas turi būti teisingai apskaitytas ir sumokėti atitinkami mokesčiai.

Atvejais, kai įmonės sprendimu jos įsigytas automobilis suteiktas naudotis ir darbuotojams asmeniniais tikslais, taip pat ir važiavimą iš darbo į namus ir iš namų į darbą, darbuotojo ir darbdavio susitarimu ji gali būti įvertinta taikant 0,70 ar 0,75 proc. nuo automobilio tikrosios rinkos kainos arba pagal automobilio nuomos tikrąją rinkos kainą laikotarpiu, kurį gyventojas šiuo automobiliu galėjo naudotis asmeniniais tikslais.