Kaip rašo portalas Trans.info, Amirjonas, sunkvežimio vairuotojas iš Tadžikistano, atvyko dirbti į Europą ir nuo 2023 m. vykdė tarptautinius pervežimus Lietuvos įmonėje „Hoptrans“.

Pasak vairuotojo, keturis mėnesius jis buvo priverstas gyventi savo sunkvežimio kabinoje, darbdavys dažnai vėluoja išmokėti atlyginimą, nepagrįstai išskaičiuoja iš atlyginimo sumas ir atsisako pateikti tai pagrindžiančius dokumentus. Dėl to Amirjonas nusprendė paskelbti vieno žmogaus streiką.

Rugsėjo pabaigoje jis pasistatė savo sunkvežimį su kroviniu automobilių stovėjimo aikštelėje Nyderlanduose ir atsisakė tęsti darbą, kol negaus žadėto darbo užmokesčio. Skelbiama, kad tadžiką palaikė Nyderlandų profesinės sąjungos FNV atstovas Edwinas Atema, kuris taip pat dalyvavo kelias savaites trukusiame proteste kartu su Lenkijos įmonės „Agmaz“ vairuotojais.

Pasak E. Atemos, Amirjonas ištisus mėnesius bandė spręsti ginčą su darbdaviu, rašė jam laiškus, prašydamas pateikti atlyginimo lapelius ir paaiškinimus dėl nepagrįstų išskaičiavimų. Deja, jo prašymai liko be atsako. Įmonė jį informavo, kad visi išskaitymai yra teisėti ir kad situacija bus išspręsta jam prisistačius į įmonės būstinę Lietuvoje.

Krovininis vilkikas / Asociatyvi nuotr.

Portalas Trans.info skelbia, jog susitikimas taip ir neįvyko, o įmonė derybas atidėjo neribotam laikui. Teigiama, kad ji apkaltino Amirjoną pasisavinus krovinį ir pagrasino jam 350 eurų bauda už kiekvieną pradelstą dieną. Susijaudinęs sunkvežimio vairuotojas taip pat pasakojo, kad vieną naktį kažkoks asmuo, turintis antrąjį jo transporto priemonės raktelį, atrakino sunkvežimį ir bandė priversti jį tęsti maršrutą. FNV apie incidentą nedelsdama pranešė policijai.

Prekių, kurias gabeno Amirjonas, siuntėjas paskelbė blokuojantis visus „Hoptrans“ transporto užsakymus, kol vežėjas neišsiaiškins situacijos. Anot portalo, klientas taip pat pareiškė esąs pasirengęs įtraukti šią Lietuvos įmonę į juodąjį sąrašą, jei kaltinimai darbuotojo išnaudojimu pasitvirtins.

Įmonė kaltinimus atmeta

„Delfi“ kreipėsi į įmonę „Hoptrans“, kad pakomentuotų susiklosčiusią situaciją. Ši savo ruožtu visus pateiktus kaltinimus griežtai neigia.

„Bendrovė kategoriškai atmeta publikacijoje pateiktą įvykių versiją, kaip ir mūsų įmonės atžvilgiu mestus nepagrįstus kaltinimus.

Su tokia nesistemine situacija įmonė susiduria pirmą kartą.

Užtikiname, kad įmonė laikosi visų nacionalinių ir Europos Sąjungos teisės aktų, o pati situacija yra išspręsta“, – teigiama „Delfi“ atsiųstame komentare.