Tai DELFI papasakojo Baltarusijoje sustabdyti Lietuvos piliečiai ir patvirtino mokamų Baltarusijos kelių sistemos valdytojo „BelToll“ konsultantas.

„Norėtųsi pasidalinti nuotykiu, kuris mus užklupo naktį iš antradienio į trečiadienį“, - rašė skaitytoja, kuri su šeima gyvena Maskvoje, bet reguliariai važiuoja aplankyti artimųjų į Vilnių.

Šeima į Vilnių iš Maskvos ir atgal gali keliauti dviem keliais: per Baltarusiją arba per Latviją. Važiuoti per Baltarusiją jiems yra patogiau, nes kirtus sieną netoli yra Vilnius – vizito į Lietuvą tikslas.

„Eilinį kartą pasodinę vaikučius į automobilį išsiruošėme atgal į Maskvą, nes ten gyvename jau treti metai. Kai pravažiavome Baltarusijos sostinę ir pasukome Rusijos link, pamatėme ženklą, kad kelias mokamas, bet su vyru pasitarėme ir pagalvojome, kad kelias mokamas tik krovininiams automobiliams, kaip ir Lietuvoje. Važiavome toliau. Nuvažiavus dar 10 km mus sustabdė policijos ekipažas ir paklausė, ar mes nusipirkome „aparačiuką“, - dėsto moteris. - Iš pareigūnų sužinojome, kad jei mes neįsigysime to "aparačiuko", pakliūsime į didelę bėdą: mums priskaičiuos skolą ir nepaleis iš Baltarusijos, kol jos nesumokėsime. Mes, aišku, supratome reikalo svarbumą ir norėjome įsigiję tą daiktą važiuoti ramiai.“

Šeima suskubo ieškoti išankstinio apmokėjimo prietaiso, tačiau dėl to dar turėjo kurį laiką važiuoti nesusimokėjusi už kelią. Mokamuose keliuose yra sumontuotos kameros ir davikliai, kurie fiksuoja už kelią mokančius ir nemokančius automobilius.

„Aparatą įsigijome degalinėje, kuri yra nutolusi nuo Minsko apie 50 km, nes kitur nebuvo. Toje degalinėje jis buvo paskutinis, mums pasisekė. Kai jau galvojome, kad dabar viskas bus gerai, labai klydome. Po 100 km mus sustabdė autobusiukas ir buvome paprašyti parodyti dokumentus. Tikrino kontrolieriai, kurie žiūri, ar automobiliai užsienio numeriais moka už kelius, - rašoma laiške. - Galvojome, kad viskas gerai, nes ji turime. Bet pasirodo ne. Mūsų automobilis jau yra skolingas 600 eurų (2 072 Lt) Baltarusijai, nes kelis kartus važiavome be aparato. Toliau reikalai vystėsi nelabai maloniai, bet mus paleido tik dėl vaikų, nes pamatė, kad mažyliai miega ant galinės sėdynės.“

Moteris sako, jog kontrolieriai šeimai paaiškino, kad įsiskolinusių vairuotojų iš Lietuvos yra ir daugiau.

„Kontrolieriai parodė, kad yra lietuviškų automobilių numerių, kurie jau turi ir po 2 – 3 tūkst. eurų (6,91 – 10,36 tūkst. Lt) baudos ir jie apie tai nežino. Baudos kvitų jie nesiunčia į kitas šalis, o savo pasiima iš karto iš vairuotojų. Blokuoja automobilio ratus, o vairuotoją veža į artimiausią banką, kur gali sumokėti skolą“, - sakė ji.

Baltarusiai patvirtino, kad informuoja tik sustabdę

DELFI susisiekus su „BelToll“, konsultantas patvirtino, kad apie įsiskolinimus vairuotojai sužino tik tuomet, kai juos sustabdo Baltarusijos transporto kontrolieriai.

„Deja, kol kas negalima paskambinti telefonu ir sužinoti“, - sakė konsultantas, nepataręs kreiptis ir elektroniniais laiškais.

Už pažeidimus, padarytus per 2 valandas, skaičiuojama 100 eurų (345 Lt) bauda. Jei pažeidimai yra padaromi ir per kitas 2 valandas, skaičiuojama dar 100 eurų bauda.

„Per dvi valandas padarėte pažeidimų – viena bauda, per kitas dvi valandas vėl padarėte pažeidimų – dar viena bauda ir taip toliau“, - sakė jis.

„BelToll“ informacijos telefonu paaiškinama, kad aparatus, kuriais mokama už kelius, galima įsigyti Lietuvos – Baltarusijos pasienio punkte, „BelToll“ aptarnavimo punkte ties Rusijos – Baltarusijos siena ir kitose vietose. Kur galima įsigyti aparatus, galima pamatyti „BelToll“ tinklalapyje.

Užstatas už prietaisą automobiliams iki 3,5 tonos yra 20 eurų (69,06 Lt), minimalus sąskaitos papildymas – dar 25 eurai (86,32 Lt). Jei mokamais keliais automobilis nevažiuoja, grąžinant prietaisą jam atiduodamas užstatas ir įnešti pinigai. Prietaisas tvirtinamas prie automobilio priekinio stiklo.

DELFI skelbė, kad nuo liepos 1 d. vairuotojų Baltarusijoje laukia ne mokamų kelių sistema. Apmokestinami bus visi: tiek lengvieji automobiliai, tiek sunkvežimiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)