Vizą turės išduoti Lietuva

„Iš esmės susiaurinama išimtis, kuri yra taikoma iki rugpjūčio 16 dienos, kai buvo/yra leidžiama įvažiuoti su baltarusiškos registracijos automobiliu, griežtai asmeniniais tikslais Baltarusijos piliečiui (automobilio savininkui) su bet kurios ES šalies išduota viza.

Nuo rugpjūčio 17 dienos bus leidžiama įvažiuoti su baltarusiškos registracijos automobiliu griežtai asmeniniais tikslais Baltarusijos piliečiui (automobilio savininkui) ne su bet kurios ES šalies išduota viza, o tik su Lietuvos Respublikos išduota viza. Kitos sąlygos ir išimtys nesikeitė“, – „Delfi“ penktadienį paaiškino Muitinės departamentas.

Remiantis muitinės pranešimu, pagal Tarptautinių sankcijų koordinavimo komisijos sprendimą nuo 2024 rugpjūčio 17 dienos 00:01 valandos galioja tokia tvarka:

  • leidžiama įvežti į Lietuvos teritoriją lengvąjį automobilį, kuris nėra skirtas parduoti ir priklauso Baltarusijos piliečiui, turinčiam Lietuvos Respublikos išduotą galiojančią vizą arba galiojantį laikiną arba nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje, leidžiantį atvykti į Sąjungą ir, kuris vykdamas į Sąjungą vairuoja tą transporto priemonę tik asmeninio naudojimo tikslais (išimtis netaikoma lengviesiems automobiliams, priklausantiems juridiniams asmenims ar naudojamiems komerciniais tikslais);

  • leidžiama įvežti į Lietuvos teritoriją lengvąjį automobilį, kuris nėra skirtas parduoti ir priklauso Europos Sąjungos valstybės narės piliečiui, jeigu jis yra Baltarusijos gyventojas, ir vykdamas į Europos Sąjungą vairuoja tą transporto priemonę griežtai tik asmeninio naudojimo tikslais.

Dėl pastarojo punkto: vykstant į Lietuvą ES piliečiams vizos nėra reikalingos, tad tvarkos sugriežtinimas, kaip ir teigia muitinė, aktualus pirmiausia Baltarusijos piliečiams.

Panemunės kelio postas

Išimtys turėjo nustoti galioti rugpjūčio 16 dieną, taigi, pagal 2024 metų liepos 18 dienos draudimą į Europos Sąjungos teritoriją išvis nebūtų įleidžiami lengvieji automobiliai su baltarusiškais registracijos numeriais.

Užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienį komentavo „Delfi“, kad ES reglamente yra numatyta galimybė taikyti išimtis, o tai padaryti nuspręsta dėl kelių priežasčių.

„Įvertinant kitų regioninių partnerių veiksmus bei tęsiant dialogą su Baltarusijos opozicijos atstovais ir įvertinant poreikį remti Baltarusijos pilietinę visuomenę“, – teigiama URM komentare.

Per pusmetį nesusitvarkius grės baudos

Beje, muitinė naujausiame pranešime dar kartą primena, kad:

  • po 2025 metų sausio 18 dienos Baltarusijoje registruoti automobiliai negalės būti Lietuvos teritorijoje. Asmenys, vairuojantys automobilius su baltarusiškais registracijos numeriais po paskelbtų draudimo terminų, bus laikomi pažeidusiais teisės aktų nuostatas ir jiems taikoma atsakomybė, numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 515 straipsnyje, numatančiame baudą ir automobilio konfiskavimą.

  • iki 2025 metų sausio 18 dienos automobiliai su baltarusiškais registracijos numeriais gali dalyvauti eisme Lietuvos teritorijoje, taip pat būti importuoti ir registruojami Lietuvoje.

Pranešime pabrėžiama, kad draudimas netaikomas Baltarusijoje registruotų automobilių įvažiavimui į Europos Sąjungos, taip pat Lietuvos, teritoriją, kai yra išpildomos šios sąlygos:

  • su diplomatiniu valstybinio registracijos numerio ženklu, kai automobilis būtinas diplomatinės ir konsulinės atstovybės arba tarptautinės organizacijos, kurios naudojasi imunitetais pagal tarptautinę teisę, funkcionavimui arba skirtos diplomatinių atstovybių darbuotojų ir jų artimiausių šeimos narių asmeniniam naudojimui;

  • kai Baltarusijoje registruotais automobiliais vežami mirusiųjų palaikai.

Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos bei Suomijos muitinių vadovai pasirašė susitarimą dėl vienodų kontrolės priemonių taikymo.

Draudimai numatyti Lietuvai įgyvendinant ES reglamente nurodytus importo ribojimus, atsižvelgiant „į Baltarusijos įsitraukimą į Rusijos agresiją prieš Ukrainą“, „draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti, importuoti ir perduoti į Sąjungą (…) prekes, jeigu jų kilmės šalis yra Baltarusija arba jos yra eksportuojamos iš Baltarusijos“.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba komentavo „Delfi“, kad bent jau trečiadienio ryto duomenimis, išvykstančiųjų iš Lietuvos į Baltarusiją lengvųjų automobilių skaičius Medininkų pasienio kontrolės punkte buvo 80, Šalčininkų pasienio kontrolės punkte 0. Panašios tendencijos stebimos jau kurį laiką. Šiek tiek automobilių srautai padidėja savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Tačiau pakomentuoti, koks lengvųjų automobilių skaičius laukia patikros įvažiuojant į Lietuvos Respubliką, VSAT negalėjo, nes bendradarbiavimas ir duomenų apsikeitimas su Baltarusijos Respublikos pasienio tarnybomis nevykdomas.

Kaip rašo „Elta“, liepos 18 dieną įsigaliojus draudimui į Lietuvą įvažiuoti lengvaisiais automobiliais su baltarusiškais registracijos numeriais, šiuo laikotarpiu pasienyje iš viso apgręžtos 66 tokios transporto priemonės, iš kurių didžioji dalis – Medininkų pasienio punkte, rodo Muitinės departamento duomenys.

Praėjusių metų rugpjūtį nusprendus laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus punktus pasienyje su Baltarusija, o šių metų kovą uždarius dar du – Lavoriškių ir Raigardo, dabar į Lietuvą iš Baltarusijos automobiliu ar autobusu patekti galima dviejose vietose – Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktuose. Juos kirsti uždrausta pėsčiomis ir dviračiais.

Muitinės duomenimis, praėjus beveik dviem mėnesiams nuo draudimo įsigaliojimo, iki rugpjūčio 16 dienos Medininkuose apgręžti 49 Baltarusijoje registruoti lengvieji automobiliai, o Šalčininkų punkte rugpjūčio 1-16 dienomis – 17 automobilių su baltarusiška registracija.

Sumažėjo ir galimybių keliauti autobusais

Tiesa, iš Baltarusijos į Lietuvą galima patekti ir autobusais. Čia taip pat įvykę pasikeitimų, nes sumažėjo vežėjams išduotų leidimų skaičius.

Nuo 2024 metų kovo 1 dienos Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams, kurie vykdo keleivių vežimą reguliariais reisais tarptautiniais susisiekimo maršrutais autobusais, ribojamas išduodamų leidimų skaičius, kuris negali viršyti 29 vienu metu galiojančių leidimų, primena Susisiekimo ministerija.

„Susisiekimo ministerijos žiniomis, aukščiau paminėto išduodamų leidimų skaičiaus (29) artimiausiu metu nenumatoma mažinti“, – teigiama komentare „Delfi“.

Keleivinis autobusas

Lietuvos Vyriausybei vasarį pritarus Nacionalinio saugumo komisijos siūlymui, stabdomas prekių, transporto ir asmenų judėjimas per Lietuvos-Baltarusijos valstybinę sieną Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose. Šis nutarimas įsigaliojo nuo kovo 1 dienos, tąkart pranešė Lietuvos transporto saugos administracija.

Šiuo sprendimu nutraukiamos kelionės autobusais reguliariaisiais ir užsakomaisiais reisais į Baltarusiją per Lavoriškių-Kotlovkos ir Raigardo-Privalkos Lietuvos pasienio kontrolės punktus. Iš Lietuvos į Baltarusiją ar atgal sausumos keliu bus galima vykti per tebeveikiančius tarptautinius Medininkų ir Šalčininkų kontrolės punktus.

Taigi, reguliarųjį tarptautinį keleivių vežimą autobusais vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams išduodamų leidimų skaičių nuspręsta riboti iki 50 proc. (iki 29 vienu metu galiojančių vežėjams išduotų leidimų vežti keleivius reguliariaisiais reisais tarptautinio susisiekimo maršrutais).

Pasak LTSA, Lavoriškių ir Raigardo punktų uždarymo priežastys yra šios: Vyriausybė priėmė tokį sprendimą siekdama mažinti rizikas, susijusias su išaugusiais tranzito per Lietuvą iš Baltarusijos srautais, Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla prieš Lietuvos valstybę ir piliečius, efektyvinti sankcionuojamų prekių ir kontrabandos gabenimo kontrolę, perskirstyti išteklius bei didinti eismo saugumą pasienyje su Baltarusija išaugus transporto, prekių ir asmenų sienos kirtimo atvejams.