„Minėtas orlaivis antradienį ryte į Vilniaus oro uostą atskrido iš Minsko. Šiam kaip ir visiems kitiems nereguliariems skrydžiams Lietuvos oro uostuose buvo taikoma išankstinio derinimo ir patikros procedūra.

Atlikus šią tikrinimo procedūrą, orlaiviui buvo leista atvykti į Vilniaus oro uostą“, – Eltai antradienį komentavo Lietuvos oro uostų (LOU) atstovas žiniasklaidai Tadas Vasiliauskas.

„Pagal turimą informaciją, minėtas orlaivis yra valdomas privataus asmens. Tiek jis, tiek orlaivio keleiviai buvo patikrinti pagal ES taikomų sankcijų sąrašus mūsų šalies institucijų“, – pridūrė jis.

Kaip praneša Belsat.eu, orlaivis, nutūpęs Vilniaus oro uoste, buvo sportinio modelio, kurį valdo privatus asmuo. Jie patvirtina, kad nusileisti jam buvo leista tik po patikrinimo, kurį pereina visi nereguliariais skrydžiais skraidantys lėktuvai.

O, kaip rašo Belsat.eu, vėliau šią informaciją savo „Facebook“ puslapyje patvirtino ir pats pilotas. Paaiškėjo, kad į užsienį skrido baltarusių IT darbuotojas Sergejus Vardomackis. Ironizuodamas dėl gauto dėmesio, jis save pavadino „paskutiniu tarptautiniu“ ir „pačiu garsiausiu“ privačiu pilotu iš Baltarusijos.

Jis taip pat nurodė, kad į Vilnių atvyko išlydėti savo merginos į vieną „Ryanair“ skrydį.

„Niekas niekada neuždarė ES oro erdvės Baltarusijos lėktuvams, kaip ir neuždraudė atvykti savo automobiliu... Skrydžiai yra apriboti tik oro vežėjams, t. y. komercinei veiklai“, – rašė Sergejus Vardomackis.

Jis pridūrė, kad apie tai mažai kas žino, nes „iki šiol buvo tik du žmonės, kurie kartais paskraidydavo“.

„Bet, galbūt, po šito daugiau žmonių sužinos, kad aviacija – tai arti. Ateis dar keli žmonės ir pradės skraidyti“, – svarstė baltarusis.

Svetainės „Flightradar“ duomenimis, nedidelis sportinis orlaivis, kurio registracijos numeris yra EW-535SL, o savininkas – privatus, gegužės 28 d. apie 7 val. ryto pakilo iš Minsko ir 8.28 val. nusileido Vilniuje.

Pirmasis apie mįslingą lėktuvą Vilniaus oro uoste pranešė portalas 15min.

Tiesioginiai skrydžiai tarp Baltarusijos bei Europos šalių ir „Belavia“ reisai virš Europos buvo atšaukti po 2021 metų pavasarį įvykusio incidento su „Ryanair“ lėktuvu.