Čekų kilmės P.Telička bus vienas iš šešių šią savaitę paskirtų asmenų, atsakingų už konkrečių transporto tinklų plėtrą ES teritorijoje. Tokių asmenų paskyrimas - viena iš Europos Komisijos patvirtintų priemonių, skirtų glaudesniam politiniam ir techniniam koordinavimui plėtojant transeuropinį transporto tinklą (TEN-T).

Kaip pažymėjo už transportą atsakingas EK vicepirmininkas Jacques'as Barrot'as, didžiųjų transporto projektų įgyvendinimui stinga finansavimo, o dėl kelių tarpvalstybinių projektų kyla ir koordinavimo tarp valstybių narių sunkumų. Būtent tarpvalstybinius projektus labiausiai vėluojama įgyvendinti. Pasak jo, koordinatoriai palengvins atitinkamų valstybių dialogą, kad darbai ir finansavimo planai būtų geriau derinami.

Beje, Susisiekimo ministerijos valstybės sekretorius Alminas Mačiulis jau keletą kartų dalyvavo neformaliuose susitikimuose su P.Telička, kuriuose buvo pateikta išsami informacija apie Lietuvos pasirengimą įgyvendinti šį projektą. Tikimasi glaudaus ir sėkmingo bendradarbiavimo ateityje.

Geležinkelių projektas "Rail Baltica" yra įtrauktas į Europos Sąjungos finansuojamų prioritetinių projektų sąrašą. "Rail Baltica" projektą planuojama įgyvendinti keliais etapais: atkarpa Varšuva-Kaunas turėtų pradėti veikti 2010 metais, Kaunas-Ryga - 2014 metais, Ryga-Talinas - 2016 metais.

"Rail Baltica" projekto įgyvendinimas Lietuvos ir Estijos teritorijose preliminariai kainuos po 2,76 mlrd. litų, Latvijos teritorijoje - 3,28 mlrd. litų, o Lenkijos teritorijoje - 4,7 mlrd. litų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją