„Ryanair“ generalinis direktorius Michaelas O’Leary šią savaitę paskelbė apie planus atsisakyti popierinių įlaipinimo kortelių bei panaikinti registracijos stalus oro uostuose. Tai padarius, jo teigimu, nebeliks priežasčių imti iš žmonių mokestį už registraciją oro uoste, rašo „The Irish Times“.

Šiuo metu keliautojai raginami į skrydį užsiregistruoti internetu, o to nepadarę oro uoste turi sumokėti 55 eurų mokestį.

Michael O'Leary

Anot M. O’Leary, planuojama, kad pokytis bus įgyvendintas 2025 metų gegužę.

Jis pridūrė, kad jei telefono baterija išsikraus ir žmonės negalės pasiekti savo užsakymo informacijos, įlipti į orlaivį vis tiek bus galima.

„Pakaks paso, o informaciją apie keleivio vietą mes turėsime“, – vadovą citavo leidinys.

Šiuo metu „Ryanair“ programėle naudojasi 60 proc. keleivių, tikimasi, kad iki metų pabaigos šis skaičius išaugs iki 80 proc.

Tiesa, kai kurių šalių, pavyzdžiui, Maroko, Turkijos ir Albanijos Tiranos oro uostuose reikalaujama atsispausdinti įlaipinimo kortelę, todėl neaišku, kaip naujoji tvarka paveiks keleivius, kurie pamirš tai padaryti.

Šiuo metu „Ryanair“ interneto svetainėje skelbiama, kad išvykstant iš Maroko oro uosto skaitmeninė įlaipinimo kortelė nėra priimama.

Kada teks daugiau mokėti už bagažą

Tai ne vienintelis pakeitimas, kurio ėmėsi įmonė. Neseniai ji atnaujino ir bagažo įkainius.

Šiuo metu keleiviai turi papildomai mokėti už pirmenybinį įlaipinimą, jei nori į orlaivį įsinešti 10 kilogramų sveriantį lagaminą.

Priešingu atveju keleiviai gali pasiimti tik nedidelį asmeninį krepšį, kurio matmenys neviršija 40x20x25 centimetrų ir kuris yra įskaičiuotas į bilieto kainą.

Jei perkant bilietą pasirenkama pirmenybinio įlaipinimo (angl. „Priority“) paslauga, kuri leidžia įsinešti ne tik mažą asmeninį krepšį, bet ir 10 kilogramų sveriantį lagaminą, kurio matmenys neviršija 55x40x20 cm, už tai reikia susimokėti nuo 6 iki 36 eurų.

Lagaminas

Užsisakant papildomą bagažą vėliau arba oro uoste, už „Priority“ paslaugą imamas didesnis mokestis – iki šiol jis siekė nuo 20 iki 38 eurų, tačiau buvo padidintas ir dabar siekia 20–60 eurų.

„Ryanair“ atstovas „Birmingham Live“ komentavo, kad mokestis priklausys nuo pasirinkto maršruto ir kelionės datos.

Toks sprendimas papiktino vartotojus. Vienas socialiniame tinkle „X“ rašė, kad „Ryanair“ viską traktuoja kaip papildomą paslaugą.

„Viskas yra papildoma, kol galiausiai pamatysite, jog iš kišenės tenka išsitraukti dar 100 svarų“, – skundėsi jis.

Kitas internautas rašė, kad pirmenybinio įlaipinimo paslauga kai kuriais atvejais kainuos daugiau nei skrydžio bilietas.