Sprendimą palaikė 27 tarybos nariai, 10 susilaikė. Sprendimu tikimasi sumažinti automobilių srautą senamiestyje.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ praėjusią savaitę skelbė, kad transporto priemones fiksuojanti sistema 11–oje vietų įrengta jau praėjusių metų rudenį – ties įvažiavimais į Šv. Gertrūdos, Gimnazijos–Birštono gatves, Karaliaus Mindaugo prospektą.

Savivaldybė Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius anksčiau BNS sakė, kad į sumažintos taršos zoną įtrauktos mažesnės senamiesčio gatvės: M. Valančiaus, A. Jakšto, M. Daukšos, Kumelių, išskyrus A. Mapu, kurioje veikia vaikų darželis.

Kaip rašo ELTA, M. Matusevičius tarybos posėdyje atkreipė dėmesį, kad toks sprendimas neturės įtakos senamiestyje įsikūrusių maitinimo įstaigų veiklai.

„Manome, kad kavinių ir maitinimo įstaigų tai nepalies, nes bandome išspręsti tranzitą. Jei žmogus atvažiuos į kavinę, kaip mokėjo už parkavimą, taip sumokėjęs už taršos zoną galės valandą parkuotis nemokamai. Tai tranzito klausimas – visi kiti kaip ir mokėjo už parkavimą, taip ir mokės nustatytus 2 eurus, nes nustatyta taršos mokesčio suma yra tokia pat kaip ir parkavimo už valandą“, – sakė M. Matusevičius.

„(Maisto išvežiotojai – ELTA), jei norės įvažiuoti, jiems teks susimokėti 2 eurus. Jei ne, kaip alternatyvą galima pasirinkti automobilių aikštelę aplink zoną. (...) Automobilių dalinimosi paslauga nėra įtraukta į lengvatas. Manome, kad bus pakankamai vietos automobilius palikti ne zonoje, nes šv. Gertrūdos, Birštono, Gimnazijos, Karaliaus Mindaugo, taip pat aikštelė prie Vytauto Didžiojo bažnyčios nėra įtrauktos į zoną, ten automobilį galima palikti ir paeiti kelis šimtus metrų ir nevažiuoti į senamiestį“, – teigė M. Matusevičius.

Eurai

„Įvažiavus į zoną ir joje praleidus mažiau nei valandą laiko (vairuotojai – aut. past.) turės susimokėti 2 eurai. Tie 2 eurai tai yra įvažiavimas ir parkavimas. Jei įvažiavai į zoną, tai į 2 eurus bus įskaičiuojamas ir parkavimas. Visą valandą galima bus palikti automobilį.

Nuo kitos valandos jau bus taikoma kaip ir parkavimo tvarka – kas 15 min. po 50 centų“, – M. Matusevičių anksčiau citavo „Kas vyksta Kaune“.

Kaip teigė jis, susimokėti už įvažiavimą ir sustojimą mažų emisijų zonoje bus galima visais įprastais būdais – tiek pasinaudojus mobiliąja aplikacija, tiek parkomate. Be to, įvedus savo numerį internetinėje svetainėje parkavimaskaune.lt bus galima pasitikrinti pravažiavimo mažų emisijų zona detales ir susimokėti internetu per 7 dienas.

Kam galios išimtys

Susimokėti nereikės asmenims, valdantiems nuosavybės, nuomos, patikėjimo teise ar kitu teisiniu pagrindu patalpas (statinius), kurios registruotos kaip atskiri nekilnojamojo turto vienetai zonos teritorijoje, arba deklaravusiems čia gyvenamąją vietą, taip pat turintiems suformuotus bei įregistruotus žemės sklypus, savivaldybės kontroliuojamoms įmonėms rangovams, neįgaliesiems.

Eismas Kauno senamiestyje

Susimokėti nereikės savivaldybės ir jos įstaigų organizuojamų renginių metu, grynųjų elektromobilių vairuotojams, iki 2027 m. sausio 1 d. subjektams, turintiems BĮ „Parkavimas Kaune“ išduotą leidimą įvažiuoti transporto priemonėms į valstybės saugomas teritorijas Vilniaus gatvėje.

Mokestis negalios specialiųjų tarnybų (priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo tarnybų, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų valstybės ir savivaldybės institucijų, kurių paskirtis – saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimas, specialieji uždaviniai ginant ir užtikrinant valstybės interesus) transporto priemonėms.

Kaip nurodo „Kas vyksta Kaune“, visi asmenys, turintys teisę gauti leidimus, privalės užsiregistruoti Informacinėje Sistemoje parkavimaskaune.lt. Neįgalieji asmenys registruodamiesi privalės nurodyti neįgaliojo pažymėjimo numerį ir neįgaliųjų statymo kortelės numerį.

Nesusimokėjus rinkliavos grės baudos.

Dviejų eurų vienkartinė rinkliava pradės galioti nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos. Tą dieną bus atidengti apie rinkliavą informuojantys kelio ženklai.