„Šiuo metu tradicinį kurą Europoje naudoja maždaug 95 proc. sunkvežimių. Tiesa, įvedus griežtesnius kuro naudojimo reikalavimus šie rodikliai pradės kisti, tačiau kol tai įvyks – kuro kainų pokyčiai kels rimtus iššūkius mūsų šalies vežėjams. Jau dabar yra sunku planuoti finansus, nežinant būsimos kuro kainos. Iššūkių kyla ir dėl maršrutų planavimo“, - teigia „LINAVA“ vadovas.

Lietuvos inovatyviosenergetikos ir prekybos asociacijos (LIEPA) teigimu, šiuo metu naftos kaina tarptautinėje rinkoje sudaro apie 44 proc. galutinės degalų kainos Lietuvoje. Tam įtakos turi net keli skirtingi veiksniai.

Degalai yra apmokestinami akcizu, pridėtinės vertės mokesčiu – šie mokesčiai sudaro apie 50 proc. galutinės degalų kainos. Mokesčiai Lietuvoje yra didžiausia degalų kainos dedamoji, net ir nežymus jų keitimas galutinę degalų kainą vartotojams gali smarkiai koreguoti.

Zenonas Buivydas

Kainą taip pat lemia distribucijos ir logistikos kaštai (apie 2 proc.). Tik labai nedidelę degalų kainos dalį sudaro mažmeninės prekybos sąnaudos (apie 2 proc.) ir mažmenininkų grynoji marža (apie 1,5 proc.)“, – pažymi asociacijos LIEPA prezidentė Kristina Čeredničenkaitė.

Nestabilios kuro kainos – ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje

Tiesa, nors Lietuvos degalų kainos statistiškai yra vienos mažiausių Europoje, nestabilus kainų kitimas apsunkina Lietuvos vežėjų galimybes planuoti ateities biudžetus.

„Logistikos ir transporto sektorius šiuo metu išgyvena labai sunkų laikotarpį. Trūksta vairuotojų, apyvartinių lėšų, jaučiamos pinigų judėjimo problemos. Be šių iššūkių papildomu galvos skausmu neretai tampa ir kuro kainų pokyčiai. Būtent dėl kainų nestabilumo sunku planuoti transporto maršrutus ir įmonių lėšų srautus“, – teigia „LINAVA“ generalinis sekretorius.

Asociacijos LIEPA prezidentė pažymi, kad ženklus degalų kainų nestabilumas pastebėtas dar 2022 m., prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą. Šiemet degalų kainos išlaiko mažėjimo tendenciją, kuri susijusi su nedideliu naftos išgavimo pertekliumi rinkoje bei bendrais makroekonominiais pokyčiais pasaulyje.

„Šiuo metu degalų rinka funkcionuoja pagal jai įprastus principus bei tendencijas, tad degalų kaina gali bet kada keistis priklausomai nuo pasaulinių ekonominių pokyčių ar geopolitinės situacijos. Todėl degalų kainas prognozuoti šiuo metu galima tik atsižvelgiant į mokesčių kėlimą, kuris numatomas nuo kitų metų. LIEPA analitikai prognozuoja, kad vien dėl didėjančių akcizų ir aplinkosauginių reikalavimų degalų tiekėjams, 2025 m. mažmeninės degalų kainos turėtų reikšmingai išaugti – vidutinė benzino kaina šoktels 8 ct./l, o dyzelino – net 16 ct./l“, – teigia K. Čeredničenkaitė.

Protingas planavimas – puiki išeitis prisitaikant prie kainų pokyčių

Asociacijos „LINAVA“ vadovo teigimu staiga pereiti prie alternatyvaus kuro transporto sektoriui tiesiog gali nepavykti, tad vežėjams teks atsakingiau planuoti biudžetus.

„Norint išvengti didesnių problemų ir toliau balansuoti Vakarų rinkoje Lietuvos vežėjams teks atsakingiau žiūrėti ir į kuro kainas: stebėti kainų pokyčius, atsakingai planuoti maršrutus. Tarptautinė kelių transporto sąjunga IRU kasmet stebi ir savo nariams praneša apie naftos produktų tendencijas ir pateikia pasiūlymų, kaip galima būtų prisitaikyti prie pokyčių. Tarp jų pasiūlymų – optimalus alternatyvaus ir tradicinio kuro naudojimas, kuris leistų vežėjams šiek tiek apsilaisvinti ir taip suveržtus diržus tiek politikų keliamais reikalavimais“, – pabrėžė Z. Buivydas.

Asociacijos LIEPA prezidentė pažymi, kad prisitaikyti prie kintančių sąlygų tikrai yra įmanoma, tereikia protingai planuoti savo finansus.

„Be abejo, degalų kainos sudėtingomis konkurencinėmis sąlygomis dirbančių vežėjų verslui yra kritiškai svarbios. Įmonėms labai svarbu įvertinti galimus jų pokyčius, turėti strategiją, kaip valdyti savo finansinius srautus ir kainoms kylant, ir krentant.

Teoriškai vežėjai galėtų metų pabaigoje įsigyti degalų, kurių kaina dar nebus paveikta nuo kitų metų didėsiančių mokesčių. Tačiau ir tai verta būtų daryti ne ilgesniam nei mėnesio laikotarpiui, nes degalų kainų kitais metais prognozuoti negalime. Be to, vargu, ar daugelis vežėjų turi galimybes kaupti degalų atsargas.

Taip pat manau, kad laipsniškas transporto parko atnaujinimas renkantis aplinkai draugiškesnes ir efektyvesnes transporto priemones yra neišvengiamas ir jam reikia pradėti ruoštis“, – akcentavo asociacijos LIEPA prezidentė.