Naujojo išvykimo terminalo fasado plotas sieks 9 tūkst. kv. metrų. Konstrukcijoje dominuos 5 tūkst. kv. metrų plotą apimsiančios daugiasluoksnės plokštės su poliuretano užpildu ir aliuminio-stiklo fasadinė sistema, kurios plotas sieks apie 2,8 tūkst. kv. metrų.

„(...) Fasadui kėlėme aukštus reikalavimus, nes turime aiškų tikslą – tapti aplinkai neutraliu oro uostu. Tam buvo itin svarbu numatyti optimalias konstrukcijas ir parinkti prie jų derančias medžiagas. Dabar montuojamas fasadas užtikrins optimalų saulės šviesos pralaidumą, kuris patalpas leis maksimaliai apšviesti natūralia šviesa, taip pat pastatą sušildyti natūralia energija. Svarbi ir tinkama sienų izoliacija bei varža, kad pastatas greitai neatvėstų arba pernelyg neprikaistų“, – sakė Lietuvos oro uostų Plėtros departamento direktorius Arnas Dūmanas.

Pasak jo, naujasis terminalas naudos penkis kartus mažiau šildymo energijos negu dabartiniai tipiniai pastatai. Taip pat projekte yra papildomų sprendimų, paremtų atsinaujinančia energetika, pavyzdžiui, iš anksto numatytos vietos saulės baterijoms.

Planuojama, kad uždara naujojo terminalo pastato konstrukcija su stogu ir išorinėmis sienomis bus baigta iki šių metų pabaigos. Nuo tada prasidės inžinerinių sistemų ir vidaus apdailos darbai, kurie bus vykdomi tuo pat metu tęsiant fasado montavimą. Paskutinieji fasado apdailos, aliuminio kompozicinių detalių ir kitų elementų įrengimo darbai bus baigti 2024 m. vasarą.

Pastačius naująjį 14,4 tūkst. kv. metrų terminalą, bendras Vilniaus oro uosto keleivių terminalų plotas išaugs trečdaliu, o keleivių pralaidumas – dvigubai (nuo 1 200 iki 2 400 keleivių per valandą). Dviejų aukštų pastato pirmajame aukšte veiks keleivių registracijos erdvė su savitarnos zona, kurioje bus galima savarankiškai ne tik registruotis skrydžiui, bet ir priduoti bagažą.

Taip pat bus įrengtos bendros viešos erdvės, kavinės ir kitos komercinės zonos bei oro bendrovių biurai. Planuojama, jog naujasis terminalas pradės veikti 2025 m. I ketvirtį.

Naująjį Vilniaus oro uosto išvykimo terminalą stato bendrovė „Eikos statyba”.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją