Transporto priemonę vairavusiam asmeniui, kuris pažeidė Kelių eismo taisykles, bus skiriama administracinė bauda iki 90 eurų, o pastačius mikrojudumo priemonę neįgaliojo stovėjimo vietoje – iki 180 Eur. Transporto priemonės savininkai (nuomos veiklą vykdantys operatoriai) privalės sumokėti nuvežimo ir saugojimo mokestį – 48 Eur su PVM.

Transporto priemonių nuvežimas bus vykdomas nuo pėsčiųjų, dviračių takų ir kitų vietų, kuriuose draudžiamas parkavimas pagal Kelių eismo taisykles. Nuo šaligatvių tik tais atvejais, kur sustojusi transporto priemonė užstotų kelią kitiems vairuotojams ar pėstiesiems, trukdytų įvažiuoti ar išvažiuoti į/iš stovėjimo vietos, garažo, kiemo. Taip pat, jei yra trukdoma įlipti į kitą transporto priemonę arba kitaip kliudomas transporto priemonių ar pėsčiųjų eismas. Mikrojudumo dalijimosi paslaugų transporto priemonės bus išvežamos ir tuo atveju, jei bus paliekamos ant neregiams specialiai pritaikytos šaligatvio dalies.

„Siekiame užtikrinti, kad sostinės miesto gatvėse mikrojudumo priemonėmis būtų naudojamasi atsakingai. Mūsų tikslas – ne tik tvarkingas miestas, bet ir saugi aplinka visiems eismo dalyviams. Dalijimosi platformų transporto priemonių nutempinėjimas yra viena tokių funkcijų, kuri padės užtikrinti Kelių eismo taisyklių laikymąsi bei įneš dar daugiau mikrojudumo priemonių stovėjimo tvarkos sostinės gatvėse“, – pasakoja Andžej Dinikis.

Mikrojudumo transporto priemonių aikštelės

Gerinant el. paspirtukų ir kitų sostinės eisme dalyvaujančių dalyvių saugumą, Vilniaus miesto savivaldybė jau antrą sezoną aktyviai sprendžia mikrojudumo priemonių keliamas problemas bei aiškiai apibrėžia jų naudojimo taisykles, kartu augina ir mikrojudumo priemonių kultūrą.

Šiuo metu sostinėje mikrojudumo priemonių aikštelių skaičius siekia – 440. Tai yra specialiai el. paspirtukams ir el. dviračiams skirtos stovėjimo vietos, kuriose dalijimosi platformų paslaugomis besinaudojantys vairuotojai nuo praėjusio sezono turi palikti šias transporto priemones. Matoma, jog ši priemonė padeda užtikrinti daugiau tvarkos, saugumo ir vietos eisme visiems jo dalyviams, todėl plėtra numatoma ir kitą sezoną.

Pastebėjus netvarkingai paliktą mikrojudumo transporto priemonę pirmiausia kviečiame įspėti operatorius – žali el. paspirtukai bei el. dviračiai „Bolt“, raudoni „Ride“.