Šiuo metu įstatymas numato, kad lengvojo automobilio ir jo techninio pritaikymo pagal vaiko poreikius išlaidų kompensaciją gali gauti šeimos, kuriose auga tik vienas nepilnametis, turintis nustatytą specialųjį nuolatinės slaugos poreikį.

E. Sabučio siūlymu, dėl antros kompensacijos galėtų kreiptis ir du, tris ar daugiau vaikų su negalia auginančios šeimos.

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtintoje išvadoje šiam projektui iš esmės pritarė. Visgi, Vyriausybė siūlo jį patikslinti, aiškiai numatant, jog šeima turi teisę gauti ne tik antrą kompensaciją, tačiau tokį jų skaičių, kiek šeimoje yra auginama vaikų su negalia.

Kaip nurodoma projekte, tokia kompensacija šeimai išmokama vieną kartą per 6 metus.

Kompensacija automobilio įsigijimo išlaidoms siekia 64 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžius (nuo sausio 1 d. BSI siekiant 55 eurus, kompensacijos dydis sudaro 3520 eurus). Taip pat galima gauti 128 BSI (arba 7040 eurų) siekiančią automobilio techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją.

„Teisę į kompensaciją turi šeimos, auginančios vaiką su negalia, kuriam nustatytas pirmo ar antro lygio individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos (spec. nuolatinės slaugos) poreikis“, – teigiama projekte.

Įstatymas tobulinamas ir atsižvelgiant į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) praėjusių metų sprendimą, kai nustatyta, kad dabartinis reguliavimas nenumato kompensacijos skyrimo šeimai, neatsižvelgiant į joje auginamų neįgalių vaikų skaičių.

„Sodros“ duomenimis, per kalendorinius metus dėl kompensacijos skyrimo kreipiasi ne daugiau kaip 3 šeimos, auginančios du ar daugiau vaikų su negalia.

2024 m. pirmą pusmetį kompensacijos išmokėtos trims šeimoms – iš valstybės biudžeto išmokėta virš 14 tūkst. eurų.

Parlamentaro E. Sabučio siūlymui Seimas po pateikimo pritarė pavasario sesijoje, svarstymui į plenarinių posėdžių salę įstatymas turėtų grįžti rudenį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją