Paaiškino, kodėl buvo priimtas toks sprendimas


Kaip teigė Radviliškio rajono meras Kazimieras Račkauskis, iniciatyva drausti visame rajone pardavinėti alkoholį iki dešimtos valandos ryto kilo ne tik iš jo paties, bet ir iš žmonių, iš rajono bendruomenės.

„Gavome raštus tiek iš policijos komisariato, kreipėsi mokyklų direktoriai, kadangi turime keletą tokių ydingų vietų rajone, kur pilstomas alkoholis, pradedama prekiauti 5-6 ryte. Tikrai nekokį įvaizdį daro mūsų miestui, kada šios įstaigos atsiveria ir jau tiek žmonės, eidami į darbą 8 ryte, tiek vaikai mokyklos, mato lėbaujančius, taip pavadinkime, žmones, kurių tai yra turbūt kasdienybė“, – pasakojo meras.

Būtent dėl šių aplinkybių buvo imtasi atitinkamų sprendimų.

„Mes norime tokius, kaip aš vadinu, tuberkuliozės židinius išgyvendinti iš mūsų rajono, dėl to ir buvo priimtas toks sprendimas“, – teigė K. Račkauskis.

Tiesa, pašnekovo teigimu, didžiausia tokių įstaigų koncentracija yra būtent Radviliškyje.

„Tų vietų tikrai nėra daug ir tai neliečia tų įstaigų, kurios dirba socialiai atsakingai. Mes kalbame apie tokius žemo lygio alaus barus, kurie atsidaro 5-6 ryte ir mes manome, kad tai tikrai neprideda pozityvo mūsų miestui. Tikrai nesinorėtų, kad vaikai, eidami į mokyklą, nesijaustų saugūs. Dažnu atveju, tos vietos yra įsikūrusios miesto centre, prie įstaigų, prie mokyklų“, – dalijosi K. Račkauskis.

Asociatyvi nuotr.

Dėl teisės išgerti anksčiau į mūšį stojo Vyriausybės atstovas


Iki šiol įvairūs barai, prekiaujantys alkoholiu, nedarė nieko neteisėto ir tikrai veikė pagal įstatymus. To nepaneigė ir pats K. Račkauskis.

„Viskas tvarkoje, mes nesakome, kad tai buvo kažkas nelegalaus, bet turbūt ne viskas, kas yra legalu, yra priimtina visuomenei. Tikrai galbūt niekas nedraudžia prisigerti 5 ryto ir eiti šlaistytis po miestą, bet turbūt turėtume išgyvendinti tuos dalykus ir turbūt tiems žmonėms reikia 5 ryto gal ne išgerti įpilti, o jiems reikalinga pagalba“, – dėmesį į problemą atkreipė jis.

Taigi, viskas daroma vardan viešosios tvarkos, tačiau tokiems pokyčiams pritaria toli gražu ne visi. Štai vienas Vyriausybės atstovas tokį sprendimą ginčija. K. Račkauskis paaiškino, kokia yra šio motyvacija.

„Ne paslaptis, Vyriausybės atstovas turbūt gavo labai didelį dėmesį iš kai kurių mūsų opozicijos atstovų, kurie turi asmeninį verslą ir, ko gero, pasidavęs tam spaudimui, jis teikia tą pasiūlymą, kad šis sprendimas būtų panaikintas, nors teisinio, juridinio pagrindo tam kaip ir nematome.

Alkoholio kontrolės įstatymas nurodo, kad savivaldybė gali apriboti vietas ar teritorijas, kur būtų konkrečiomis valandomis ribojama prekyba alkoholiu. Mes, kaip teritoriją, paėmėme visą rajoną, paėmėme konkrečias valandas ir manome, kad tikrai nėra būtinybės nuo 5-6 ryto atsidaryti toms įstaigoms“, – kalbėjo jis.

Be to, pasak Radviliškio rajono mero, buvo minimas ir argumentas, kad viešbučiai ir restoranai savo svečių negalės pavaišinti kokteiliu, tačiau įdomu, kad tame problemos nemato net ir patys jie.

„Aš pats asmeniškai bendravau tiek su viešbučių, tiek su restoranų savininkais ir vadovais, ir tikrai niekas neišreiškė problemos, todėl, kad visuose šiuose restoranuose kasos aparatai įjungiami 10 ryte. Jiems tai jokios problemos nesukelia“, – teigė K. Račkauskis.

Asociatyvinė nuotr.

Ar nepadaugės nelegalių prekiautojų?


Radviliškio rajono mero sprendimas – sprendžia rimtas problemas, tačiau, vis dėlto, tai gali turėti ir tam tikrų pasekmių. Jeigu alkoholiu neleidžiama prekiauti legaliai, tikėtina, kad žmonės jį ims įsigyti kitais būdais. Į tokias įžvalgas sureagavo pats K. Račkauskis.

„Nelegalios prekybos vietos – čia turbūt jau ne mūsų kompetencija. Tuo turi užsiimti policija, kuri jau pradėjo aktyviau patruliuoti, ir tikrinti tas vietas. Žinoma, galbūt draudimais nieko nepasieksime, bet nieko nedarymas – aš nemanau, kad tai irgi yra išeitis. Jeigu mes negalime jų priversti mesti vartoti alkoholį, tai galbūt mums pavyks bent jau apriboti, kad tai nevyktų visą parą“, – teigė jis.

Visą reportažą rasite LNK portale: