Susitarimo memorandumas, pasirašytas per Belgrade vykusį „viršūnių susitikimą dėl svarbiausių žaliavų“, laikomas pirmuoju žingsniu siekiant panaudoti Serbijos ličio išteklius ir galbūt pereinant prie tiekimo grandinės, apimančios ličio baterijų ir jų komponentų gamybą.

Litis yra strategiškai vertingas metalas, reikalingas elektromobilių akumuliatoriams, todėl jis labai svarbus Vokietijos automobilių sektoriui pereinant prie ekologiškesnės gamybos.

Susitarimas sudarytas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai teismo sprendimu Serbijos vyriausybė vėl patvirtino ličio gavybos projektą, kuris po masinių protestų dvejus metus buvo sustabdytas.

Serbija turi didžiulius ličio telkinius netoli vakarinio Loznicos miesto, kur kasybos projektas, plėtojamas Anglijos ir Australijos kalnakasybos milžinės „Rio Tinto“, pastaraisiais metais buvo nuolatinė politinė Balkanų šalies tektoninio lūžio linija.

„Nebus jokio projekto be visapusiškos apsaugos, ir mes žinome, kad tai įvyks, nes į Serbiją pakviesime geriausius Europos ekspertus“, – per aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame dalyvavo Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, sakė Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius.

„Kancleris Scholzas pasiūlė Vokietijos paramą Serbijai, kuriant platesnę ličio gamybos vertės grandinę, kuri mums atneš milijardines investicijas“, – pridūrė A. Vučičius.

O. Scholzas sakė, kad šis susitarimas padės užtikrinti, jog Europa išliktų „suvereni besikeičiančiame pasaulyje“ ir „nebūtų priklausoma nuo kitų“.

ES siekia padidinti ličio ir elektromobilių baterijų gamybą Europoje ir išvengti priklausomybės nuo Kinijos.

Serbijos vyriausybė šios savaitės pradžioje atkūrė kasybos projekto licencijas, po to, kai 2022 metais atšaukė bendrovei „Rio Tinto“ suteiktus leidimus po virtinės demonstracijų dėl susirūpinimo aplinkosauga.

Šis žingsnis buvo žengtas po to, kai Serbijos konstitucinis teismas praėjusią savaitę nusprendė, kad leidimų panaikinimas „neatitiko konstitucijos ir įstatymų“, taip atverdamas vyriausybei kelią atnaujinti projektą.

A. Vučičius, kurio partija gruodį laimėjo parlamento rinkimus, pareiškė, kad išsireikalavus iš bendrovės naujų garantijų, aplinkos apsauga taps prioritetu.

„Rio Tinto“ teigė, kad Loznicos kasykloje per metus būtų galima išgauti apie 58 000 tonų ličio, kurio pakaktų 1,1 mln. elektromobilių baterijų gamybai.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją