Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos tarptautinių sankcijų įgyvendinimui skirtame tinklapyje pabrėžiama, kad sausumos tranzitas tarp Kaliningrado srities ir kitų Rusijos Federacijos dalių nėra sustabdytas ar užblokuotas.

„Toliau vyksta keleivių ir ES nesankcionuotų prekių tranzitas. Lietuva jokių vienašališkų, individualių ar papildomų ribojimų šiam tranzitui neįvedė“, – dėstoma ten.

Taip pat paaiškinama, kad Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės narės, įgyvendina ES priimtas ribojamas priemones, įskaitant 2014 metų liepos 31 dienos Tarybos Reglamentą (ES) Nr. 833/2014 dėl ribojamųjų priemonių atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje su visais jo papildymais ir priedais.

2022 metų kovo 15 dieną priimtame ketvirtajame ES sankcijų pakete buvo įvestos ribojamos priemonės importuoti ir vežti plieno ir kitų juodųjų metalų produktus su tokių sutarčių, sudarytų iki sankcijų įsigaliojimo, užbaigimu iki 2022 metų birželio 17 dienos.

Muitinės departamento atstovė Lina Laurinaitytė-Grigienė „Delfi“ sakė, kad muitinė yra pasiruošusi sankcijų įgyvendinimui.

Savo ruožtu asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas paaiškino, kad iš Rusijos ir toliau bus vežamos tik tos prekės, kurios nepatenka į sankcijas.

Draudimai plečiasi

Užsienio reikalų ministerija primena, kad 2022 metų liepos 10 dieną įsigalioja draudimas importuoti ir vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus.

„Delfi“ pateikia visą reglamente išvardintų rusiškų prekių, kurias draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai įsigyti, importuoti ar perduoti į Europos Sąjungą, sąrašą:

1. Vėžiagyviai, su kiautais arba be kiautų, gyvi, švieži, atšaldyti, užšaldyti, vytinti, sūdyti arba užpilti sūrymu; rūkyti vėžiagyviai, su kiautais arba be kiautų, virti ar kepti arba nevirti ir nekepti prieš rūkymą arba rūkymo proceso metu; vėžiagyviai su kiautais, virti vandenyje arba garuose, atšaldyti arba neatšaldyti, užšaldyti arba neužšaldyti, vytinti arba nevytinti, sūdyti arba užpilti sūrymu arba nesūdyti ir neužpilti sūrymu;

2. Ikrai ir jų pakaitalai;

3. Nedenatūruotas etilo alkoholis, kurio alkoholio koncentracija, išreikšta tūrio procentais, mažesnė kaip 80 proc. tūrio; spiritai, likeriai ir kiti spiritiniai gėrimai;

4. Krakmolo gamybos liekanos ir panašios liekanos, cukrinių runkelių becukrė masė, cukranendrių išspaudos ir kitos cukraus gamybos atliekos, žlaugtai arba kitos alaus gamybos arba alkoholio distiliavimo atliekos, granuliuotos arba negranuliuotos;

5. Portlandcementis, aliuminatinis cementas, šlakinis cementas, supersulfatinis cementas ir panašūs hidrauliniai cementai, dažyti arba nedažyti ar turintys klinkerių pavidalą;

6. Hidrazinas ir hidroksilaminas bei jų neorganinės druskos; kitos neorganinės bazės; kiti metalų oksidai, hidroksidai ir peroksidai;

7. Fosfinatai (hipofosfitai), fosfonatai (fosfitai) ir fosfatai; polifosfatai, chemijos atžvilgiu apibūdinti arba neapibūdinti.

8. Alifatiniai ir cikliniai angliavandeniliai;

9. Alifatiniai alkoholiai ir jų halogeninti, sulfoninti, nitrinti arba nitrozinti dariniai;

10. Fenoliai; fenolalkoholiai;

11. Eteriai, eteralkoholiai, eterfenoliai, eteralkoholfenoliai, alkoholių peroksidai, eterių peroksidai, acetalių ir hemiacetalių peroksidai, ketonų peroksidai (chemijos atžvilgiu apibūdinti arba neapibūdinti) ir jų halogeninti, sulfoninti, nitrinti arba nitrozinti dariniai;

12. Kalio chloridas;

13. Mineralinės arba cheminės trąšos, kurių sudėtyje yra trys trąšų elementai: azotas, fosforas ir kalis;

14. Kitos trąšos, kurių sudėtyje yra kalio chlorido;

15. Propileno arba kitų olefinų polimerai, pirminės formos;

16. Naujos pneumatinės guminės padangos;

17. Mediena ir medienos gaminiai; medžio anglys;

18. Medienos plaušiena, gauta derinant mechaninį ir cheminį medienos plaušienos gavimo procesus;

19. Nepadengtas ritininis arba išskleistas lakštinis kraftpopieris ir kartonas;

20. Dirbiniai iš cemento, betono arba iš betoninio bloko (dirbtinio akmens), sutvirtinti arba nesutvirtinti;

21. Flotacinis stiklas (angl. float glass) ir stiklas šlifuotu arba poliruotu paviršiumi, lakštai, padengti absorbciniu, atspindinčiu arba neatspindinčiu sluoksniu ar be tokio sluoksnio, bet kitu būdu neapdoroti;

22. Beskeveldris stiklas, sudarytas iš grūdintojo (temperuotojo) arba sluoksniuotojo stiklo;

23. Didbuteliai, buteliai, flakonai, stiklainiai, ąsoti indai, buteliukai, ampulės ir kitos stiklinės talpyklos, naudojamos prekėms gabenti arba pakuoti; konservavimo stiklainiai; stikliniai kamščiai, dangteliai ir kiti uždarymo reikmenys;

24. Stiklo pluoštai (įskaitant stiklo vatą) ir jų dirbiniai (pavyzdžiui, verpalai, pusverpaliai, audiniai);

25. Sidabras (įskaitant sidabrą, padengtą auksu arba platina), neapdorotas, pusiau apdorotas arba turintis miltelių pavidalą;

26. Aliumininės plokštės, lakštai ir juostelės, kurių storis didesnis kaip 0,2 mm;

27. Neapdorotas švinas;

28. Turboreaktyviniai varikliai, turbosraigtiniai varikliai ir kitos dujų turbinos;

29. Dalys, tinkančios vien tik arba daugiausia mašinoms;

30. Kruizų laivai, ekskursijų laivai, keltai, krovininiai laivai, baržos ir panašios vandens transporto priemonės žmonėms arba kroviniams vežti;

31. Vilkikai ir vilkikai-stūmikai;

32. Plūduriuojantys švyturiai, priešgaisriniai laivai, žemsiurbės, plaukiojantieji kranai ir kiti specialūs laivai, kurių tinkamumas laivybai yra pagalbinė funkcija; plaukiojantieji dokai; plaukiojančiosios arba gramzdinamosios gręžybos arba verslinės-žvejybinės platformos;

33. Kiti baldai ir jų dalys.

Dokumente nurodoma, kad Rusija iš šių prekių gauna reikšmingas pajamas ir todėl gali vykdyti veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje. Tam tikros išimtys numatomos tik kalio chloridui ir mineralinėms arba cheminėms trąšoms, kurių sudėtyje yra azoto, fosforo ir kalio.

Reglamente taip pat pateikiamas sąrašas prekių, kurios gali būti eksportuojamos humanitariniais tikslais. Tarp išvardintų 672 prekių yra tokios kaip kreida, dažai, cheminio valymo mašinos ir t. t.

Dar vienas draudimų išsiplėtimas numatomas 2022 m. rugpjūčio 10 dieną, kuomet turėtų įsigalioti draudimas angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui.

2022 metų gruodžio 5 dieną ir kitų metų vasarį ES sankcijos turėtų apimti ir rusišką naftą bei atitinkamus naftos produktus (su specifinėmis sąlygomis).

Lietuva pasiruošusi

Muitinės departamento atstovė ryšiams su žiniasklaida L. Laurinaitytė-Grigienė „Delfi“ sakė, kad pereinamojo laikotarpio įvežamoms/išvežamoms prekėms į ir iš Rusijos Federacijos pabaiga nėra netikėta.

„Šios sankcijos įvestos 2022 metų balandžio 9 dieną. Krovinių patikrinimas, tiek kontroliuojant galimos kontrabandos atvejus, tiek įgyvendinant sankcijų kontrolę vyksta panašiai.

Įsigaliojant naujam sankcionuojamų prekių sąrašui padidėja darbo apimtys, nes tenka analizuoti didesnį kiekį informacijos. Muitinė sankcijų įgyvendinimui pasiruošusi“, – sakė ji.

Tuo metu Z. Buivydas sakė, kad vežėjams net mintis nekyla į vilkikus krauti prekes, kurioms taikomos sankcijos.

„Todėl, kad pagal kodus jas iškart blokuos muitinė. Įvažiuoja jis į muitinę ir jo net neįleis į Europos Sąjunga, į Lietuvą. Ta prasme, važiuoti tranzitu. Tas pats galioja ir iš kitos pusės, Kaliningrado. Atvažiuos iki Kybartų ir viskas, neišleis vežėjo“, – sakė jis.

Pašnekovas pridūrė, kad jei kas nors vis dėlto ryžtųsi vežti sankcionuotas prekes, tai būtų laikoma kontrabanda.

„Vežėjas gal ne visada gali žinoti, būna kartais taip gyvenime. Kartais apsirinka, techniškai tuos kodus ne taip užrašo. Bet visi žinome, kad šie klausimai yra labai jautrūs“, – sakė Z. Buivydas.

Laukiama išaiškinimo

Birželio pabaigoje įsigaliojus plieno ir kitų juodųjų metalų produktų draudimui, Rusija tai pradėjo vadinti priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada.

Lietuvos atstovai paaiškino, kad tranzitui taikomos ES sankcijos nėra blokada. Tuo metu pradėta diskutuoti apie galimą EK išaiškinimą, kaip sankcijos Rusijai turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą.

Vis dėlto liepą pasirodė informacija, kad papildomo išaiškinimo artimiausiu metu gali ir nebūti, nes tam reiktų pakeisti sankcijų reglamentą, o tai padaryti galėtų tik susirinkusi Europos Vadovų Taryba.

Artimiausias EVT susitikimas numatomas spalio 20–21 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)