Vartotojų aljanso viceprezidentas Rytis Jokubauskas atkreipia dėmesį, kad sprendimai riboti sveikatai žalingus gaminius yra logiški, o Valstybės vaidmuo šiame reguliavime būtinas.

„Skoninių elektroninių cigarečių, skysčių ir pildyklių draudimas yra svarbus, siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, ypač pažeidžiamiausias grupes, tokias kaip jaunimas. Elektroninių cigarečių rinkodara dažnai nukreipta būtent į juos, o vartotojai ne visada gauna objektyvią ir išsamią informaciją apie el. cigarečių naudojimo pasekmes.

Draudimas padeda užtikrinti saugesnę aplinką ir mažinti visuomenės sveikatos problemas. Nors sąmoningumas apie rūkymo žalą didėja, vis dar matome trūkumų, kai žmonės neįvertina el. cigarečių ilgalaikės žalos arba klaidingai laiko jas mažiau pavojingomis“, – pasakoja pašnekovas.

Sumoka baudas ir prekiauja toliau

Lietuvoje oficialiai veikiančiose elektroninių cigarečių parduotuvėse nesunku pastebėti, kad įvedus skoninio tabako draudimą nuo gaminių pakuočių dingo tik pavadinimai, tačiau paklausus pardavėjų galima gauti išsamią informaciją apie skirtingus el. cigarečių skonius.

Šie nesąžiningi veiksmai, anot Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT), apsunkina institucijų darbą, nes pavienius mėginius reikia siųsti į laboratorijas ir tirti. Visgi, dažnu atveju tyrimai būna sėkmingi – mėginiuose randama draudžiamų medžiagų.

„Nuo 2022 m. liepos 1 d. įsigaliojusio el. cigarečių ir jų pildyklių skysčiams su skoniais ir kvapais (išskyrus tabako) draudimo, VVTAT išnagrinėjo 23 bylas ir priėmė nutarimus skirti baudas nuo 750 iki 2000 Eur. Kai kurios bendrovės baustos ir už pakartotinį pažeidimą. Dauguma nutarimų apskųsti teismui, bet yra bendrovių, kurios baudą sumokėjo. Kol kas yra priimti tik keli pirmos instancijos teismo sprendimai, kurie pripažino VVTAT nutarimus, kaip pagrįstus. Teismo sprendimai toliau yra skundžiami aukštesnei instancijai. Ši informacija yra perduodama Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui (NTAKD), kuris pagal savo vykdomas funkcijas gali stabdyti ar naikinti licenciją prekiauti tabako gaminiais“, – teigia VVTAT atstovai.

Nesąžininga veikla kainuoja visiems mokesčių mokėtojams

VVTAT Eltai atskleidžia, kad įstatymo kontrolė reikalauja daug žmogiškųjų ir finansinių resursų ne tik fizinių prekybos vietų patikrai, bandinių ėmimui ir tyrimui, bet ir teisminiams procesams. Visos šios išlaidos apmokamos iš valstybės biudžeto, vadinasi – dengiamos kiekvieno Lietuvos piliečio lėšomis. Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) bei Inovatyvių tabako gaminių asociacijos vadovai pastebi, kad griežtesnės kontrolės rinkoje stinga ir pasigendama sąžiningumo tarp pačių pardavėjų.

NTGA vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas pažymi, kad jų asociacijos nariai Lietuvos rinkai netieka jokių el. cigarečių ir (ar) jų pildyklių, o į įstatymų laikymąsi ir reguliavimą žiūri atsakingai.

„Dar prieš įsigaliojant minėtam draudimui, kai kurie asociacijos nariai priėmė sprendimą išimti naujų teisės aktų reikalavimų neatitinkančius gaminius ir apskritai nebetiekti el. cigarečių ir (ar) jų pildyklių Lietuvos rinkai. Asociacijos įmonės narės įsitikinusios, kad atsakingas reguliavimo laikymasis yra būtina sąlyga vykdyti komercinę veiklą“, – teigia A. Neverauskas.

Inovatyvių tabako gaminių asociacijos atstovai Eltai nurodo, kad teisės aktų laikymasis ir ribojimai turi būti įgyvendinti visiems vienodai. Jų teigimu, svarbu, kad tiek verslas, tiek patys vartotojai suvoktų, kodėl reikia laikytis taisyklių, o institucijos užtikrintų, kad taisyklių visi laikytųsi vienodai.

„Jeigu Vyriausybė numato ribojimus, būtina užtikrinti ir reikiamus resursus jų įgyvendinimui“, – įsitikinęs Inovatyvių tabako gaminių asociacijos vadovas.

VVTAT Eltai atskleidžia, kad pokyčių reguliavime tikimasi nuo lapkričio 1 d., įsigaliojus Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimams. Anot jų, kontrolė bus aiškesnė, paprastesnė, todėl tikimasi ir geriau įgyvendinti įstatymo kontrolę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)