Ne pirmą kartą Graikijos derybininkai žada tokius dalykus. Bet kiekvienu kartu pateikti dokumentai tikrai neatspindi jų žodžių, įsipareigojimų. Ir svarbiausia – mes nematome politinės valios iš Graikijos vyriausybės ir politikų pusės, kad reikalai pagaliau pradės keistis.

Žodžiais Briuselyje ir Strasbūre jau netikima, norima pamatyti konkrečius dokumentus, kurie priimti ne suburiant žmones į gatvę referendumui ar kažkokiam pokalbiui, bet tikrai ekspertų pagrįstam įvertinimui, kiek ir kada Graikija gali sutaupyti, ką gali padaryti, nuveikiant konkrečius darbus“, – sako EP narys P. Auštrevičius.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras pareiškė esantis užtikrintas, kad su euro zonos lyderiais pavyks suderinti naują sutartį dėl finansinės pagalbos iki galutinio termino šios savaitės pabaigoje, nes priešingu atveju šaliai grėstų pasitraukimas iš euro zonos. Tai A. Tsipras pareiškė EP, kur Graikijos vyriausybė pristatė savo poziciją dėl situacijos šalyje.

Graikijos premjeras teigė, kad Atėnai toliau tęs reformas, o šiuo metu svarbiausia kovoti prieš nedarbą ir skatinti verslą. A. Tsipras teigė išsiuntęs užklausą Europos stabilumo mechanizmo fondui dėl finansinės pagalbos. Iš jo tikimasi teigiamo atsakymo.

Euro grupė šiuo metu renkasi aptarti šio Atėnų sprendimo. Euro zonos šalių lyderiai, antradienį posėdžiavę Briuselyje, suteikė Graikijai laiko iki sekmadienio sudaryti naują susitarimą dėl finansinės pagalbos programos. Graikija privalo iki ketvirtadienio pateikti išsamius reformų planus, kad gautų daugiau lėšų pagal finansinio gelbėjimo programą.

Europos Tarybos vadovo Donaldo Tusko teigimu, abi derybų pusės turi būti suinteresuotos rasti sprendimą, o Graikijos bankrotas ir jos bankų nemokumas paveiktų visą Europą ne tik ekonomiškai, bet ir geopolitiškai.

D. Tuskas pabrėžė, kad galutinė sekmadienio data nebebus atidėliojama kaip iki šiol.