Renginį organizuoja keturios profesinės sąjungos – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, Gegužės 1-osios profesinė sąjunga ir Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga (RJPS). Anot protesto organizatorių, eitynės prasidės Gedimino prospekte ir bus žygiuojama Vyriausybės link, kur įvyks mitingas.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad šiemet pagrindinis eitynių tikslas yra atkreipti Vyriausybės ir visuomenės dėmesį į varžomas profsąjungų teises ir pareikalauti realios teisės streikuoti.

„Iki šios dienos mes neturime normalios sistemos streikavimui, nes mūsų teises aktuose viskas taip surašyta, kad streikuoti tampa beveik neįmanoma. Taip pat mes turime silpną vietą – neapsaugotus profesinių sąjungų lyderius. (...) Mes sakome, kad jeigu norime, jog bendruomenė stiprėtų, darbuotojai jaustųsi saugūs – turime sukurti tokią sistema, kuri leistų ir įgalintų darbuotojams reikšti savo nuomonę ir ginti savo teises“, – Eltai sakė I. Ruginienė.

Nors Tarptautinė darbo diena yra švenčiama daugelyje šalių, tačiau dalies lietuvių yra siejama su sovietmečiu. Seimo narių iniciatyva ne kartą buvo norima panaikinti gegužės 1-ąją suteikiamą laisvadienį, tačiau nesėkmingai.

Vis dėlto, yra politikų, kurie palankiai vertina Tarptautinę darbo dieną. Socialdemokratų frakcijos nario Gintautas Palucko teigimu, Gegužės 1-oji Lietuvoje visai nepelnytai vertinama prieštaringai.

„Nemanau, kad verta kovoti kultūrinius karus. Ši šventė neturi nieko bendro su sovietmečiu. Atvirkščiai, sovietmetis ją išdarkė ir iškreipė pirminę prasmę. Ji yra mylima ir švenčiama daugybėje šalių pasaulį. Tai tos iniciatyvos, kurias kolegos kartais atneša pakeisti arba atšaukti inspiruotos daugiau dėl kultūrinių karų ir stereotipų“, – Eltai sakė G. Paluckas.

ELTA primena, kad Liberalų sąjūdžio narys Andrius Bagdonas naikinti Gegužės 1-osios laisvadienį pirmą kartą pasiūlė dar 2022 metais. Praėjusias metais Seimo rudens sesijoje tokį siūlymą su kolega Simonu Gentvilu buvo registravę 2 kartus. Vis dėlto, abu kartus jis buvo išbrauktas iš Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės ir nepasiekė pateikimo stadijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją