Įstatymo projektas nustatytų vienkartines kompensacijas asmenims, kurių sveikatai padaryta žala likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius ir jų šeimų nariams, taip pat asmenims, Antrojo pasaulinio karo ir okupacijų metais išvežtiems priverstiniams darbams, buvusiems getuose, įkalinimo įstaigose ir kitose laisvės atėmimo vietose.

Įstatymu taip pat būtų nurodyti vienkartinių kompensacijų dydžiai, jų finansavimo šaltinis, skyrimo ir mokėjimo tvarka.

Už Vienkartinių kompensacijų daliai asmenų įstatymo projektą po svarstymo pasisakė visi 56 balsavę parlamentarai. Planuojama įstatymo projekto įsigaliojimo data – 2025 m. sausio 1 d.

Kaip teigiama projekto aiškinamajame rašte, Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad socialinės paramos pagrindai, t. y. asmenys, kurie turi teisę gauti paramą, paramos dydžiai, skyrimo bei mokėjimo sąlygos, turi būti nustatyti įstatymu, o ne Vyriausybės nutarimais, kaip yra dabar.

Projekto rengėjai rašo, kad į įstatymo projektą yra iš esmės perkeliamos galiojančių Vyriausybės nutarimų nuostatos, kartu patikslinant galiojantį vienkartinių kompensacijų skyrimo ir mokėjimo teisinį reguliavimą, įvertinus praktikoje pasitaikančius atvejus.

Taip pat siūloma nekeisti galiojančių vienkartinių kompensacijų dydžių, jų finansavimo šaltinių, juos skiriančių ir mokančių subjektų, nustatant tokius pačius, kokie įtvirtinti galiojančiuose Vyriausybės nutarimuose.

Šiuo metu vienkartinė kompensacija dėl ligos, susijusios su dalyvavimu likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius siekia nuo 835 eurų iki 2086 eurų, o šeimos nariams išmokama kompensacija, kurios bendra suma lygi 4171 eurui.

Vienkartinės kompensacijos už priverstinius darbus dydis – 6 eurai už kiekvieną mėnesį, kurį asmuo praleido dirbdamas priverstinius darbus, buvo įkalintas getuose ir įvairiose laisvės atėmimo vietose Antrojo pasaulinio karo ir okupacijų metais.

Numatoma, kad įstatyme aiškiau sureguliavus vienkartinių kompensacijų skyrimo ir mokėjimo sąlygas, bus sudarytos prielaidos užtikrinti sklandų vienkartinių kompensacijų skyrimą ir mokėjimą teisę į jas turintiems asmenims.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją