Už tai numatančias įstatymo pataisas, kurias šią savaitę parlamentui pateikė Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, po pateikimo balsavo 50 Seimo narių, prieš – 26, su­si­lai­kė 32. Projektas grąžintas tobulinti, už tai pasisakė 61 Seimo narys, prieš – 47.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad pensijų fondo dalyvis pats pasirinktų, kokią renkasi gauti pensijų išmokos rūšį, atsisakant jų priklausomybės nuo sukaupto turto. Į įstatymą siūloma įrašyti, kad „dalyvis turi teisę pasirinkti įsigyti pensijų anuitetą, gauti iš pensijų kaupimo bendrovės vienkartinę ar periodinę pensijų išmoką“.

Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės nuomone, šiuo metu galiojanti tvarka sukuria diskriminacines sąlygas kaupimo dalyviams naudotis savo pinigais. Pasak jos, tik labai mažai ir labai daug sukaupę gali disponuoti savo pinigais vienkartinių išmokų pavidalu, o didžioji dalis gyventojų yra verčiami išsipirkti anuitetą.

„Žmo­nės nė­ra pa­ten­kin­ti da­bar­ti­ne sis­te­ma, kuri ne­at­lie­pia tų lū­kes­čių, ku­riuos tu­rė­jo pen­si­jų kau­pi­mo fon­dų da­ly­viai. Jie ma­ny­tų, kad tuos pi­ni­gus, ku­riuos su­kau­pė, tai yra, tie, ku­rie bu­vo nu­skai­čiuo­ja­mi iš at­ly­gi­ni­mo, o kar­tu pri­dė­jo ir vals­ty­bė, ga­lė­tų bū­ti daug pra­smin­giau ir gal­būt efek­ty­viau pa­nau­do­ja­mi, jei­gu bū­tų ga­li­my­bė ne­bū­ti­nai anui­te­tu, bet ir vien­kar­ti­niu bū­du juos pa­si­im­ti. Ka­dan­gi šiuo me­tu vyks­ta dis­ku­si­jos dėl tam tik­rų pa­kei­ti­mų, ku­riuos yra ini­ci­ja­vu­si So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja, ma­ny­tu­me, kad bū­tų pras­min­ga grįž­ti prie tų idė­jų ir gal­būt su­da­ry­ti to­kias lais­ves­nes, ge­res­nes ga­li­my­bes žmo­nėms pa­tiems spręs­ti, ką da­ry­ti su sa­vo su­kaup­tais pi­ni­gais“,- iš Seimo tribūnos praėjusi ketvirtadienį sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Jos manymu, priėmus siūlomą projektą bus sudarytos galimybės pensininkams pagerinti savo finansinę padėtį.

„Aš bū­čiau už tai, ką žmo­gus su­kau­pė, kur fon­dai in­ves­ta­vo, ko­kia yra si­tu­a­ci­ja, to­kia ir ga­lė­tų vi­sa ap­im­ti­mi pa­si­nau­do­ti – ar iš­si­pirk­da­mas anui­te­tą, ar su­si­tvar­ky­da­mas tam tik­rus, pvz. svar­bius bui­ti­nius, svei­ka­tos ar ki­tus klau­si­mus, gau­da­mas vien­kar­ti­nę iš­mo­ką“,- sakė parlamentarė.

Ji siūlė ieškoti alternatyvių sprendimų, nes sistema nepasiteisino. “Daug kartų bu­vo kei­čia­ma pensijų kaupimo sis­te­ma, tai ir pa­ro­do, kad ši sis­te­ma ne­bu­vo ir nė­ra tva­ri, ji ne­pa­si­tei­si­no. To­dėl mums tik­rai rei­kia ieš­ko­ti al­ter­na­ty­vų, o da­bar su­da­ry­ti ga­li­my­bes žmo­nėms tvar­ky­tis su sa­vo pi­ni­gais taip, kaip jie no­ri“,- kvietė Seimo narė.

Siūloma, kad Pensijų kaupimo įstatymo pataisos, kurias parengė Seimo “darbiečiai” I. Kačinskaitė- Urbonienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė ir Valentinas Bukauskas įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją