Kaip nurodoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime, realiojo darbo užmokesčio (atlyginimų augimas viršijantis infliaciją) augimo pagreitis Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus buvo 16,5 proc. Tai 11 kartų daugiau nei EBPO vidurkis – 1,5 proc.

EBPO duomenys rodo, kad reikšmingas buvo ir minimalios mėnesinės algos (MMA) augimas. Lietuvoje jis siekė 20 proc., o EBPO vidurkis – 12,8 proc.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Vytauto Šilinsko teigimu, tokį spartų augimą lėmė tai, kad Lietuva geriau už kitas šalis įveikė ištikusias krizes.

„Lietuvos darbdaviai ir darbuotojai gali pagrįstai džiaugtis ir didžiuotis tokiu atlyginimų augimu. Juk bendras tikslas turi būti ne pagaminti pigiau, bet pagaminti kokybiškiau už kitus ir parduoti brangiau. Gaminant pigiau nukenčia ne tik darbuotojai, bet ir vietinis verslas, nes vartojai neturi už ką pirkti prekių ir paslaugų. Didėjant darbuotojų pajamos – daugiau uždirbti gali ir vietinis verslas“, – pranešime cituojamas V. Šilinskas.

EPBO duomenimis, realusis darbo užmokestis Lietuvoje sparčiausiai augo sveikatos, socialinio darbo, švietimo, informacijos ir ryšių bei finansų ir draudimo sektoriuose. Lėčiausias augimas fiksuotas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, pramogų ir poilsio sektoriuose, taip pat didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)