Vertinant BVP išlaidų metodu, palyginti su pirmuoju, antrąjį šių metų ketvirtį valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos padidėjo 0,3 proc., o namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos ir bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas mažėjo atitinkamai 1,8 ir 5,3 proc. Išorės prekyba taip pat mažėjo – prekių ir paslaugų eksportas bei importas sumažėjo atitinkamai 1,8 ir 2 proc.

Vertinant BVP gamybos metodu, 2024 m. antrąjį ketvirtį didžiausią teigiamą įtaką pokyčiui turėjo statybos ir pramonės įmonių veiklos rezultatai.

Antrojo šių metų ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su pirmuoju ketvirčiu (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos), buvo teigiamas ir sudarė 5,3 proc.

Antrojo ketvirčio realiojo BVP pokytis šiemet, palyginti su atitinkamu 2023 m. ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos, buvo teigiamas ir sudarė 1,8 proc., pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką pokytis taip pat buvo teigiamas ir sudarė 1,3 proc.

2024 m. pirmąjį pusmetį BVP sudarė 35,9 mlrd. eurų to meto kainomis. Palyginti su 2023 m. pirmuoju pusmečiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 2,1 proc. (nepašalinus sudarė 2,4 proc.).

Anksčiau skelbtas 2024 m. antrojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su 2024 m. pirmuoju ketvirčiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 0,9 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją