Daugiausiai apie 45 proc. šio indėlio buvo iš Valstybinės miškų urėdijos, tiek per pelno įmoką, tiek per netipinius, papildomus mokesčius.

„Didžiausią indėlį, kaip yra įprasta, į krepšelį atnešė Valstybinė miškų urėdija, kurios dividendai ir pelno įmokos sudarė beveik pusę visos įmokos bendrai“ ,– ketvirtadienį vykusiame valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių veiklos pristatymo metu aiškino VKC Analizės skyriaus vadovė Jurgita Bagdonienė.

Be urėdijos, anot jos, didžiausius dividendus ir pelno įmokas sumokėjo Aplinkos, Susisiekimo ir Energetikos ministerijų valdomos įmonės. Ji paminėjo, kad dalies VVĮ pajamos buvo didesnės dėl išaugusių energijos išteklių kainų, kas smarkiai paveikė energetikos įmonių pajamas.

2023 metais visos VVĮ uždirbo 40 proc. daugiau didesnį pelną nei 2022 m. kai jis siekė 435,2 mln. eurų.

VKC informacija, didžiausią pelną 2023 m. generavo elektros ir dujų perdavimo grupė „Epso-G“, kurios pelningumas augo 96,3 proc., iki 53,8 mln. eurų.

Taip pat VKC atstovė pastebėjo, kad kai kurios VVĮ 2023 m. po ilgos pertraukos dirbo pelningai. Tarp jų pateko Ignalinos atominė elektrinė, „Valstybės investicinis kapitalas“ bei Lietuvos paštas.

„Lietuvos paštas pirmą kartą per 5 metus skyrė dividendų“, – pabrėžė ji.

Energetikos įmonės sugebėjo įgyvendinti išsikeltus finansinius ir nefinansinius tikslus

Taip pat, anot VKC, 2023 metais įmonės sau iškėlė vidutiniškai po 10 finansinių ir 19 nefinansinių tikslų. Didžiajai daliai bendrovių pavyko įgyvendinti šiuos tikslus, bet blogėja žemės ūkio VVĮ rezultatai.

„Daugiausiai tikslų buvo įgyvendinta buvo energetikos sektoriuje – vien finansinių tikslų įgyvendinimas siekė nuo 91 iki 100 proc.“ – teigė J. Bagdonienė.

„Reikėtų išskirti dvi – „Jonavos grūdus“ ir „Pieno tyrimus“, kurių rezultatai buvo geri. Visos kitos įmonės tempė sektoriaus rezultatą žemyn. Viena įmonė neįgyvendino nė vieno išsikelto finansinio tikslo, o kita įvykdė vos 11 procentų išsikeltų tikslų“, – aiškino ji.

VKC duomenimis Energetikos sektoriaus VVĮ 2023 m. sugebėjo įgyvendinti 94 proc. išsikeltų finansinių tikslų ir pagerinti savo rezultatą nuo 2022 m., kai įgyvendino 65 proc. ir 84 proc. nefinansinių tikslų, 1 proc. punktu mažiau, nei praeitais metais.

Tuo metu žemės ūkio sektoriaus VVĮ rezultatas 2023 m. krito iki 49 proc. nuo 2022 m. fiksuoto 67 proc. įgyvendintų finansinių tikslų, o nefinansinių tikslų pasiekimas krito nuo 82 proc. iki 63 proc.

Anot VKC informacijos VVĮ turtas 2023 m. siekė 12.8 mlrd. eurų, jų pajamos – 4,5 mlrd. eurų

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją