Tačiau yra ir kita medalio pusė. Jeigu esi tinkamas kandidatas, bet nesusitvarkęs CV, nenaudoji savo gyvenimo aprašyme žodžių, kurie buvo nurodyti darbo skelbime, gali pradėti griaužtis nagus jau dabar, nes DI tu neįtikai. O tai reiškia, kad esi nurašytas kaip potencialus kandidatas pozicijai užimti. Kiek tai sąžininga, klausimas.

P.S. Visada sakau, kad CV bei LinkedIn profilyje yra svarbiausia raktiniai žodžiai, susiję su norima pozicija ar norimomis pozicijomis (priimk tai kaip life hack’ą).

Resume Builder atliko apklausą, kurioje įmonių buvo klausiama: „Ar naudosite DI darbo pokalbių metu?“ Po atliktos apklausos paaiškėjo, kad:

  • 4 iš 10 įmonių naudos DI darbo pokalbių metu.

  • 15 proc. iš apklaustųjų leis DI dalinai priimti sprendimą, ar apklaustas kandidatas yra tinkamas pozicijai.

  • Toks pat procentas kompanijų teigė, kad DI visiškai atiduotų sprendimų priėmimą dėl kandidato samdymo ar nesamdymo.

Kaip matai, vis daugiau kompanijų ryžtasi DI botui atiduoti darbo pokalbių vedimą, o kartais net ir samdą. Kelia nerimą? Nemanai, kad tai sąžininga? Normalu, juk DI nebūtinai yra ir nebūtinai bus tas, kuris priims teisingą sprendimą. Antra, galimai nei žalio supratimo neturi apie tai, kaip sužavėti DI.

Dirbtinis intelektas

Keith Spencer, karjeros ekspertė, dirbanti FlexJobs (beje, jeigu ieškai tarptautinių vandenų darbui, FlexJobs gali ieškotis) CBN sakė, kad „įdarbinimo specialistai tikrai sutaupo laiko atiduodami DI botui vesti darbo interviu, tačiau iš kandidatų pusės tokia patirtis gali bauginti. Mat nelieka jokios interakcijos su žmogumi“.

Dabartiniuose darbo pokalbiuose atsakant į užduotą klausimą bent yra galimybė stebėti įdarbinimo specialisto reakciją, kuri gali pasufleruoti, gerai ar visai pro šalį atsakinėji į klausimą. Vadinasi, atsiranda šansas pasitaisyti. O kartais, net ir pats ieškantis darbuotojo žmogus gali užduoti keletą papildomų klausimų, taip suteikiant progą atsakyti geriau į klausimą.

O kaip bus su DI? Net ir prastai atsakęs greičiausiai laiko neatsuksi atgal ir neturėsi kada pasitaisyti, nes netrukus lauks kitas klausimas, po jo dar kitas.

Taigi, darbo pokalbiams dabar reikės ruoštis dar labiau, nes:

Darbo pokalbio metu įdarbinimo specialisto nesutiksi, klausimus užduos DI. Klausimą greičiausiai gausi vaizdo pavidalu ir turėsi tokiu pat pavidalu atsakyti per tam tikrą laiką. Jeigu kalbant su DI šausi vis pro šalį savo atsakymais, tavo kandidatūra iki įdarbinimo specialisto net nenukeliaus.

Tie kandidatai, kuriuos jau kalbino DI, dalinosi, kad tokio pobūdžio darbo pokalbiai kelia neapsakomą nerimą. Nerimą kelia duotas laiko limitas atsakymui pateikti. Nerimą kelia ir tai, kad nėra jokios žmogiškosios interakcijos. Todėl toks darbo pokalbis tiems žmonėms, kurie ir taip stringa su savęs pristatymu, stipriai išgyvena prieš darbo pokalbius, užsistresuoja ir dažniausiai nepatenka į kitą etapą. Nors galbūt ir būtų tinkami kandidatai pozicijai užimti. Matai, DI greičiausiai neįvertins, kad tik iš jaudulio varai pro šalį, ką gali padaryti empatiškas, priešais sėdintis žmogus.

LOGIN.LT - 5475

Tad darbo rinkoje klausimas yra iškilęs didžiulis: ar tikrai reikia DI leisti vesti darbo pokalbius?

Mano galva, jeigu DI įleidžiame į darbo pokalbį, atsiranda laisvė pažeidinėti elementarias žmogaus teises, atsiveria platesnės galimybės žmonių diskriminacijai. Nes tokiame darbo pokalbyje, kai sprendimų priėmėjas yra DI, bus vertinama kandidato balso tonas, klausomasi, kokius žodžius vartoja kalbėdamas apie save, apie buvusius kolegas, vadovus, kaip save žmogus pristato, balso raiška, problemų sprendimo įgūdžiai, iniciatyvumas, profesionalumas. Bet visa tai vertinama greičiausiai tik iš vieno tavo pateikto atsakymo.

Įdomu, kiek darbo interviu metu bus vertinama žmogaus kompetencija ir kaip ji bus vertinama, ar vis tik bus daugiau susitelkiama į išorinius dalykus. Na ir kita, juk DI nebūtinai gali įvertinti tinkamai. Pavyzdžiui, jeigu žmogus turės darbo pokalbį su tarptautine įmone, tačiau kandidatas kalbės su akcentu? Natūralu, jeigu vertinama balso raiška, galimai toks kandidatas bus įvertintas netinkamu pozicijai užimti.

Ar kompanijos greitai prieis prie to, kur ir sprendimą leis priimti DI? Greičiausiai ne. Bet, kad einame prie to, mano nuomone, – faktas.

Tad, kaip pasiruošti tokiam darbo pokalbiui?

Ruoštis. Vienintelis geras atsakymas – ruoštis. Būsi įspaustas į laiko rėmus, neturėsi jokios interakcijos su žmogumi, neturėsi, kaip pasimatuoti, ar gerai atsakei, ar visai ne į temą. Ką galiu tikrai pasakyti, kad neliks vietos beletristikai, pilstymui iš tuščio į kiaurą, ką kai kurie kandidatai daro meistriškai, ypač jei nesiruošia darbo pokalbiams.

Turėsi rimčiau pagalvoti ir apie tai, ką valgei prieš tai dieną, ar nepergėrei kavos, ar cukraus neprivalgei, nes visa tai turės įtakos tavo balso raiškai, nerimo suvaldymui ir pan. Juk šie dalykai dabar įgis visai kitokią reikšmę. Jeigu į darbo pokalbį ateinant visada yra galimybė sutikti šiltą, draugišką asmenybę, kuri nuramina ir darbo pokalbis praeina be didesnio streso, tai dirbtinis intelektas vis tik toks draugiškas ar palaikantis galimai nebus.

**

Marija Serbintaitė progreso ir inovacijų konferencijoje „LOGIN 2024“, kuri vyks gegužės 30–31 dienomis, skaitys pranešimą „Tavo svajota karjera nebūtinai ir išsipildys“.