Vadovo ištvermė – kaip valdyti krizes ir išlaikyti pusiausvyrą?

Per beveik dešimtmetį, vadovaudamas „Impuls“ tinklui, Vidmantas Šiugždinis susidūrė su įvairiais iššūkiais. Tai apėmė tiek tarptautinę plėtrą, tiek vartotojų poreikių supratimą ir analizavimą, tiek jų saugumo užtikrinimą. Vadovavimas sveikatingumo industrijos įmonei buvo ne tik statuso ar pripažinimo siekis, bet ir krizių valdymo gebėjimo lavinimas, mokymasis prisitaikyti prie sparčiai besikeičiančios rinkos.

V. Šiugždinis

Nuolatinis tobulėjimas ir pasirengimas mokytis iš klaidų verslininkui padėjo išlikti lanksčiam ir atviram pokyčiams. Jo teigimu, svarbu ne tik strateginis mąstymas, bet ir empatija, gebėjimas išlaikyti ramybę bei aiškiai komunikuoti su komanda krizių metu:

„Vadovauti – reiškia nuolat balansuoti tarp skirtingų interesų ir užtikrinti, kad kiekvienas organizacijos narys jaustųsi vertinamas ir saugus reikšti savo nuomonę“, – sako.

Kalbant apie emocinį ir profesinį augimą darbo aplinkoje Vidmantas tvirtina, kad yra klaidinga manyti, jog norint išeiti iš komforto zonos yra būtina keisti darbovietę. Jo manymu, augti ir tobulėti galima ir liekant toje pačioje organizacijoje.

„Jei darbuotojas mato, kad naudoja vis tas pačias žinias ir nesimoko nieko naujo, tai yra indikatorius, kad laikas visų pirma keisti savo požiūrį, o tik vėliau – darbo vietą,“ – verslo profesionalas tiki, kad keistis galima net ir toje pačioje įmonėje, prisiimant naujus iššūkius, siūlant naujas paslaugas, produktus arba tobulinant esamus procesus.

V. Šiugždinis

Drąsa kurti savo

Anot V. Šiugždinio, verslo kūrimas reikalauja nuolatinio eksperimentavimo ir mokymosi. Drąsa kurti ir būti atviram naujovėms yra sėkmės pagrindas, o nesėkmingi bandymai – tik žingsniai sėkmingų sprendimų link.

Po sėkmingos karjeros „Impuls“, sveikatingumo klubų tinklo vadovas nepabijojo palikti koorporatyvinės aplinkos ir pradėti savo verslą. Tikėdamas idėja bei suburtos komandos jėga, V. Šiugždinis kartu su verslo partneriais savarankiškai sukaupęs 500 tūkst. eurų įkūrė startuolį MELP, siekiantį sujungti HR Tech ir FinTech sprendimus.

„Žmogaus ryšys yra būtinas stipriai bendradarbiaujančiai komandai, tačiau didelėms organizacijoms dažnai būna iššūkis centralizuoti komunikaciją. Hibridinis darbo modelis ir darbas iš namų tampa vis populiaresni, ypač tarp Z kartos atstovų, kurių kasdienis gyvenimas glaudžiai susijęs su technologijomis,“ – Workland studijoje dalinosi startuolio bendraįkūrėjas.

MELP siekia ne tik sukurti veiksmingą komunikacijos platformą, bet ir padėti įmonėms geriau suprasti savo darbuotojų poreikius bei pritaikyti individualizuotus sprendimus, kad organizacijos galėtų prisitaikyti prie hibridinio darbo modelio ir didėjančio technologijų vaidmens darbo aplinkoje.

V. Šiugždinis

Kaip nepamesti saves įtemptoje dienotvarkėje?

Pasak V. Šiugždinio, gyvenimo balansas – tai esminis veiksnys, leidžiantis išlikti produktyviu ir kūrybingu. Rasti laiko sau ir savo artimiesiems padeda ne tik išvengti perdegimo, bet ir suteikia energijos bei motyvacijos siekti naujų tikslų.

Jo dienotvarkėje ypatingą vietą užima fizinis aktyvumas, meditacija, laikas sau ir poilsiui. Žymus verslininkas siekia užtikrinti, kad nepaskęstų darbuose, ir randa laiko savo gerovei, kas padeda gerinti ir laiko planavimo įgūdžius, ir atrasti pusiausvyrą tarp darbo bei asmeninio gyvenimo. Darbo aplinkoje Vidmantas stengiasi neužpildyti visos dienotvarkės iki maksimumo, palikdamas laiko nenumatytiems poreikiams bei komunikacijai su komanda.

„Noriu būti pasiekiamas ir suteikti tinkamą reakciją kolegoms, partneriams bei klientams, ypač, kai iškyla nenumatytos situacijos ir kolektyvinio sprendimo reikia čia ir dabar,“ – priduria jis.

V. Šiugždinis laidoje „Kaip“ ne kartą pabrėžė mokymosi ir eksperimentavimo svarbą. Vienas iš ryškiausių jo projektų buvo pirmasis Rytų Europoje universalios arenos koncepto kūrimas – tai buvo tuometinė „Siemens“ arena, šiandien turinti „TwinsBet“ arenos pavadinimą. Šio projekto sudėtingumas bei naujos idėjos pateikimas Lietuvos rinkai padėjo suprasti, kad svarbiausia yra būti atviram mokymuisi ir naujovėms, net jei pradžioje nežinai visko. V. Šiugždinio požiūris į iššūkius ir nuolatinį mokymąsi tapo pagrindiniu sėkmės veiksniu jo karjeroje.

„Svarbiausia yra noras mokytis ir supratimas, kad kiekvienas eksperimentas, net jei jis ir nesėkmingas, yra žingsnis link sėkmės,“ – teigia jis.

V. Šiugždinis

Daugiau apie tai, kaip tikslingai lipti karjeros laiptais, kaip tinkamai pasirinkti darbo vietą bei kaip užimant aukštas pareigas balansuoti taip profesinio ir asmeninio gyvenimo – laidoje „Kaip“ per Delfi Video ir Delfi Youtube kanale: