Kalbant realiai, Nigerija milžiniška šalis, kurioje 218 milijonų gyventojų, turi naftos. Nigerija yra regioninė valstybė Afrikoje ir kylanti pasaulinė galia. Nigerijos ekonomika – didžiausia Afrikoje ir 31-oji pasaulyje pagal nominalųjį BVP ir 26-oji pagal perkamosios galios paritetu apskaičiuotą BVP. Nigerija dėl didelio gyventojų skaičiaus ir ekonomikos dažnai vadinama Afrikos milžinu.

Tačiau kitas jos veidas – korupcija ir nusikalstamumas. Pateikiama apžvalgą, kas ten vyksta trokštantiems investuoti ir vykti paveldėto turto, nes pagal tenykščių konsultantų pateiktus duomenis pelnai laukia milžiniški, uždarbiai fantastiški.

Pradėkime nuo mūsų Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijų keliautojams:

„Rekomenduojama įvertinti būtinybę keliauti į Nigeriją dėl aukšto nusikalstamumo, terorizmo, pagrobimo rizikų bei susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į pasienio teritorijas, besiribojančias su Nigeriu, Čadu, Kamerūnu bei į Borno, Yobe, Adamawa, Gombe valstijas. Išaugusi terorizmo grėsmė sostinėje. Rekomenduojama sekti vietinę žiniasklaidą apie vykdomas kovos su terorizmu operacijas miškingose vietovėse. Konsulinė pagalba Nigerijoje gali būti teikiama tik itin ribota apimtimi arba iš viso neteikiama.

2023 m. gruodžio pabaigoje ginkluotos grupuotės įvykdė išpuolį Plateau valstijoje, per kurį buvo nužudyta 140 žmonių, dar daugiau kaip 300 sužeista. Pastaraisiais metais išaugo įtampa tarp bendruomenių, padaugėjo smurto atvejų ir pagrobimų (š.m. kovo mėn. buvo pranešama apie šimtus pagrobtų studentų).“

Kadaise panašiai kalbėjo ir vienas iš buvusių garsių Lietuvos NT vystytojų, kurie per 2009 m. krizę ieškojo kur vystyti verslą:

„Į Nigeriją galima važiuoti ir dirbti. Vežti techniką. Tačiau išvažiuoti iš ten ir parsivežti techniką bei pinigus vargu ar pavyks.“

Taigi, o kas dar ten vyksta.

10 garsiausių korupcijos skandalų Nigerijoje.

Septintoji Nacionalinė asamblėja greičiausiai baigs savo kadenciją birželio pradžioje neišsprendusi daugumos didžiulių netinkamo valdymo ir korupcijos problemų, kurios buvo būdingos kadenciją baigiančiai administracijai.

Pagal dabartinę tvarką įstatymų leidžiamosios valdžios priežiūros įgaliojimais nebuvo protingai naudojamasi siekiant užtikrinti nigeriečiams dividendus už jų atstovų išrinkimą.

Akivaizdu, kad daugelis bylų buvo slepiamos ir trūko politinės valios jas užbaigti.

Net ir tada, kai Nacionalinė asamblėja rengia ataskaitas tam tikrais svarbiais nacionaliniais klausimais, pavyzdžiui, dėl degalų subsidijavimo suktybių, ji neturėjo pakankamai galių priversti vykdomąją valdžią vykdyti jos rekomendacijas.

Kadangi beveik visada nesiimama jokių veiksmų po to, kai Atstovų Rūmai arba Senatas apkaltina fizinius asmenis, agentūras ir korporacijas, milijardai, kasmet išleidžiami viešiems klausymams ir priežiūros funkcijoms, atrodo veikiau tik kaip nacionalinių išteklių eikvojimas.

Žemiau pateikiami tik keletas skandalų, kurių Nacionalinė asamblėja gali neišspręsti iki 7-osios asamblėjos kadencijos pabaigos.

Nuotraukos - 1

1. A. Mainos pensijų sukčiavimas: buvo atliktas tyrimas dėl pensijų fondų, kurie sukėlė nuostolių apie 141 790 pensininkų. Pensijų reformos darbo grupės pirmininkas Abdulrasheedas Maina buvo apkaltintas 195 mlrd. JAV dolerių grobstymu.

Senatas įsteigė komitetą šiam klausimui ištirti. Tyrimo metu A. Maina tvirtino, kad Akva Ibomo valstijai atstovaujantis Aloyzas Etukas pareikalavo iš jo 100 000 JAV dolerių kyšio. Buvęs Federacijos tarnybos vadovo biuro pensijų direktorius Sani Shuaibu Teidi, kuris kartu su dar 31 asmeniu buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, taip pat teigė, kad A. Etukas ir kiti komiteto nariai iš jo paėmė 3 mlrd. nairų kyšį. Nors Senatas atrodė pasipiktinęs dėl tokio kaltinimo, jis nesiėmė ryžtingų žingsnių ištirti šį atvejį.

Nacionalinė asamblėja taip pat nepakankamai stipriai spaudė vykdomąją valdžią įgyvendinti savo ataskaitos gaires dėl aferų pensijų sektoriuje ir nubausti pažeidėjus.

2. Sukčiavimas dėl žibalo subsidijų: vidutinis Nigerijos gyventojas mano, kad sukčiavimas dėl žibalo yra didžiulio masto afera. Žibalas, kuris vartotojui turėtų būti parduodamas už 50 nairų (apie 3 euro centai, 1500 nairų vienas euras), parduodamas po 100-120 nairų už litrą. Praėjus daugeliui metų po to, kai prezidento direktyva buvo nutrauktas žibalo subsidijavimas, Nigerijos nacionalinė naftos korporacija (Nigerian National Petroleum Corporation, NNPC) teigė ir toliau subsidijuojanti šį produktą.

Vis dėlto nigeriečiai neturi naudos iš subsidijavimo, nes produktas parduodamas gerokai brangiau už oficialią kainą degalinėse. Manoma, kad prisidengiant žibalo subsidijomis buvo pasisavinti keli milijardai nairų. Nacionalinė asamblėja ne per labiausiai stengėsi gilintis į šį klausimą; galiausiai ji nepateikė jokio kaltinimo ir nesiėmė konkrečių veiksmų šiai piktžaizdei pašalinti. Nė vienam Nigerijos nacionalinės naftos korporacijos ir naftos ministerijos pareigūnui nebuvo pritaikytos sankcijos dėl šio klausimo.

3. Policijos pensijų fondo sukčiavimas: penki asmenys, įskaitant buvusį Policijos pensijų fondo direktorių Esai Dangabarą, buvo apkaltinti 32,8 mlrd. nairų išeikvojimu. E. Dangabaras apkaltino kai kuriuos Senato komiteto narius, esą jie pasinaudojo grobstymu. Senatas šį kaltinimą paneigė, bet nenurodė pradėti tyrimą. Pasaulis galbūt niekada nesužinos, ar iš tiesų Senato jungtinis Valdžios aparato ir valstybės tarnybos reikalų bei Valstijų ir vietos valdžios reikalų komitetas iš tiesų ėmė kyšius iš pensijų vagių.

4. Stella Oduah: prieš nušalinant ją iš aviacijos ministrės pareigų, Stella Oduah buvo įsipainiojusi į 255 milijonų nairų vertės šarvuotų automobilių skandalą. Ji buvo apkaltinta piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, nes privertė jos vadovaujamai ministerijai pavaldžią agentūrą nupirkti jai brangius automobilius. Atstovų Rūmai iki šiol nepateikė išsamios šio klausimo tyrimo ataskaitos. Nors vėliau S. Oduah buvo atleista iš ministrės pareigų, kiti su šiuo skandalu susiję pareigūnai liko nepaliesti iki šiol.

Neseniai Federalinis aukštasis teismas Abudžoje leido organizacijai „Media Rights Agenda“ (MRA) pateikti prašymą įpareigoti Atstovų Rūmus pateikti jai Rūmų Aviacijos komiteto posėdžio, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl Nigerijos civilinės aviacijos administracijos (NCAA) dviejų neperšaunamų BMW automobilių įsigijimo per „Coscharis Motors Limited“, stenogramas.

Nuotraukos - 7

5. Dingę 20 mlrd. nairų naftos pinigų: 2013 m. buvęs Nigerijos centrinio banko (CBN) valdytojas Lamido Sanusi tvirtino, kad NNPC nepervedė valstybei milijardų nairų pajamų iš naftos. Tai sukėlė didžiulę nesantaiką tarp CBN valdytojo ir prezidento Goodlucko Jonathano, dėl kurios prezidentas galiausiai nušalino L. Sanusi nuo pareigų. Nacionalinė asamblėja tyrė šį klausimą, bet nesugebėjo užbaigti tyrimo.

6. 15 mln. JAV dolerių vertės privataus lėktuvo/ginklų skandalas: privačiu lėktuvu į Johanesburgą buvo išgabenta 15 mln. dolerių grynaisiais, skirtų tariamam Nigerijos ir Pietų Afrikos įmonės ginklų sandoriui. Šis sandoris sukėlė rimtų keblumų Nigerijai, tačiau Nacionalinei asamblėjai nepavyko ištirti šio incidento. Partijos „Visų pažangiųjų kongresas“ (All Progressives Congress“) įstatymų leidėjų bandymus pateikti šį klausimą svarstyti Atstovų rūmuose sužlugdė jų kolegos iš Liaudies demokratų partijos.

7. Abba Morro imigracijos skandalas: nepaisant tragiškų įvykių, kai 2015 m. kovo 13 d. žuvo daugiau kaip 15 asmenų, ėjusių laikyti stojamųjų egzaminų į Nigerijos imigracijos tarnybą, vidaus reikalų ministras Abba Morro liko savo poste. Prieš stojamuosius testus kandidatai turėjo sumokėti 1 000 nairų už paraiškos formas. Privati bendrovė „Drexel Nig Ltd.“ taip pat buvo įtraukta į įdarbinimo sukčiavimo schemą. Nors federaliniai įstatymų leidėjai pradėjo šio incidento tyrimą, nuo tada apie tai nieko negirdėti. Nigerijos gyventojai įtaria, kad faktai slepiami, ypač dėl to, kad į skandalą įsivėlęs ministras A. Morro yra ištikimas Senato pirmininko Davido Marko, kuris yra ir Nacionalinės asamblėjos pirmininkas, bendražygis.

8. „Malabu“ naftos skandalas: tai buvo vienas garsiausia nuskambėjusių naftos skandalų, kuris nesulaukė tokio dėmesio, kokio nusipelnė. Jis susijęs su buvusiu naftos ministru Danu Etete, kuris Prancūzijoje buvo nuteistas už pinigų plovimą. Jo nelegali bendrovė „Malabu Oil“ iš Nigerijos vyriausybės neteisėtai gavo 1,1 mln. JAV dolerių kaip pajamas už parduotą naftos bloką. Gavus pinigus, jie iš karto buvo išmokėti tam tikriems asmenims. Nacionalinė asamblėja dar turi užbaigti šią bylą, į kurią įsivėlę valdžios pareigūnai, ministrai ir verslininkai. Panašu, kad šį reikalą mėginama nuslėpti.

Pietų Afrikos Respublika laukia rinkimų rezultatų

9. Ekiti skandalas: nutekintas įrašas, kuriame užfiksuoti tariami rinkimų pažeidimai per gubernatoriaus rinkimus Ekiti valstijoje, sukėlė didžiulį ažiotažą šalyje. Buvo girdėti, kaip keturi pagrindiniai veikėjai tariasi, kaip manipuliuoti rinkimais. Tai buvo buvusio valstijos gynybos ministro Musiliu Obanikoro, policijos reikalų ministro Jelilio Adesiyano, buvusio Osuno valstijos gubernatoriaus pavaduotojo Iyiola Omisore’ės ir galutinio rinkimų nugalėtojo, dabartinio Ekiti valstijos gubernatoriaus Ayo Fayose balsai. Nepaisant daugybės viešai prieinamų įrodymų, valdžia pareiškė, kad šio klausimo nenagrinės. Nacionalinė asamblėja neištyrė šio klausimo, kuris yra akivaizdus didelio masto išpuolis prieš mūsų demokratiją. M. Obanikoro’as iš tiesų sulaukė Nacionalinės asamblėjos pritarimo dėl paskyrimo ministru.

10. Faroukas Lawanas: Atstovų rūmų narys Faroukas Lawanas buvo užfiksuotas įraše, iš kurio paaiškėjo, kad jis paėmė 620 000 JAV dolerių iš 3 mln. dolerių kyšio, kai jo komitetas tyrė degalų subsidijų aferą. Jis buvo užfiksuotas imantis pinigus iš naftos magnato Femi Otedola’os. Atstovų Rūmai įtarimus dėl kyšininkavimo perdavė savo etikos komitetui. Tačiau iki šiol nepateikta jokia ataskaita.