Deimantė įsitikinusi, kad kiekvienas gali būti verslininku, tačiau ji priduria svarbų niuansą: „Verslininku gali būti kiekvienas, bet sėkmingam verslininkui reikia ne tik išmokti daug įgūdžių, bet ir turėti įgimtą verslumo gyslelę.“ Tai reiškia, kad nors kiekvienas gali pradėti verslą, sėkmei pasiekti reikalingi specifiniai įgūdžiai ir savybės.

Pasak Deimantės, sėkmingam verslininkui reikia šių savybių ir įgūdžių: „Daug drąsos ir ryžto savo idėjai plėtoti, strateginio mąstymo, disciplinos valdant savo laiką, komunikabilumo klausiant ir tyrinėjant savo rinką, gebėjimo analizuoti ir įžvelgti galimybes ateities projektuose ir užmezgant ryšius su atitinkama aplinka.“

Nors, kai kurios šios savybės gali būti įgimtos, daugelis jų gali būti išmoktos ir tobulinamos praktikoje.

Paklausta apie išsilavinimo svarbą verslininkystėje Deimantė sako, kad akademinis išsilavinimas nėra būtinas, bet suteikia reikalingus gebėjimus. „Išsilavinimas tikrai svarbus, bet tai nėra lemiamas sėkmės faktorius. Jei kalbame apie akademinį išsilavinimą, aplink mane yra daug pavyzdžių, kur istorijos mokytojo specialybę turintys verslininkai tapo nekilnojamo turto agentūros įkūrėjais, inžinieriai kuria su prekyba susijusias įmones.“

Verslas

„Akademinis išsilavinimas suteikia patikimumo ir ugdo gebėjimus aprėpti daug sferų, išugdo atsakomybę, moko kelti tikslus ir jų siekti. Padeda įgyti komunikavimo ir organizuotumo savybes“, – sako.

Deimantė taip pat pabrėžia tam tikrų disciplinų svarbą: „Tikslų kėlimasis, laiko planavimas, disciplinuotas darbas kasdien, nuolatinis domėjimasis savo sfera ir apskritai pasaulyje vyraujančiomis verslo tendencijomis.“

Disciplinos reikia ir asmeninei motyvacijai. Motyvacija – svyruojantis faktorius, ji prisideda prie sėkmės, bet tik tiems, kas geba ją išlaikyti kuo stabilesnę, o tam reikia ramaus proto planavimo ir patirties. Sėkmę dažnai lemia disciplinos susikūrimas, kantrumas ir gebėjimas skaudžiose patirtyse įžvelgti pamokas.

„Mentorystė ir konsultavimas pradedant verslą ar pasiekus stagnacijos taškus padeda pažvelgti į savo veiklas kitu kampu, pamatyti naujas galimybes arba kaip tik paleisti senus nebeveikiančius verslo vystymo modelius“ , – pasak Deimantės mentorystė gali sutaupyti laiko ir pinigų, padeda išvengti dažniausiai daromų klaidų ir suteikia naudingų patarimų apie verslo augimą ir vystymą.

Ar kiekvienas gali būti verslininku?

„Taip, tačiau sėkmingam verslui reikia daugiau, nei tik norėti pradėti. Reikia įgūdžių, disciplinos, motyvacijos ir gebėjimo mokytis iš klaidų. Be to, mentorystė ir išsilavinimas gali labai padėti šiame kelyje. Verslininkystė yra nuolatinis mokymasis ir tobulėjimas, o sėkmė pasiekiama tiems, kurie yra pasirengę įdėti daug pastangų ir nuolat tobulėti“, – teigia Deimantė Stankevičienė.