Norite būti teisūs ar laimingi?

Pasak teisininkės Gretos Užkuraitės, teisinės išlaidos turėtų būti vertinamos labai atsargiai. Kai žmogus susiduria su situacija, kurioje reikia ginti savo teises, reikia rimtai apsvarstyti, ar bylinėjimasis yra vertas pastangų ir išlaidų – tokiu atveju gali padėti konsultacija su teisininku bei situacijos įvertinimas. Pavyzdžiui, jeigu žala yra nedidelė, teisinės išlaidos gali būti didesnės nei galima laimėta kompensacija. Tai nėra paprasta dilema ir dažnai tai susiję su žmogaus vertybėmis bei teisingumo ieškojimu:

„Kai kalbame apie teisinius procesus, svarbu apsispręsti: mes norime būti teisūs ar laimingi. Kiekviena situacija reikalauja rimto įvertinimo, nes kartais bylinėjimosi kaina gali būti didesnė nei galutinis rezultatas. Tad svarbu ne tik principai, bet ir praktiniai aspektai – ar verta eiti į priekį, ar geriau ieškoti kitų problemos sprendimų.“

Užkuraitė pabrėžia, kad nors teisinės konsultacijos gali padėti įvertinti situaciją ir numatyti galimus rezultatus, šimtu procentų užtikrinti sėkmės negalima, ypač jei kalbama apie sudėtingus atvejus, kaip, pavyzdžiui, bylos, kuriose skolininkas gali bankrutuoti ir neturėti galimybių sumokėti už patirtą žalą.

Žinios – svarbiausias ginklas prieš teisines problemas

Greta ne tik dirba su klientais, bet ir viešai dalijasi savo žiniomis, siekdama, kad žmonės taptų labiau įgudę patys ginti savo teises net ir nedideliuose ginčuose. Ji pastebi, kad verslininkai kartais pasinaudoja žmonių baime ar nežinojimu, tačiau taip pat pripažįsta, kad vartotojai tampa vis labiau išprusę ir sugeba savarankiškai spręsti problemas. Tai yra labai svarbus aspektas, nes teisinių problemų sprendimas ne visada turi būti brangus ir sudėtingas – kartais užtenka žinių ir pasitikėjimo savimi.

„Žinios yra jėga, kuri ne tik suteikia galimybę efektyviau spręsti teisines problemas, bet ir leidžia išvengti klaidų, kurios gali kainuoti daug brangiau. Kiekvienas žmogus, turintis pakankamai žinių, gali ginti savo teises, net ir tada, kai teisinė situacija atrodo sudėtinga ar paini,“ – apie tobulėjantį visuomenės išprusimą vartotojų teisių klausimais pasakoja Greta.

Greta Užkuraitė laidoje „Kaip“

Dalijasi patarimais socialiniuose tinkluose

Kalbėdama apie savo veiklą socialiniuose tinkluose, žinoma teisininkė pabrėžia, kad sprendimas viešai dalintis savo žiniomis kilo iš noro padėti žmonėms, o pagrindiniu fokusu tapo šeimos pagausėjimo bei motinystės išmokų klausimai. G. Užkuraitė pradėjo aktyviai dalintis teisinėmis žiniomis instagramo platformoje, kur sulaukė daugybės klausimų iš žmonių, dažniausiai susijusių su:

„Dauguma žmonių nesupranta sudėtingų teisinių dokumentų bei išsireiškimų, institucijų atsakymai dažnai būna klaidinantys ar net neteisingi, todėl reikia tarpininko, kuris paprastai ir aiškiai paaiškintų situaciją,“ – teigia motinystės išmokų specialistė.

Greta taip pat pastebi, kad šeimos planavimas gali būti svarbus aspektas, kuriam verta pasiruošti iš anksto. Ji rekomenduoja pasikonsultuoti su teisininkais dar prieš planuojant šeimos pagausėjimą, kad būtų galima optimaliai išnaudoti turimas teises ir gauti maksimalias išmokas:

„Pasiruošimas šeimos pagausėjimui yra ne tik emocinis, bet ir teisinis procesas. Kuo anksčiau pradedame planuoti ir įsigilinti į galiojančius teisės aktus, tuo geresnė bus mūsų padėtis, kai ateis laikas pasinaudoti teisinėmis ir socialinėmis garantijomis. Taip pat savarankiškai dirbantys asmenys dažnai nežino, kaip tinkamai deklaruoti savo pajamas, kas gali turėti didelę įtaką išmokų dydžiui. Tokiose situacijose žinios ir teisinės konsultacijos gali padėti išvengti klaidų ir gauti didesnes išmokas.“

Greta Užkuraitė viešai dalijasi savo žiniomis, siekdama, kad žmonės taptų labiau įgudę patys ginti savo teises net ir nedideliuose ginčuose.

Balansas tarp darbo ir šeimos – ką duoda laisvė pasirinkti?

Nepaisant savo užimtumo, Greta stengiasi išlaikyti balansą tarp darbo ir šeimos gyvenimo. Ji pripažįsta, kad tai nėra lengva, ypač kai augina du mažus vaikus, tačiau stengiasi atskirti darbo ir namų aplinką, kad galėtų skirti laiko tiek savo profesinei veiklai, tiek šeimai. Greta griežtai planuoja savo laiką kalendoriuje, kad galėtų efektyviai valdyti tiek darbo, tiek asmeninius reikalus. Tai leidžia jai ne tik produktyviai dirbti, bet ir rasti laiko sau ir savo šeimai.

„Mano didžiausia vertybė yra laisvė. Ji leidžia man dirbti produktyviai ir lanksčiai, tačiau svarbiausia – suteikia galimybę išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Laisvė pasirinkti, kada ir kaip dirbti, yra tai, kas leidžia man būti laiminga tiek darbe, tiek namuose,“ – dalijasi teisininkė apie lanksčių darbo sąlygų privalumus.

G. Užkuraitės kelias į teisininko profesiją prasidėjo dar ketvirtoje klasėje, kai vienas pokalbis su advokate paliko jai neišdildomą įspūdį ir įkvėpė pasirinkti šią profesiją. Nors ji menkai prisimena detales, šis susitikimas davė pradžią jos karjeros krypčiai. Po daugelio metų, kai Greta jau buvo baigusi teisės studijas ir pradėjusi dirbti šioje srityje, ji susirado šią advokatę ir padėkojo už tai, kad ji nejučia tapo įkvėpimo šaltiniu:

„Tai buvo ypatinga akimirka – galimybė padėkoti žmogui, kuris nevalingai nulėmė mano profesinį kelią. Tai priminė man, kaip svarbu yra dalintis savo žiniomis ir įkvėpti kitus, nes niekada nežinai, koks pokalbis gali pakeisti kažkieno gyvenimą.“

Daugiau apie tai, kaip savarankiškai apsaugoti save teisiniais klausimais, kada vertinga kreiptis į teisininkus bei kaip susikurti gyvenimo nevaržančią darbo vietą – laidoje „Kaip“ per Delfi Video ir Delfi YouTube kanale: