Kaip rašo LRT..lt žurnalistas Edgaras Savickas, „Volkswagen“ yra visame pasaulyje žinoma Vokietijos automobilių gamintoja. „NextEra Energy“ yra JAV energetikos bendrovė, laikoma viena didžiausių pasaulyje elektros iš atsinaujinančių energijos išteklių gamintojų. „Brookfield Renewable“ prisistato kaip 34 valstijose veikianti vandens, vėjo, saulės ir energijos kaupimo įrenginių valdytoja.

Tai oficialiai akcijų biržoje kotiruojamų įmonių vertybiniai popieriai ir S. Gentvilo dalis šiose milijardinėse kompanijose nedidelė. Jis negali paveikti ir jų priimamų sprendimų. Tačiau tai investicija, kuri gali atnešti pakankamai didelį pelną. Kokį paklausėme eksperto Vytauto Plunksnio, Investuotojų asociacijos valdybos pirmininko.

„Volkswagen“ kapitalizacija šiuo metu siekia 58 mlrd. eurų, įmonės dividendų pajamingumas – 8 proc. Pagal santykinius rodiklius (P/E mažesnis nei 4) akcijos atrodo pigios, tačiau tai atspindi pasaulio ekonomikos ir laukiančio visos automobilių pramonės persitvarkymo iššūkius“, – sako ekspertas. Bendrovė moka ir dividendus. Nuo dabartinės akcijų vertės tai maždaug 8 proc. per metus.

Vytautas Plunksnis

„NextEra Energy“ rinkos vertė – 150 mlrd. JAV dolerių, dividendų pajamingumas – apie 3 proc. Įmonė yra didžiausia atsinaujinančios energetikos (saulės ir vėjo) bendrovė pasaulyje, 2023 metų pabaigoje turėjusi 64 GW gamybos pajėgumus.

Tuo tarpu „Brookfield Renewable“ rinkos vertė viršija 5 mlrd. JAV dolerių, dividendų pajamingumas apie 5 proc.

„Pastarosios dvi investicijos yra siekis uždirbti iš pasaulyje vykstančio dekarbonizacijos proceso ir prisidėti prie klimato kaitos mažinimo“, – sako ekspertas.