Investuotojai pabrėžė, kad yra pasirengę bendradarbiauti su Vyriausybe, siekdami stiprinti finansų sektoriaus vaidmenį Lietuvos ekonomikoje, tačiau taip pat tikisi labiau prognozuojamos verslo aplinkos ilguoju laikotarpiu ir geresnio sprendimų priėmėjų bei verslo bendruomenės dialogo, rašoma pranešime.

Susitikime bankų akcininkų atstovai išreiškė susirūpinimą dėl pastarojo meto bankų sektoriui taikomų mokesčių politikos nenuspėjamumo ir nepakankamo bendradarbiavimo su verslo bendruomene. Atsižvelgiant ir į dabartinę geopolitinę situaciją, tai kelia didelį neapibrėžtumą bankams ir investuotojams, kenkia Lietuvos investicinei aplinkai ir patrauklumui.

Akcininkai pabrėžė, kad per pastaruosius penkerius metus vyriausybės Lietuvoje veikiantiems bankams įvedė ne mažiau kaip du papildomus mokesčius: 2019 m. – papildomą 5 proc. pelno mokesčio tarifą, o 2023 m. – solidarumo mokestį pagal Laikinojo solidarumo įnašo įstatymą. Abu šie mokesčiai, kai jie buvo įvesti, buvo įvardijami kaip laikini, tačiau jų taikymas buvo pratęstas. Be to, Laikinojo solidarumo įnašo įstatymas buvo priimtas skubotai, nesuteikiant rinkos dalyviams laiko susipažinti su šiuo mokesčiu ir nesilaikant šešių mėnesių termino, reikalingo pasirengti prieš įsigaliojant naujam įstatymui. Praėjusį mėnesį Finansų ministerija padvigubino ir bankų mokamas įmokas į Indėlių draudimo fondą, apie tai iš anksto nepranešusi kredito įstaigoms.

Investuotojai pabrėžė stabilios ir prognozuojamos mokestinės aplinkos svarbą, siekiant išlaikyti pasitikėjimą Lietuvos rinka. Jie taip pat pažymėjo, kad tokie išorės veiksniai, kaip COVID-19 pandemija, energetikos krizės ir geopolitinė įtampa, susijusi su Rusijos karu Ukrainoje, dar labiau paveikė investicinį klimatą. Tuo pat metu mokesčių pokyčiai sukėlė nemažai investuotojų abejonių dėl reguliacinės aplinkos nuspėjamumo.

Akcininkų atstovai patikino Ministrę Pirmininkę, kad yra pasirengę bendradarbiauti su Vyriausybe stiprinant finansų sektoriaus vaidmenį šalies ekonomikoje ir įžvelgia didelį bendradarbiavimo potencialą tokiose srityse kaip skaitmeninė transformacija ir tvarumas. Tačiau jie taip pat pabrėžė, kad būtinas nuolatinis dialogas tarp dabartinių ir būsimų sprendimų priėmėjų, finansų sektoriaus ir investuotojų.

Apibendrindami akcininkai išreiškė lūkestį, kad Ministrė Pirmininkė ir kiti Lietuvos politikos formuotojai deramai atsižvelgs į susitikimo metu iškeltas problemas.

Susitikime su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte dalyvavo:

„Swedbank“ AB Baltijos šalių bankininkystės vadovas Jon Lidefelt,

SEB grupės Baltijos šalių tarnybos vadovė Niina Äikäs,

Luminor bank AS generalinis direktorius Wojciech Sass,

OP Corporate Bank Plc Baltijos šalių bankininkystės vadovas Matias Huhtala,

AS „Citadele banka“ Stebėtojų tarybos pirmininkas, tarptautinės investuotojų grupės „Ripplewood“ partneris Timothy C. Collins,

AS „Citadele banka“ Stebėtojų tarybos pirmininko pavaduotoja, „Ripplewood“ partnerė Elizabeth Critchley,

AS „Citadele banka“ Valdybos vyresnysis patarėjas Jean-Yves Hocher.