Aptarkim viską iš eilės.

Ketvirtadienio popietę BTC per savaitę buvo atpigęs apie 5%, iki 67 600 JAV dolerių, ir mėnesinį prieaugį sumažinęs iki maždaug 10%. Tačiau daugumai kitų didžiųjų kriptovaliutų sekėsi dar prasčiau ir jų vertė sumažėjo 7-18%. Tuo metu prekybos aktyvumas keityklose pernelyg nepasikeitė.

BTC kaina per savaitę

BTC kaina per savaitę

Šaltinis: Coingecko.com

Praėjusią savaitę girdėti analitikų svarstymai apie artimiausiu metu pasieksiamas naujas BTC kainos aukštumas kol kas nepasiteisino. Rinka praėjusį penktadienį ir šį antradienį patyrė du išsipardavimus, kainą trumpam nusmukdžiusius iki beveik 66 000 JAV dolerių. Kas paskatino šiuos išsipardavimus, vieno sutarimo nėra. Svarstoma, kad tai galėjo lemti ir Bitkoino kasėjai, nusprendę gerokai patuštinti savo turimų BTC rezervus. Rinką judino ir spekuliacijos dėl infliacijos duomenų JAV ir Valstijų centrinio banko (Fed) sprendimo dėl palūkanų. Vakar kaina kilo ir beveik pasiekė 70 000 JAV dolerių paaiškėjus, kad infliacija Valstijose buvo mažesnė nei tikėtasi, tačiau rinką nuvylė žinia iš Fed, kad palūkanos šiemet vistiek greičiausiai bus sumažintos tik vieną kartą. Tiesa, neatmesta ir dviejų kirpimų galimybė, kas dar labiau padėtų rizikingesnėmis vadinamoms turto klasėms, tokioms kaip akcijos ar BTC.

Tokius staigesnius kainų svyravimus pastaruoju metu labiau sustiprina ir išaugęs spekuliantų aktyvumas išvestinių investicinių instrumentų rinkoje. Pavyzdžiui, vadinamųjų ateities sandorių (angl., futures) rinkoje. Tokie sandoriai įpareigoja investuotoją pirkti arba parduoti, šiuo atveju BTC, iš anksto sutartą datą už iš anksto sutartą kainą. Taip uždirbama iš skirtumo tarp sandorio kainos ir realios BTC kainos sutartą datą. Be to, spekuliantai dažnai naudoja vadinamąjį svertą (angl., leverage), galintį laimikį padidinti dvigubai ar net daugiau kartų. Tačiau tai yra labai rizikinga, nes tokie lošimai dažnai baigiasi prekybinės pozicijos likvidavimu, kai prekeivis praranda ir pradinę investiciją, yra priverstas skubiai pirkti arba parduoti BTC, taip tik dar labiau sustiprinant kainos svyravimus. Pavyzdžiui, visoje BTC ir kripto rinkoje praėjusį penktadienį buvo likviduota daugiau nei 400 mln. JAV dolerių prekybinių pozicijų, o antradienį - dar apie 250 mln. JAV dolerių vertės.

ETF pranašumai ir trūkumai

Bet kuriuo atveju, investuotojai šiemet toliau aktyviai seka su JAV biržose prekiaujamais BTC fondais (ETF, exchange-traded fund) susijusius investicijų srautus. Po pavasarį matytos pauzės, pastarosiomis savaitėmis jie registravo rekordiškai ilgą 19 dienų trukusį įplaukų laikotarpį. Pavyzdžiui, bendras praėjusios savaitės rezultatas - 1,83 mlrd. JAV dolerių vertės įplaukų, palyginti su 171 mln. JAV dolerių prieš tai buvusią savaitę. (Šią savaitę ETF rinkoje vėl dominavo investicijų atsiėmimai, kas yra normali tokių fondų praktika). Tačiau, priešingai nei metų pradžioje, tokios didelės įplaukos nepadėjo kainai reikšmingai sustiprėti. Analitikai svarsto, kad tai ir vėl susiję su investicinių fondų žaidimais dviejose rinkose vienu metu - minėtų ateities sandorių rinkoje ir neatidėliotinių sandorių (angl., spot) rinkoje. Pastaroji yra tiesiog įprasta prekyba keityklose, sandorius sudarant tuo metu esančia kaina. Tokios fondų strategijos esmė yra lošti iš kainų skirtumų šiose dviejose minėtose rinkose. Šiemet JAV startavę ETF tik padėjo fondams įgyvendinti tokią strategiją.

BTC ETF srautai JAV

BTC ETF srautai JAV

Šaltinis: „Farside Investors“

Kodėl? Nes ETF, kurie apima įvairias turto klases ir yra labai populiarūs JAV, žymiai palengvina gyvenimą investuotojams – jiems tereikia nusipirkti tokio fondo vienetus ir nesukti galvos dėl įvairių kitų, su investavimu susijusių reikalų. Šiais fondais naudojasi tiek ir dideli instituciniai investuotojai, tiek ir eiliniai žmonės. BTC atveju, ETF išsprendžia tokius klausimus kaip būtinybė turėti BTC piniginę, kur ir būtų saugomi specialūs kodai, suteikiantys prieigą prie tokio turto. Taip pat nebereikia rūpintis papildomomis BTC apsaugos priemonėmis, pvz., apsaugant atsarginius kodus, leidžiančius pasiekti BTC, jei kartais netektum prieigos prie savo piniginės. Panašus į ETF investavimo patogumas yra kripto keityklose, kurios irgi turėtų pasirūpinti BTC saugojimu (tačiau istorija ne kartą parodė, kad tai ne visada pavyksta). Tačiau labiau tradiciniams investuotojams ETF yra labiau suprantamas dalykas, juoba investiciją per juos galima patikėti savo brokeriui. Pavyzdžiui, kai kurie lietuviai BTC investuotojai naudojasi savo brokeriais, padedančiais investuoti į JAV platinamus ETF. Panašių investicinių produktų yra ir Europoje, tačiau jie paprastai laikomi mažiau patogiais, yra gerokai mažesni bei brangesni.

Tačiau, nepaisant tokių patogumų, pagrindinis ETF trūkumas, kad investuotojas pats nekontroliuoja BTC, į kurį investavo, ir turi pasitikėti fondo valdytojais, kad jie tikrai investuotojo pinigus pavertė į BTC bei tinkamai pasirūpino jų saugojimu. Savo ruožtu turint BTC savo piniginėje, investuotojas šį turtą tiesiogiai ir kontroliuoja, nors atsakomybė dėl jo saugojimo jau tenka pačiam investuotojui.

Pamoka rusams ir visiems

Pasitikėjimo trečiomis šalimis, saugančiomis tavo turtą, skaudžią pamoką šiandien gavo ir Rusijos piliečiai. Po JAV įvestų papildomų sankcijų daugybė Rusijos bankų šiandien nebeleido klientams prisijungti prie internetinės bankininkystės paskyrų ir atsimti savo pinigus. Panašių problemų pernai turėjo ir kai kurių JAV bankų klientai.

Tad, šiuo atveju, ir ETF investuotojai už patogumą moka papildoma rizika, nors šiuo metu ji ir atrodo itin menka.

Kita vertus, geriausias būdas įsigyti BTC priklauso ir nuo žmogaus tikslų. Jei BTC vertinamas tik kaip eilinė investicija, šiuo atveju ETF yra tarsi ir patogesnė priemonė laimėti iš kainos pokyčių. Tačiau jei BTC vertinamas kaip technologija, kuria galima naudotis, pvz., mokėjimams arba norint užsitikrinti alternatyvias turto atsargas, nepriklausomas nuo centrinių ar komercinių bankų bei politikų malonės, tokiu atveju ETF nesuveiks ir teks patiems pasirūpinti BTC pinigine ir su tuo susijusiais klausimais.

Linas Kmieliauskas, DESSENTER naujienlaiškio apie Bitkoiną ir decentralizaciją įkūrėjas