BTC kaina per savaitę pakilo 5%, ir ketvirtadienio popietę svyruoja ties 70 000 JAV dolerių riba. Nuo gegužę matytų žemumų, kaina jau yra pakilusi daugiau nei penktadaliu. Tuo metu ethereum (ETH), antras pagal rinkos kapitalizaciją žetonas, pastaruoju metu nuolat pigęs BTC atžvilgiu, dabar per savaitę pabrango 27%, iki maždaug 3800 JAV dolerių.

BTC kaina per pastaruosius tris mėnesius:

BTC kainos istorija (Coinmarketcap.com nuotr.)

Šaltinis: Coingecko.com

Tiek BTC, tiek ir ETH atveju, brangimas taip pat susijęs ir su JAV biržose prekiaujamais fondais, žinomais kaip ETF (angl., exchange-traded fund). JAV tai yra itin populiari investicijų priemonė tiek tarp profesionalių, tiek ir tarp mažmeninių investuotojų. Ji leidžia investuoti į vieną ar kitą turto klasę, nesukant sau galvos dėl, pvz., tokių dalykų kaip, šiuo atveju, BTC saugojimas, nes tuo pasirūpina fondo valdytoja. Žinoma, tokiu atveju investuotojas pats BTC nekontroliuoja, kaip kad tradicinių pinigų atveju komerciniai bankai, o ne jų klientai kontroliuoja jų sąskaitose laikomus pinigus.

Tačiau BTC ir ETH atvejais situacija su ETF ir priežastys brangti yra skirtingos. Tokiais BTC fondų vienetais JAV pradėta prekiauti šiemet sausį, kas padėjo kainai stipriai išaugti. Tačiau nuo kovo tokios įplaukos į ETF, nustebinusios ir visko mačiusius fondų ekspertus, aprimo ir kurį laiką įplaukas netgi nusvėrė iš ETF atsiimami pinigai. Per pastarąsias dešimt dienų įplaukos vėl atsigavo ir jau viršijo 1,5 mlrd. JAV dolerių, kas ir vėl padėjo brangti BTC. Juoba pastaruoju metu paaiškėjo, kad pirmą ketvirtį į tokius fondus buvo investavę ir didieji instituciniai investuotojai, pvz., pensijų fondas su maždaug 100 mln. JAV dolerių investicija ir bankininkystės milžinė „Morgan Stanley“, BTC ETF skyrusi jai palyginti nedidelę 270 mln. JAV dolerių sumą. Skaičiuojama, kad tarp BTC ETF investuotojų yra 12 iš 25 didžiausių JAV investicinių fondų bei 11 iš 25 didžiausių finansų patarėjų.

Įplaukos į amerikietiškus BTC ETF:

Įplaukos į amerikietiškus BTC ETF

Šaltinis: „Farside Investors“

Fondai ir nauja politika

Ethereum atveju, tokie ETF, susieti su kaina neatidėliotinių sandorių rinkoje, tai yra kaina, matoma kripto biržose, kol kas dar net nestartavo. Šią savaitę ETH stipriai brangino netikėtai sustiprėją lūkesčiai, kad JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) visgi patenkins kompanijų paraiškas leisti pradėti prekiauti ethereum ETF. Iki šios savaitės tokia galimybė buvo vertinta kaip itin menka, tačiau signalai iš SEC, netikėtai suaktyvėję pokalbai su ETF norinčiomis platinti kompanijomis, prašymai patikslinti paraiškas itin nustebino rinką bei paskatino spekuliacijas, kad fondai visgi bus paleisti. SEC savo galutinį sprendimą gali paskelbti jau šiandien, tačiau, net jei leidimas bus suteiktas, realiai tokių fondų startui gali prireikti savaičių ar net mėnesių. BTC atveju sausį, po ETF starto sekė trumpalaikis išpardavimas, arba gana įprasta praktika, kuomet prekeiviai fiksuoja pelnus jau įvykus pačiam įvykiui, dėl kurio buvo spekuliuota.

Tačiau rinkos dalyviai pabrėžia, kad naujų ETH fondų patvirtinimas žymėtų gana svarbų pokytį su kriptoturto rinka susijusioje Vašingtono politikoje. Ji iki šiol buvo gana priešiška ir privertė ne vieną kompaniją palikti Valstijas ar atsisakyti veiklos čia. Už tokį netikėtą nuotaikų pasikeitimą rinka turėtų dėkoti ir Donaldui Trumpui, bandančiam grįžti į Baltuosius rūmus. Jis, anksčiau kritikavęs Bitkoiną, pastaruoju metu ėmė aktyviai ginti kriptoturto rinką, žerti pažadus ją ginti ir imtis draugiškesnės politikos nei vykdo dabartinė Joe Bideno administracija. Tai paskatino amerikietiškosios kriptoturto rinkos dalyvius agituoti už respublikoną D.Trumpą, o pati J.Bideną ir demokratus permąstyti savo strategijas ir politikas. Tai atsispindėjo ir JAV Kongreso nariams gegužę tvirtinant du kriptoturto rinkai svarbius teisės aktus.

Juoba, naujausia apklausa JAV parodė, kad rinkėjai palankiau vertina kriptoturto rinkai draugiškus kandidatus.

Palankūs duomenys ir tendencijos

Be ETF ir palankių reguliacinių naujienų, investuotojus pastaruoju metu padrąsino ir geresni nei laukta infliacijos JAV duomenys. Tai suteikė vilčių, kad JAV centrinis bankas (Fed) turės daugiau laisvės spręsdamas dėl palūkanų mažinimo. O tai paprastai teigiamai paveikia rizikingesnėmis laikomų turto klasių, tokių kaip akcijos ar BTC, kainas.

Savo ruožtu patys centriniai bankai pastaraisiais metais vis aktyviau bandė apsidrausti nuo pasaulinių neramumų investuodami į auksą, kas tarp BTC rinkos analitikų paskatino kalbas, kad BTC, dažnai vadinamas „skaitmeniniu auksu“, irgi pateks į centrinių bankų balansus.

Pačioje rinkoje taip pat vyrauja teigiamos tendencijos, suteikiančios tvirtesnį pagrindą tolesniam BTC brangimui. Pavyzdžiui, keityklose vėl pradėjo mažėti BTC pasiūla, vis mažiau investuotojų norint parduoti savo turtą. O tai didžiausius investuotojus verčia BTC supirkinėti pamažu, kad nebūtų stipriai išauginta kaina. Tačiau, jei paklausa netikėtai stipriau išaugtų, esant tokiai menkai pasiūlai tai padėtų kainai augti daugiau. Žinoma, augant kainai padaugėtų ir norinčiųjų parduoti BTC. Pardavėjų gali daugiau atsirasti ir dėl milijardinių išmokų bankrutavusių BTC ir kripto milžinių, tokių kaip „Mt. Gox“, „Genesis“ ir FTX, kreditoriams. Jei išmokos bus daromos BTC ir kitu kriptoturtu, tai gali paskatinti kreditorius jį parduoti, tačiau dalis išmokų bus daroma ir tradiciniais pinigais, kas, priešingai, gali paskatinti investuoti šioje rinkoje.

Bet kuriuo atveju, „Standar Chartered“ analitikai anksčiau šią savaitę kalbėjo, kad BTC dar šią savaitę viršys ankstesnes aukštumas (apie 74 000 JAV dolerių). Tiesa, kai kurių kitų valiutų atžvilgiu BTC jau viršijo ankstenes aukštumas. Šie analitikai prognozuoja, kad BTC šių metų pabaigoje pasieks 150 000 JAV dolerių, o ETH – 8000 JAV dolerių kainą.

Savo ruožtu investuoti šioje rinkoje atsiranda vis daugiau galimybių. Pavyzdžiui, Londono vertybinių popierių biržoje jau kitą savaitę gali atsirasti su BTC ir ETH siejami profesionaliems investuotojams skirti investiciniai produktai. O štai „Nordic Growth Market“ biržos naudotojams pasiūlytas naujas, palūkanas nešantis investicinis BTC produktas.

Kita vertus, investuotojai į BTC investuoja ir pirkdami kompanijų, savo strategijas glaudžiai siejančių su BTC, akcijas. Pavyzdžiui, amerikietiškosios „MicroStrategy“, valdančios vieną didžiausių BTC potfelių, dabar vertą apie 15 mlrd. JAV dolerių, akcijas.

Ir pabaigai – palyginti nedidelė, biržoje listinguojama Japonijos kompanija „Metaplanet“ pradėjo kopijuoti „MicroStrategy“ strategiją investuodama į BTC. Tai padėjo bendrovės akcijoms per mažiau nei pora mėnesių pabrangti 300%, arba daugiau nei pats BTC.