Nusižiūrėjo vietą Dusios pakrantėje
„Gandai sklinda labai greitai ir kartais būna ne tokie, kokių mes norime, kad jie pasklistų. Čia ne žlugimas, o sėkmės variantas. Turėjau planą su šituo maisto vagonėliu atsistoti prie Dusios ežero, bet dabar nusižiūrėjau kitą, gerokai didesnį, kuris ir kainuoja dvigubai brangiau. O iš karto jo nusipirkti negaliu, nes daug lėšų surijo naujo restorano kūrimas Druskininkuose. Tai noriu vieną vagonėlį parduoti, kitą nupirkti ir pastatyti prie savo išsvajotos Dusios“, – pasakojo J. Raugala.
Virtuvės šefas įsitikinęs, kad 2025-ųjų vasarą prie „Dzūkų jūra“ vadinamo ežero poilsiauti atvykstantys žmonės jau galės paragauti jo patiekalų. Jeigu maisto vagonėlio nepavyks parduoti, tai prekiaus iš jo, jeigu pavyks – iš naujo, didesnio.
„Su Lazdijų mere Ausma Miškiniene jau šnekėta, tai leidimas kaip ir yra. Norėjau tai daryti šiais metais, bet tiesiog fiziškai nespėjau. O dabar susitariau su kolega iš užsienio, su kuriuo ten dirbau restoranuose, kad jis vasaros sezonui grįš į Lietuvą man padėti. Nusižiūrėjau ypatingą Dusios pakrantės vietą, kur įrengta valčių nuleidimo į ežerą infrastruktūra. Nes vietos prie apžvalgos bokšto ir regioninio parko lankytojų centro jau yra užimtos“, – atskleidė savo planus verslininkas.
Paklaustas, kuo tas maisto vagonėlis skiriasi nuo įprastų prekybos paviljonų ant ratų, kad kainuoja net 24 tūkst. 500 eurų, J. Raugala sakė, kad į jį sudėta nemažai nestandartinės virtuvės įrangos, o svarbiausia – malkomis kūrenama kepsnių krosnis „Kopa 600“.
„Ne kiekvienas restoranas net ir stacionariose savo patalpose turi tokį pečių. Jis sudaro daugiau kaip pusę mano maisto vagonėlio vertės. Yra ir konvekcinė krosnelė, nes dirbdavau banketuose, kur reikia pagaminti profesionalų maistą. Naujokas tokios įrangos nepirks, nes tiesiog nežinos, kaip su ja tvarkytis, o profesionalai supras jos vertę“, – aiškino virtuvės šefas.
Skaudi tema
Kalbėjomės su J. Raugala jo Lazdijų restorane, kai lauke iš asfalto spalvos dangaus merkė šaltas lapkričio pabaigos lietus, visai neviliojantis keliauti atrasti Dzūkijos grožybių. Mano nuostabai ir tokiu metu restoranas visai nebuvo tuščias, o užklydę svečiai užsakinėjo patiekalus, kainuojančius visai ne kaip pakelės užkandžiai ar provincijos valgyklų dienos pietūs.
„Užeina ir savi, ir pravažiuojantys, ir specialiai atvažiuojantys. Nėra taip, kad būtų diena tuščia. Aišku, su vasaros dienomis nepalyginsi, bet darbo tikrai užtenka“, – džiaugėsi virtuvės šefas.
Priminiau J. Raugalai, kad rudens pradžioje, kai pirmą kartą jį kalbinau, išgirdau pažadą netrukus nustebinti Druskininkų kurorto svečius naujo restorano atidarymu. Bet kol kas neteko girdėti, kad veiklą kurorte jis jau būtų pradėjęs.
„Žinau, tai man tokia gal net skaudi tema, bet nesitikėjau, kad viskas reikalaus tiek daug investicijų ir laiko. Vasarą visą laiką dirbau čia, nes sezonas buvo stiprus, o Druskininkų restorano reikalams negalėjau skirti laiko. O dabar, kai galiu, vėl viskas užtrunka. Elektros gavau tik 12 kilovatų, o mano viena krosnis turėjo būti dešimties. Tai visą įrangą reikėjo keisti iš elektrinės į dujinę ir dar taip, kad pasibaigus vienam dujų balionui nenutrūktų maisto ruošimas, kol atveš kitą. Bus 12 balionų, o teikėjai automatiškai matys, kada dujos jau baigsis ir juos reikės keisti. Viskas užtrunka ne dėl mano laiko trūkumo, o dėl darbų eigos“, – teisinosi Justinas.
Restoraną Druskininkuose atidarys kitais metais
Restoranų šeimininkas nustebo gavęs sąmatą, kad vien gartraukio pakabinimas kainuos per 5 tūkst. eurų, tai dabar ieško pigesnių sprendimų.
„Manau, kad tai neadekvatu už tokį darbą paimti tokius didelius pinigus“, – sakė J. Raugala.
Kol restoranas Druskininkuose dar neatidarytas, jis moka algą būsimiems jo darbuotojams, kad tie nesumanytų ieškoti kitos darbovietės. Todėl ilgam atidėti atidarymo dieną būtų labai nuostolinga. Vis dėlto datos, kada pačiame kurorto centre, M. K. Čiurlionio gatvėje atsidarys naujas J. Raugalos restoranas „No onion“, jis dar negalėjo pasakyti. Dar neveikiančio restorano paskyra feisbuke, jau turi 2 tūkst. patiktukų ir 3,4 tūkst. stebėtojų, kurie nekantriai laukia atidarymo. Kodėl „No onion“? Nes Justinas nuo vaikystės nemėgsta svogūnų ir supranta kitus panašiai besijaučiančius valgytojus.
„Man pačiam aktualu padaryti tą projektą kuo greičiau. Aš jį norėjau atidaryti ir rugsėjį, ir spalį, ir lapkritį. O dabar šimtu procentų galiu pasakyti, kad tai bus sausio antroje pusėje arba vasario pradžioje. Nes šiais metais per Kalėdų šventes nusprendžiau pasilsėti. Restoranas Lazdijuose šiemet dirbs iki gruodžio 22 dienos, tada porai savaičių išvažiuosiu į kelionę ir visam kolektyvui leisiu pailsėti. O po švenčių, naujaisiais metais kibsiu su nauja energija į Druskininkų projektą“, – kalbėjo J. Raugala.