2024 m. I ketv. Varšuvoje buto sandorio kaina pirminėje rinkoje buvo 24 proc., antrinėje – 10 proc. didesnė negu prieš metus.

Tai vis dar tos „2 proc. Safe Mortgage“ programos pasekmė, kai valdžia suteikė jaunoms šeimoms galimybę 10 metų užfiksuoti 2 proc. tarpbankinę palūkanų normą, kuri pridedama prie maržos imant būsto kreditą. Programa pasibaigė, bet raibuliai vis dar jaučiami.

Tadas Povilauskas

Ir dabartinė valdžia derina jau naują programą, kuri, matyt, startuos rudenį – bus galima užfiksuoti tik 1,5 proc. tarpbankinę palūkanų normą (dabar WIBOR Lenkijoje 5.9 proc.). Tik pasimokyta iš pirmos programos ir įvestas maksimalus pajamų dydis aplikuojant į palūkanų subsidijas (<10 tūkst. PLN vienam dirbančiajam) ir galima fiksuoti palūkanas maksimaliai 200 tūkst. PLN paskolos sumai. Tokie saugikliai atsirado, nes matyta, kad ankstesne programa naudojosi kas tik netingėjo ir kad būsto kainos pakilo labiau nei pajamos ir tik dar labiau sumažino pirmo būsto pirkėjų galimybes įpirkti būstą.

Moralas: valdžios politika ir mažos palūkanos yra galingi įrankiai NT rinkoje, tačiau Lenkijos pavyzdys rodo, kad ypač fiskalinės priemonės nebūtinai leidžia lengviau įpirkti būstą, o dažniau naudingi jau turintiems būstą, nes kyla jo vertė.

Butų kainos Lenkijoje