Nuotolinio moterų universiteto „WoW University“ surengtoje diskusijoje šios mokymo įstaigos lektoriai bei savo sričių profesionalai kalbėjo, kad šių tektoninių lūžių laikotarpiu ypatingai lyderiams svarbu nepamesti moralinio kompaso ir žinoti, kodėl siekiama užsibrėžtų tikslų ir kokį teigiamą poveikį galima sukurti visuomenei, rašoma pranešime spaudai.

„Ar mano veikla yra prasminga – šis klausimas, ypač jaunesniems žmonėms, tapo kaip niekada aktualus. Kai dirbi ne dėlto, kad dirbtum, bet dirbdamas junti savo veiklos prasmę, tau nesunku mobilizuotis, rasti sprendimus. Beje, tokios komandos motyvuoti specialiai nereikia, nes žmones skatina atliekamo darbo prasmė bei sukuriama vertė“, – pabrėžia Kristina Meidė, nevyriausybinės organizacijos „Raudonasis kryžius“ vadovė.

Apie vadybos bei vadovavimo pokyčius K. Meidė, profesorius Arminas Ragauskas, išradėjas, inovatorius, prestižinius tarptautinius apdovanojimus pelnęs mokslininkas, KTU Telematikos mokslinės laboratorijos steigėjas ir vadovas bei Eglė Karalytė, antreprenerė, prekės ženklų strategė, dirbusi su tarptautiniais progresyviais, ateitį kuriančiais prekės ženklais Niujorke, Paryžiuje, Barselonoje, daugiau papasakos „WoW University“ organizuojamame „Naujos kartos lyderystės“ kurse, kuris startuos spalio 24 d.

Naviguoti naujoje realybėje

Prof. A. Ragauskas, išradėjas ir inovatorius, atkreipia dėmesį, kad stabiliais ir taikiais laikais JAV sukurtos vadybos praktikos šiandien nebeveikia. Mat savo veiklos planuoti keletą metų į priekį įmonės jau negali, dabar jos kuria galimus ateities scenarijus ir taip mėgina prisitaikyti prie sparčiai kintančios realybės.

„Lyderiui keblu atlikti kasdienes funkcijas – priiminėti sprendimus. Juk jeigu negali planuoti, prognozuoti, tai reiškia, kad pokyčiai yra labai greiti ir lyderis atsiduria itin sudėtingoje pozicijoje. Kaip tada priimti teisingus sprendimus?“, – apie šių dienų lyderių dilemas kalba A. Ragauskas, „WoW University“ lektorius.

Arminas Ragauskas

E. Karalytė, antreprenerė, prekės ženklų strategė, lyderystės iššūkius prilygina banglenčių sportui (angl. surfing). Kiekvieną kartą atsistojus ant lentos, turi susikaupti, pagauti bangą ir naviguoti iki kranto.

„Versle negali per daug galvoti. Tiesiog turi suprasti, kokiame laike gyveni ir rasti būdą, kaip gali išplaukti į sėkmę su sava idėja. Taigi turime gerai „surfinti“ kiekvienas savame kontekste, neužstrigti ties tuo, kas mus stabdo, bet žvelgti į priekį ir žiūrėti, kaip išplaukti“, – metaforą tarp lyderystės ir banglenčių sporto brėžia E. Karalytė.

Eglė Karalytė

Krizės – stimulas lyderystei

Senovės kinai priešams linkėdavo gyventi permainų laikais. Panašu, kad dabar, norime to ar ne, visi turime išmokti gyventi bei dirbti nuolat kintančioje realybėje. „WoW University“ surengtoje diskusijoje patyrę vadovai pripažino, kad būtent krizės akivaizdoje galima pamatyti tikrąjį lyderio veidą, o ekstremalios situacijos vadovą augina kaip lyderį ir asmenybę.

„Krizinėse situacijose atsakymą, kaip elgtis, nurodo puoselėjamos vertybės. Kita vertus, krizės kartu patikrina, ar deklaruojamos vertybės yra tik lozungai, ar iš tiesų gairės, kuriomis vadovaujamasi“, – K. Meidė paaiškina, kodėl svarbu turėti vertybinį stuburą ekstremaliose situacijose.

Paradoksalu, bet K. Meidė iš praktikos sako, kad būti komandos lydere jai sunkiau ramiais laikais.
„Per krizę visi mobilizuojasi, ieško būdų, kaip išgyventi, nori situaciją pakeisti į teigiamą pusę. Man sunkiausia puoselėti lyderystę, kai viskas gerai, t. y. imtis permainų stabiliu laikotarpiu. Mat gerais laikais sunku mobilizuoti žmones, juk kam keisti tai, kas ir taip puikiai veikia“, – patirtimi dalijasi „WoW University“ lektorė.

Kristina Meidė

Prof. A. Ragauskas antrina, kad esant komforto zonoje lyderiui itin sunku pasireikšti. Tik krizės, nepažintos situacijos augina lyderį. Be to, krizės ugdo empatijos jausmą – supratimą, kaip žmonės jaučiasi, kaip reaguoja į susiklosčiusią situaciją.

„Reikia pripažinti, kad negalime kontroliuoti išorinių jėgų įtakos, todėl tenka tik susitaikyti, jog gyvename nenuspėjamu periodu ir reikia tiesiog naviguoti šioje situacijoje. Ką mes galime padaryti? Toliau kurti, įgyvendinti savo svajones ir džiaugtis gyvenimu“, – apibendrina E. Karalytė, „WoW University“ lektorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją