Ketvirtadienio vidurdienį BTC kainavo apie 65 700 JAV dolerių ir per savaitę buvo atpigęs dar 3% bei mėnesinius nuostolius padidinęs iki 7%. Per šią savaitę kaina buvu nukritusi ir iki beveik 64 000 JAV dolerių, arba prieš mėnesį matyto lygio. Savo ruožtu gerų naujienų paskatinta ir spekuliacijų dėl galimų naujų fondų atsiradimo palaikoma antros pagal rinkos kapitalizaciją kriptovaliutos ethereum (ETH) kaina per savaitę sugebėjo pakilti daugiau nei 2%.

BTC kaina per mėnesį:

BTC kaina per mėnesį:

Grafikas: Coingecko.com

Nuotaikos rinkoje dėl kainos krypties artimiausiu metu vis keičiasi ir dabar vyrauja prognozės, kad išsiparduodant kasėjams, ilgalaikiams investuotojams toliau fiksuojant pelnus, BTC kol kas turi daugiau galimybių pigti nei brangti. Vieni kalba apie kritimą 60 000 JAV dolerių link, kiti jau fantazuoja ir apie 48 000 JAV dolerių kainą, o treti svarsto, kad dabar gal jau reikėtų ir naujo naratyvo, kad paklausa vėl nusvertų pasiūlą.

Be to, šiemet BTC stipriai padėję tokie investiciniai instrumentai kaip biržoje prekiaujami fondai (ETF, exchange-traded fund), šią savaitę vėl tuštėjo. Tuo pačiu atkreipiamas dėmesys, kad kriptoturto fondai irgi kol kas sumažino investicijas į BTC, nors tuo pat metu pripažįstama, kad šie fondai dažniausiai prastai nuspėja, kada ir ką daryti su investicijomis ir netrukus gali būti priversti supirkti viską atgal. („EY-Parthenon“ bendrovės atlikta milijardinių investuotojų paklausa parodė, kad šie jau nusiteikę didinti investicijas kriptoturto rinkoje). Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad dirbtinio intelekto rinka dabar perima kapitalą iš BTC ir kripto.

Kapitalo srautai į investicinius kriptoturto produktus:

Kapitalo srautai į investicinius kriptoturto produktus:

Šaltinis: „CoinShares“

Bet kuriuo atveju kol kas BTC paklausa dar nenusveria pardavėjų, nepaisant, kad BTC pasiūla keityklose nukrito iki trejų metų žemumų. Tačiau auga BTC pasiūla užbiržinių sandorių rinkoje (OTC, over-the-counter), kas rodo augantį investuotojų norą fiksuoti pelnus. Žodžiu, rinka kol kas atrodo neapsisprendusi.

Tuo metu, labiau optimistiškai nusiteikę analitikai sako, kad „baikit juokus“, nes, jų nuomone, rinka dabar tiesiog kaupiasi tolesniam raliui ir dabartiniai smuktelėjimai yra geros progos pasipildyti portfelius. Juoba, kad panašias silpnumo rinkoje situacijas jau matėmė po ankstesnių vadinamujų Bitkoino padalijimų, kuomet į rinką išleidžiamų naųjų BTC pasiūla kas ketverius metus yra sumažinama perpus. Naujausias toks padalijimas įvyko šiemet balandį.

Tačiau tai pat pabrėžiama, kad šis ciklas yra kitoks ir praėję scenarijai nebūtinai kartosis.

Kita vertus, paklausos netrūksta iš vieną didžiausių BTC portfelių valdančios JAV kompanijos „MicroStrategy“ – ji paskelbė planuojanti į BTC investuoti dar 700 mln. JAV dolerių. Šiuo metu bendrovė jau valdo 214 400 BTC, šiandien vertų apie 14 mlrd. JAV dolerių ir sudarančių jau daugiau nei 1% visos įmanomos BTC pasiūlos (įskaičiuojant ir dar „neiškastus“ BTC). Palyginimui, Lietuvos bendrasis vidaus produktas pernai buvo apie 72 mlrd. EUR (77 mlrd. JAV dolerių).

Bet štai blokčeinų analitikai iš „Arkham“ komandos sako nustatę, kad Vokietijos policija dalį (apie 60 mln. JAV dolerių vertės) iš konfiskuotų 50 000 BTC (3,3 mlrd. JAV dolerių) persiuntė į „Kraken“ ir „Bitstamp“ keityklas. Tad jei policija nuspręs didinti/tęsti tokius išpardavimus, tai irgi toliau darys spaudimą kainoms.

Bet kuriuo atveju, vertinant ilgesnio laikotarpio perspektyvas, optimizmas nesikeičia – išvestinių investicinių instrumentų, tokių kaip ateities sandoriai, rinkos dalyviai signalizuoja tikį tolesniu kainos augimu. O, pavyzdžiui, investicijų milžinės „Bernstein“ analitikai BTC kainos prognozę kitiems metams padidino nuo 150 000 JAV dolerių iki 200 000 JAV dolerių. Tuo pačiu jie pridėjo prognozes 2029 m. (500 000 JAV dolerių) ir 2033 m. (1 mln. JAV dolerių) bei sako matantys galimybes stipriai brangti „MicroStrategy“ akcijoms.

Nesaulėta kripto grupė

Savo ruožtu lietuviškoji kriptoturto asociacija „Crypto Economy Organisation“ sustabdė „iSun“ ir „Foxpay“ narystę joje. „Foxpay“ yra valdoma tiesiogiai Ievos Trinkūnaitės.

Tačiau Lietuvoje nagrinėjamos painios schemos, kaip ir buvo galima tikėtis, nesulaukė susidomėjimo kriptoturto bendruomenėje už šalies ribų. Linksmas sutapimas, kad pasaulyje dabar daugiau dėmesio skiriama bankrutuojančiai to paties pavadinimo saulės energetikos kompanijai „iSun“.

Bet kuriuo atveju, kriptoturto rinka, kaip ir bet kuri kita rinka, turi pakankamai tarptautinių ir žymiai didesnę įtaką kainoms ir visai industrijai turinčių skandalų. Užtenka prisiminti 2022 m. dėl manipuliacijų ir aplaidaus valdymo žlugusią milžinę kripto keityklą FTX. Tiesa, panašu, kad bankroto administratorių dėka jos kreditoriai gali netgi atgauti daugiau (skaičiuojant tradiciniais, fiat vadinamais pinigais, kaip kad doleris ar euras) nei prarado. Taip pat nereikia pamiršti ir taip pat žlugusios milijardinės kripto skolintojos „Celsius“, kurioje pinigus prarado ir ne vienas lietuvis. Tačiau dar yra vilties, kad dalis pinigų gali sugrįžti.